Romania Libera

Politicien­ii care se luptă pentru un loc în Parlamentu­l European

- Romulus Georgescu

În interiorul partidelor competiția pentru obținerea unui loc eligibil este în toi. PSD caută eurodeputa­ți care să nu mai critice acţiunile partidului. În PNL sunt semne de întrebare dacă Crin Antonescu va mai deschide lista de candidați. Euroaleger­ile vor avea loc în luna mai.

În interiorul partidelor competiția pentru obținerea unui loc eligibil este în toi. PSD caută eurodeputa­ți care să nu mai critice acţiunile partidului. În PNL sunt semne de întrebare dacă Crin Antonescu va mai deschide lista de candidați. Euroaleger­ile vor avea loc în luna mai.

PSD nu și-a definitiva­t lista pentru alegerile europarlam­entare, dar în cursa internă s-au înscris, pe lângă actualii eurodeputa­ți, mai mulți lideri ai partidului, printre care Rovana Plumb, Claudiu Manda, Daniel Florea și Robert Negoiță, au declarat surse social-democrate. „Sunt mai multe persoane care și-au declarat intenţia de a candida: Rovana Plumb, Claudiu Manda, Daniel Florea, Robert Negoiţă. Dintre europarlam­entarii actuali, toţi își doresc să candideze. Cel mai probabil, o să meargă pe paritate, jumătate doamne, jumătate domni. În sondajele de opinie, PSD are între 26 și 33 la sută, ceea ce înseamnă 10-12 europarlam­entari”, au declarat sursele citate. Aceste informații prefigurea­ză o competiție internă strânsă: PSD are 16 europarlam­entari, care doresc un nou mandat, iar lor li se adaugă patru candidați care nu sunt eurodeputa­ți. Cel puțin 20 de candidați pe 10-12 locuri eligibile. Socialdemo­crații caută candidați care să respecte linia partidului atunci când ajung în Parlamentu­l European.

Corina Crețu s-a înțeles cu Victor Ponta

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a catalogat drept ”accident” plasarea pe listele PSD a Dacianei Sârbu și a lui Cătălin Ivan la alegerile europarlam­entare trecute, el spunând că astfel de accidente nu se vor repeta la scrutinul din acest an. “Daciana a fost un accident că era soţia lui Ponta, Ivan a fost un megaaccide­nt. Nu o să se mai întâmple așa ceva, o să suflăm și în iaurt“, a afirmat Codrin Ștefănescu, referindu-se la europarlam­entarii PSD. Acesta a mai spus că PSD va definitiva în curând lista pentru alegerile din acest an și se vor regăsi “numai oameni unul și unul”.

Ștefănescu a afirmat că europarlam­entarii trebuie să fie în primul rând patrioţi, să apere România de “beţele prin gard băgate de acolo”, cum a fost ultima rezoluţie, și să aibă capacitate­a de a face “relaţii și conexiuni”. Nici Corina Creţu nu va mai fi pe lista PSD. Comisarul european a anunţat deja că va candida pe listele Pro România. „Pe membrii PSD îi rog să înţeleagă că această decizie a mea este o delimitare clară de actuala conducere a acestui partid, care, știţi foarte bine, în ultimii ani a minimizat munca și eforturile noastre, ale celor care am încercat să ajutăm România din afară, culminând cu atacuri și jigniri personale la adresa mea și a colegilor din Comisia Europeană”, a explicat Corina Crețu. Cap de listă va fi Victor Ponta, însă fostul premier a declarat că nu va merge la Bruxelles.

PNL ar renunța la Antonescu

În PNL, discuțiile pentru locurile eligibile sunt în plină desfășurar­e. Pe baza sondajelor de opinie, liberalii au calculat că vor obține opt locuri de eurodeputa­ți. Dat inițial ca numărul 1 pe lista PNL, Crin Antonescu, fostul președinte al partidului, pare să fi pierdut teren, dar o decizie finală nu a fost luată. Dacă inițial Antonescu era văzut ca un lider care să îmbunătățe­ască scorul partidului, acum au apărut și voci care susțin că fostul președinte a fost unul dintre artizanii USL și nu va obține voturile celor care sunt anti-PSD. ”În 2013, pe vremea USL, în «marțea neagră», Crin Antonescu a blocat legea amnistiei și grațierii dorită de PSD. Cu toate astea, în niște alegeri dominate de aversiunea față de PSD, a apărut ideea că Antonescu ar putea să le amintească alegătoril­or de vremurile USL, iar reacția ar putea fi negativă”, a comentat un lider liberal.

Șansele lui Crin Antonescu de a deschide lista se pare că au scăzut, după ce mai mulţi membri PNL ar fi fost deranjaţi de anumite declaraţii din ultima perioadă ale fostul lider liberal. „Îmi place să cred că în PNL nu există delictul de opinie sau o cenzură. Am responsabi­litatea tuturor declarații­lor mele, nu am declarat absolut nimic care să contravină partidului. Așa că sunt discuții care au apărut fără niciun semnatar, le-am observat, am văzut că e o adevărată minicampan­ie, dar asta nu e problema mea”, a comentat Crin Antonescu.

Cine sunt eligibilii PNL

Dincolo de situația lui Crin Antonescu, la vârful PNL s-a convenit ca patru locuri eligibile să revină vechilor liberali, iar alte patru reprezenta­nților fostului PDL. Chiar dacă formațiuni­le au fuzionat de câțiva ani de zile, acest algoritm este folosit în continuare pentru a păstra ambele tabere mulțumite. Situația posturilor ocupate de vechii liberali va fi influențat­ă de decizia care îl va viza pe Crin Antonescu. În cazul în care Antonescu nu va candida, este posibil ca liberalii să ofere primul loc pe listă unei personalit­ăți din afara partidului. Pe un loc fruntaș va fi plasat și europarlam­entarul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE. Acesta și-a negociat un loc eligibil atunci când a plecat de la PMP la PNL. Pentru locurile care revin vechiului PNL mai candidează europarlam­entarul Cristian

Bușoi, Dan Motreanu (fost secretar general al PNL), Alina Gorghiu (senator) sau Marian Petrache (președinte­le CJ Ilfov).

În rândurile foștilor membri PDL lucrurile par să fie clare. Mircea Hava (primarul din Alba Iulia), Vasile Blaga (fostul președinte al PDL), europarlam­entarul Daniel Buda și primarul Aradului, Gheorghe Falcă, ar urma să ocupe aceste locuri.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania