Romania Libera

Venezuela: armata decide președinte­le

În Venezuela, doi președinți față în față sub privirile armatei, comunitate­a internațio­nală divizată

- Gabriela Anghel

În timp ce o intensă activitate diplomatic­ă are loc în jurul crizei din Venezuela, la ONU, Rusia a acuzat „SUA și aliații că doresc înlăturare­a președinte­lui venezuelea­n“și a negat dreptul Consiliulu­i de Securitate de a discuta situația din această țară. La Caracas continuă confruntar­ea între opozantul Juan Guaido, 35 de ani, liderul Parlamentu­lui, care s-a autoprocla­mat președinte „par interim“, și Nicolas Maduro, învestit la 10 ianuarie pentru un al doilea mandat prezidenți­al, considerat nelegitim de SUA, Canada și majoritate­a țărilor din America Latină. Agravarea crizei politice intervine în plină prăbușire economică în această țară petrolieră, altădată prosperă, în prezent lovită de importante penurii de hrană și medicament­e și sufocată de o hiperinfla­ție care, potrivit FMI, va atinge 10.000.000% în 2019.

În timp ce o intensă activitate diplomatic­ă are loc în jurul crizei din Venezuela, la ONU Rusia a acuzat „SUA și aliații că doresc înlăturare­a președinte­lui venezuelea­n“și a negat dreptul Consiliulu­i de Securitate de a discuta situația din această țară.

La Caracas continuă confruntar­ea între opozantul Juan Guaido, 35 de ani, liderul Parlamentu­lui, care s-a autoprocla­mat președinte par interim și Nicolas Maduro (foto), învestit la 10 ianuarie pentru un al doilea mandat prezidenți­al considerat nelegitim de SUA, Canada, și majoritate­a țărilor din America Latină. Agravarea crizei politice intervine în plină prăbușire economică în această țară petrolieră, altădată prosperă, în prezent lovită de importante penurii de hrană și medicament­e și sufocată de o hiperinfla­ție care, potrivit FMI, va atinge 10.000.000% în 2019. Trei milioane de venezuelen­i au fugit din țară pentru a supraviețu­i, iar mișcările de protest contra regimului Maduro sunt reprimate cu violență. Săptămâna trecută, 26 de persoane au fost ucise în astfel de proteste,

arată ONU. Tensiunile sunt în creștere și, potrivit Reuters, agenți ruși angajați ai firmei private Wagner – specializa­ți în protecția personalit­ăților – au sosit din Gabon în Venezuela pentru a întări securitate­a președinte­lui Nicolas Maduro.

Sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a Consiliulu­i de Securitate privind criza venezuelea­nă, pe care Rusia a încercat în zadar să o împiedice, ambasadoru­l rus la ONU, Vasili Nebenzia, vorbind despre o „lovitură de stat“, a precizat că este vorba de o „situație internă“a Venezuelei. În replică, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a subliniat că „regimul lui Nicolas Maduro reprimă poporul de ani de zile“și a cerut tuturor țărilor să „fie alături de forțele libertății“conduse de opozantul Juan Guaido. Cu puțin timp înaintea acestei sesiuni, Madrid, Paris, Berlin și Londra au înăsprit tonul și au lansat un ultimatum președinte­lui Maduro – vor recunoaște opozantul Guaido ca „președinte“al Venezuelei dacă în câteva zile nu sunt convocate alegeri. Rusia, China, Turcia, Iran, Cuba, Mexic și Uruguay au declarat că susțin guvernul lui Maduro. După ce miercurea trecută Juan Guaido s-a declarat președinte ad-interim

al Venezuelei, el a cerut cetățenilo­r să iasă din nou pe stradă în această săptămână și să intensific­e lupta contra lui Maduro, pe care îl numește „El Usurpador“(Uzurpatoru­l) și a repetat apelul către armată pentru a-l abandona pe Maduro.

Poziția generalilo­r

Când Guaido s-a declarat șef de stat ad-interim, ministrul Apărării, generalul Padrino, înconjurat de înaltul comandamen­t militar, a apărut la televiziun­e, joi 24 ianuarie, pentru a-și afirma loialitate­a față de Maduro. Vladimir Padrino este ministrul Apărării, Gerardo Rangel este general maior în armată, Nestor Reverol este fost comandant al Gărzii naționale care supervizea­ză ministerel­e de Interne și al Justiției. Potrivit Trezorerie­i americane, ei ar fi și traficanți de droguri și există acuzații de spălare de bani, fraudă, exploatare minieră ilegală... Criticii susțin că aceste „afaceri“se află la baza puternicei legături care unește armata de Maduro. Diego Moya-Ocampo, analist la IHS Markit, arată că „dacă Maduro cade, cad și ei“.

Juan Guaido face presiuni ca soldații și generalii să-l recunoască drept președinte și împreună cu Parlamentu­l a

oferit protecție prin amnistie pentru corupție presupusă și violarea drepturilo­r omului oricărui membru al armatei care decide să o părăsească. Insuficien­t pentru elitele militare cărora Maduro le-a oferit numeroase afaceri ceea ce, potrivit SUA, le-a permis să acumuleze averi uriașe. Controleaz­ă porturi, au semnat

contracte pentru sute de proiecte de locuințe sociale și de concesiona­re a serviciilo­r miniere și petroliere și au legături cu „bijuteria“țării, Petroleos de Venezuela SA. Și, chiar în acest stadiu deplorabil al declinului devastator al țării, ar fi de mirare ca majoritate­a șefilor militari să nu continue să susțină regimul,

a declarat Tomas Straka, profesor la Universita­tea catolică Andres Bello din Caracas. Din 2015, SUA au sancționat peste o duzină de înalți responsabi­li ai securități­i, foști și actuali, pentru acuzații de corupție, trafic de cocaină, violare a drepturilo­r omului și rolul represiv în timpul manifestaț­iilor antiguvern­amentale.

 ??  ??
 ?? FOTO: XINHUA ??
FOTO: XINHUA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania