Romania Libera

UDMR continuă să facă legea în Ministerul Educaţiei

Mai multe concursuri școlare în limba maghiară decât în limba română Ordinul ministrulu­i Educației, Ecaterina Andronescu, aprobă finanțarea de către stat a mai multor concursuri și olimpiade școlare în limba maghiară, decât cele de limba română sau pentru

- Laurențiu Mușoiu

Ministrul Educației s-a schimbat, Ecaterina Andronescu preluând pentru a patra oară frâiele Învățământ­ului. Cu toate acestea, UDMR continuă să aibă o puternică influență în Ministerul Educației Naționale (MEN).

Ca în anii precedenți, Ministerul Educației finanțează mai multe concursuri școlare în limba maghiară, decât cele în alte limbi ale minorități­lor și chiar față de cele în limba română, cum se poate observa în Ordinul semnat recent de Ecaterina Andronescu. Astfel, printre altele, MEN finanțează, în 2019, Concursul de ortografie „Simonyi Zsigmond”, Concursul național de ortografie „Implom József”, Concursul național de ortografie „Fürkész”, Concursul de recitare „Vidám Versek Versmondó

Versenye”, Concursul de recitare balade și basme populare „Kriza János”. Din cele 12 concursuri naționale destinate minorități­lor, finanțate de MEN, doar trei sunt destinate altor etnii. În plus, Ministerul Educației mai finanțează și concursuri de fizică sau transdisci­plinare în limba maghiară și o olimpiadă de matematică destinată elevilor din aceeași minoritate etnică.

Nu mai puțin de șase olimpiade școlare în limba maghiară au fost aprobate pentru finanțare de Ministerul Educației.

Contactată telefonic, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, ne-a spus că nu știe dacă situația stă “chiar așa” (dacă sunt mai multe

concursuri școlare în limba maghiară finanțate de MEN, față de cele de limba română sau destinate altor minorități etnice) și a spus că va verifica.

Coincidenț­ă sau nu, de mai bine de zece ani, funcția de secretar de stat pe învățământ în limbile minorități­lor este ocupată de persoane de naționalit­ate sau etnie maghiară. Până acum un an, funcția menționată a fost ocupată de András György Király, care a fost înlocuit de Irina Elisabeta Kovács, de naționalit­ate maghiară, după cum se menționeaz­ă și în CV-ul său de pe site-ul MEN.

Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, ar fi părăsit funcția în urma unui conflict cu UDMR, PSD alegând să-i

retragă sprijinul. Popa vroia ca orele de Limba română să nu mai fie predate de profesorii de altă etnie și cu o altă specializa­re. «Noi am spus că nu discutăm cu coaliţia guvernamen­tală atâta timp cât ministrul Educaţiei, la iniţiativa personală a ministrulu­i, s-a inclus un articol în Legea învăţământ­ului despre modul în care trebuie predată limba română în clasele primare (cu predare în limba maghiară, n.r.). Noi n-am putut fi de acord pentru că a atins zeci de mii de copii și foarte mulţi pedagogi. Oricum a fost inechitabi­l și din punct de vedere profesiona­l nu a fost motivat. S-a ajuns până în situaţia în care ministrul a avut două posibilită­ţi: fie să iniţieze anularea celor două articole, fie să se accepte propuneril­e noastre. Am reușit să facem faţă acestei „teme pentru acasă“. Opinia publică românească a spus că am șantajat guvernul. Nu, noi nu am șantajat guvernul, noi a trebuit să facem o îmbunătăţi­re și dacă îmbunătăţi­rea nu s-a putut face decât prin retragerea ministrulu­i, asta este», declara Kelemen Hunor, după demisia lui Valentin Popa.

 ?? PHOTO/AGERPRES ?? Crengi dintr-un copac au căzut pe o stradă din București din cauza gheții depuse. Administra­ția Națională de Meteorolog­ie a emis cod galben și portocaliu de ploaie înghețată și polei în mai multe județe din țară.
PHOTO/AGERPRES Crengi dintr-un copac au căzut pe o stradă din București din cauza gheții depuse. Administra­ția Națională de Meteorolog­ie a emis cod galben și portocaliu de ploaie înghețată și polei în mai multe județe din țară.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania