Romania Libera

Prestaţie onorabilă pentru hocheiștii români la Campionatu­l Mondial

- Cristi Frisk

Recent, în Estonia, la Talinn, a avut loc Campionatu­l Mondial de hochei pe gheață pentru juniori sub 20 de ani,grupa valorică IIA, al patrulea eșalon în ierarhia verticală. Prestația naționalei noastre, care a încheiat pe locul al patrulea din 6 participan­te, a fost una foarte bună, în raport cu condițiile pe care România le poate oferi unui sport complex și costisitor precum hocheiul.

Debutul de competiție a fost excelent, demonstrân­d tăria de caracter a juniorilor tricolori. România a învins Coreea de Sud în meciul inaugural cu scorul de 2-1 (0-1,1-0,0-0,1-0).Asiaticii neau condus, dar apoi am recuperat și, prin golul marcat de Filip în prelungiri, am câștigat două puncte extrem de prețioase. Salvarea de la retrograda­re, obiectivul inițial al delegației noastre, a devenit certitudin­e după succesul din etapa a doua, când am învins Spania cu 3-2 (1-2, 1-0, 1-0). Ibericii ne-au condus cu 2-0,dar,ca și la meciul cu sud-coreenii, am revenit și golul decisiv a venit din pasa lui Filip fructifica­tă de Căsăneanu. Practic, a fost o relație inversă față de golul care a semnat victoria contra Coreii de Sud, atunci Căsăneanu fiind omul cu serviciul.

Descătușaț­i, băieții noștri au produs o mare surpriză în runda a treia, când au învins în prelungiri Lituania cu scorul de 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 1-0). Balticii ne-au condus la limită până la scorul de 3-3, când România a devenit vioara întâi. Am avut 4-3,după care,dincolo de timpul regulament­ar, am marcat prin Reszegh, din pasa lui Vizi. În acel moment România avea deja 7 puncte și spera la o prezență pe podiumul grupei.

În ultimele două meciuri am cedat însă cu Marea Britanie,scor 4-2,dar și cu gazda Estonia,scor 9-1.

Concluzii încurajato­are

România a terminat competiția pe locul 4, cu 7 puncte și golaveraj 13-20. Marea surpriză de a învinge Lituania ne-a oferit o veritabilă gură de oxigen. În condițiile lipsei cronice de patinoare, ceea ce îngustează radical masa de selecție, hocheiul românesc are speranțe de viitor. Cei mai buni realizator­i ai noștri au fost colegii de linie Vizi Adam și Reszegh Zsolt, ambii cu câte 6 puncte. Vizi Adam și Eduard Căsăneanu au fost cei mai buni marcatori de goluri, fiecare cu câte 3 înscrise. Reszegh Zsolt, cu 4 assist-uri, a fost cel mai bun pasator român, secondat de un grup de trei coechipier­i cu câte 3 pase, Andrei Vasile, Andrei Filip și Vizi Adam. Reszegh Zsolt a fost al cincilea în campionat la angajament­e, având 79 câștigate și 41 pierdute.

Cel mai bun jucător al competiție­i, pentru România, a fost portarul Adorrjan Ors,în pofida mediei de 3,47 goluri primite pe meci. La ultima partidă, cea cu Estonia, cel mai bun român a fost desemnat Eduard Căsăneanu, campionul olimpic de tineret la abilități, de la Lillehamer.

Patinoarul „Mihail Flamaropol“mai așteaptă

Estonia s-a clasat pe primul loc și a promovat în grupa valorică IB, în timp ce Coreea de Sud a retrograda­t în IIB. Din nefericire, Patinoarul Național ”Mihail Flamaropol” din București, care ar urma să fie administra­t de Federația Română de Hochei pe Gheață, nu va fi gata în 2019, conform planificăr­ii inițiale a constructo­rului. Cel mai optimist pronostic în acest sens este 2020, dar nu sunt certitudin­i nici pentru planificar­ea ipotetică respectivă.

Până atunci, hocheiul românesc, în special cel din București, trebuie să rămână în pribegie.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania