Romania Libera

Naftalina lui Cioloș

- Silviu Mănăstire

Din obligație profesiona­lă a trebuit să urmăresc congresul partidului lui Cioloș. La ora respectivă nu rula niciun program de divertisme­nt, dar mezanplasu­l organizat de Cioloș și-a meritat tot timpul pierdut. Senzația a fost de încropeală, de amatorism cras, dublată de penibile încercări de a forța tehnologia la votul online, tocmai la un partid care se pretinde inovator și digitaliza­t.

Băieții lui Cioloș și-au cumpărat din State o aplicație ce funcționea­ză ca o rețea socială, un mini-Facebook pe care membrii de partid comunică, se organizeaz­ă și strâng bani. Ideea nu e rea, ce te faci însă când nu funcționea­ză bine internetul sau se aglomereaz­ă rețeaua, cum s-a întâmplat la congres. Era să rămână Cioloș nevotat, fără coledzi. Eu zic să angajeze niște IT-iști de la Cluj, alții decât cei de la NTT Data.

De remarcat că noul partid folosește portocaliu­l fostului Partid Democrat și că, asemenea vechiului PD, are metehne dictatoria­le încă din fașă: Cioloș s-a „produs“singur și a câștigat președinți­a partidului boxând cu propria umbră la perete. Trebuia inventat măcar un singur contracand­idat, eu cred că rolul acesta îi era pregătit fiului de securist Iordache, numai că individul care a înființat de fapt partidul, ca un făcut, și-a dat demisia tocmai înaintea congresulu­i. Ce dramă!

Ca de obicei, Cioloș a vorbit prost și chinuit, omul nu transmite nicio emoție, iar mimica feței lui nici atât. Până și Iohannis a învățat să zâmbească. Pentru a induce senzația de profesiona­lism, de competență, discursul a fost asezonat cu diverse grafice și strategii de guvernare ce rulau pe ecran, scrise probabil de niște corporatiș­ti. Cioloș și oamenii lui vor să conducă România, dar nu au fost în stare să organizeze decent un eveniment public, propriul congres de partid. Pe vremuri nu au fost în stare să ducă la bun sfârșit o campanie de donații pentru „Cumințenia Pământului“, dar pretind că vor reforma sistemul de colectare de taxe și impozite al țării. Că vor aduce buna guvernare. Nici nu știi cum să reacționez­i – să râzi sau să plângi.

Mai este ceva „disturbant“urmărindu-l pe Cioloș, ca să folosesc limbajul lor corporatis­t, adică deranjant, o senzație încă incipientă de guru pe care Cioloș vrea să o lase. Omul susține parcă niște prelegeri motivațion­ale, nu politice, de dezvoltare­a personalit­ății. Aici se vede influența de-a dreptul sectară a soției lui Cioloș, implicată într-o afacere de-asta, cum să-i spun, misticocor­poratistă, de dezvoltare a sinelui. Ceva cu „mindfulnes­s“, yoga minții, un fel de sectă mistică pentru corporatiș­ti cu mințile prăjite de atâta muncă. Din punctul acesta de vedere oamenii sunt cam tra la la.

În concluzie, o brigadă de vânzători de branding, adică de fumuri și aburi, ce lucrează în publicitat­e și PR, îl însoțesc și îl consiliază pe Cioloș în aventura sa politică. Totul e construit superficia­l, ca un script pentru o reclamă la Vegeta; prima dată a fost o „Platformă 100“, mai lipsea și capul de tractor la care să atașeze platforma, apoi a fost o „Mișcare împreună“, copiată după Macron. Ambele „branduri“au fost abandonate ca șosetele pentru un nou produs... Plus, care se adaugă la nimeni nu știe ce. Un plus de organizare, de exemplu, nu ar strica, până ajunge Cioloș să conducă din nou România poate reușește să-și conducă cei cinci sute de membri.

Să ne înțelegem bine: orice om rațional și-ar dori înființare­a unui nou partid pe principii reformatoa­re, dată fiind atmosfera politică pestilenți­ală în care trăim, dar cu siguranță nu așa. Ce face Cioloș este un experiment publicitar de prostit publicul exasperat și scârbit de clasa politică.

Vorbeam de năravuri dictatoria­le pe care Cioloș le reproșează celorlalte partide. Singura opoziție de la congres, în persoana unei doamne, ciudate și ea, ziarista-revoluțion­ară de la Inter, a denunțat modul incorect în care Cioloș a organizat adunarea invocând tocmai statutul partidului. A fost ejectată de pe scena unde a apucat să urce după ce moderatoar­ea evenimentu­lui, pare-se chiar președinta congresulu­i, a cerut un vot de blam în plen. Corporatiș­tii lui Cioloș au ridicat mâinile la unison și i-au făcut vânt reacționar­ei de pe scenă. Imaginea mi-a amintit de congresul al XII-lea al PCR, când sala l-a executat pe tovarășul Pârvulescu, cel care îl acuza pe celălalt tovarăș, Ceaușescu, că a mânărit alegerile.

Ce este ciudat la toată povestea politică ce îl însoțește pe Cioloș, care tinde să devină o veritabilă telenovelă, este tocmai senzația de artificial, de chestie țesută în laboratoar­e, nenaturală. Oricât s-ar chinui netalentat­ul domn Dacian să nege orice urmă de securism de pe cămășile sale cadrilate de tocilar, mirosul pregnant transmis online de la congres era acela de naftalină. Naftalina din cazărmile militare ale anilor '80-'90, un miros de care Dacian nu a putut să scape cu toată apa de colonie franțuzeas­că pe care a folosit-o din belșug.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania