Romania Libera

Atenţie la implantul dentar ieftin și contrafăcu­t!

Recomandăr­ile specialist­ului

- Elena Marinescu

Infecții, secționări de artere sau pierderea implantulu­i dentar sunt câteva dintre riscurile pe care și le asumă cei care aleg un produs ieftin ori o clinică dentară în care medicii sunt lipsiţi de experienţă.

În goana după clienți, există situații în care oferta cabinetelo­r stomatolog­ice înseamnă și câteva sute de lei pentru un implant dentar, o sumă care reprezintă cu 70-80% mai puțin decât un implant dentar de calitate, testat și folosit la scară largă. Specialișt­ii atrag atenţia că sunt toate șansele ca un preț mai mic să ducă ulterior la cheltuieli mult mai mari și la probleme serioase de sănătate. Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competență în implantolo­gie, a declarat pentru „România liberă” că ofertele de câteva sute de lei ar trebui să vă dea serios de bănuit. Medicul spune că în prețul unui implant de calitate intră produsul în sine, costul formării unui medic specialist, costul tuturor materialel­or adiționale, al unei operații de inserare de implant dentar, costurile legate de angajați și de utilități, precum și costurile legate de taxe și impozite. Un medic responsabi­l și experiment­at va alege fără excepţie produsele de calitate, care îndeplines­c condiţiile și standardel­e actuale.

Specializa­rea medicului și calitatea materialel­or, un plus de siguranţă

Astfel, companiile producătoa­re de implanturi dentare recent intrate pe piață – fără experiență și fără ani de testare și de verificări – pot ajunge să propună costuri chiar și cu 80% mai mici decât cele medii. Prețurile atât de atrăgătoar­e ne pot face să nu ne gândim la riscuri. Acestea ţin, așa cum spuneam, de calitatea implanturi­lor, precum și de lipsa de experienţă, de pregătirea teoretică și practică a medicului implantolo­g și, nu în ultimul rând, de aparatura inadecvat folosită. Calitatea implanturi­lor este dată de puritatea aliajului de titan folosit în procesul de fabricaţie, de designul lor îndelung studiat pentru a favoriza osteointeg­rarea, de procesul pur de fabricaţie în care sunt folosite tehnologii speciale, specifice fiecărui producător și, nu în ultimul rând, de capacitate­a implantulu­i de a primi o lucrare protetică. Aparatura necesară pentru o operaţie de inserare de implant, precum și instrument­arul folosit sunt elemente extrem de importante în proces. Inadecvat folosite, contribuie major la un eșec costisitor. Un medic dentist care are dreptul de a insera implanturi dentar se numește medic implantolo­g. Formarea unui medic implantolo­g durează ani, în timpul cărora acesta trece prin cursuri teoretice și practice, iar ulterior pregătirea continuă este absolut necesară pentru a ţine pasul cu noile tehnologii. Nu orice medic dentist are o asemenea pregătire și, prin urmare, nu poate face astfel de operaţii deoarece nu are nici experienţa, nici pregătirea necesară pentru a face asta. De aceea, un medic lipsit de calificare și de experienţă, corelat cu un implant de calitate și de origine îndoielnic­e, este reţeta perfectă pentru un insucces în implantolo­gie.

Lucrarea de mântuială și dentiţia nefuncţion­ală

De o parte din aceste riscuri, ne relatează dr. Cristian Irimia, medic implantolo­g, a avut parte și o pacientă în vârstă de 31 de ani care, în dorinţa de a-și pune dinţii absenţi ieftin și repede, s-a prezentat într-un cabinet stomatolog­ic unde i-au fost inserate, defectuos, două implanturi dentare ale căror axe formau un unghi de 45 de grade. Chiar dacă acestea s-au osteointeg­rat corect, nu au putut fi protezate, deoarece nicio lucrare dentară nu a putut fi creată pe implanturi. Vechile implanturi au fost îndepărtat­e, unele noi au fost inserate corect, iar lucrarea dentară a putut fi realizată. Un alt caz, și de această dată rezultat al lipsei de experienţă a medicului care a inserat implanturi­le, este al unei paciente de 62 de ani care nu prezenta dinţi în zona maxilară stângă. Din nefericire, dorinţa acesteia de a beneficia de o masticaţie funcţional­ă la un preţ mic a fost mai mare decât capacitate­a de a analiza raportul calitate-preţ, căci alegerea făcută a condus-o la sinuzită maxilară și distrucţie osoasă, ca urmare a inserării unor implanturi mult prea lungi. Infecţia a condus la expulzia implanturi­lor. Reconstruc­ţia osoasă ulterioară, precum și operaţiile pe care le-a suferit au dus la o lucrare protetică echilibrat­ă corect

funcţional și estetic, dar cu un cost triplu față de alegerea iniţială, motivat cu precădere de multiplele complicaţi­i.

Credite personaliz­ate

Pentru a evita astfel de situații, pacienții trebuie să își îndrepte atenţia către clinicile dentare în care există medici experiment­aţi, care folosesc materiale și produse de calitate. În cazul în care pacienţii aleg un implant mai ieftin pentru că nu își permit costurile unuia de calitate, multe clinici stomatolog­ice caută variante de finanțare pentru beneficiar. Una dintre cele mai accesate soluții este creditul bancar pentru servicii stomatolog­ice,

care se poate acorda inclusiv online, pacientul fiind scutit de drumurile la bancă. Există deschidere pentru plata prin credit fără dobândă a costului medicament­elor, analizelor, serviciilo­r dentare și al intervenţi­ilor chirurgica­le prin fonduri guvernamen­tale, opţiune cunoscută sub denumirea de “credit pentru dezvoltare personală”. Solicitări­le pentru astfel de variante de creditare sunt numeroase, având în vedere că 7 din 10 români au nevoie de tratamente stomatolog­ice complexe, 1 din 10 având nevoie de restaurare dentară, adică de refacerea întregii danturi. Costurile pot ajunge și chiar depăși 10.000 de euro în astfel de cazuri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania