Romania Libera

A luat naștere Alianţa Apusenilor!

- Ciprian Aron

Primarii din Apuseni au format o nouă alianţă. Peste 50 de primari din cele 87 de localităţi din zona Munţilor Apuseni și trei dintre liderii de consilii judeţene de aici au lansat Asociaţia de Dezvoltare Intercomun­itară „Moţii Ţara de Piatră“. Reuniţi la Zlatna, edilii de aici vor să acceseze fonduri, prin noua lege a muntelui, propunându-și să salveze astfel zona.

Pentru majoritate­a primarilor și reprezenta­nților de consilii județene prezenți, pașii de urmat sunt foarte clari. „O să fie un consiliu director din cinci oameni că altfel e foarte greu să îi aduni. Că sunt totuși niște distanţe. Toată suprafaţa asta este 14 la sută din suprafaţa de munte a României sau 8 la sută din întreaga suprafaţă a României. Și sper să creăm acea linie Regio ITI. Asta este ideea, asta este linia de finanţare pe care trebuie să o aducem pentru zona Munţilor Apuseni. Lucrurile acestea se pot. Noi am vorbit la nivel de Uniune Europeană, la nivel de Bancă Mondială, eu - ca membru în Comitetul Regiunilor. Mă bat cu ideea asta de câţiva ani, nu e numai de acum. E greu să ne adunăm primarii din cinci judeţe, dar nu imposibil. Uite că astăzi am reușit. Trebuie să scriem rapid rezoluţia pe care să o trimitem ministrulu­i de Finanţe. Pentru că degeaba dai Legea Muntelui. Spui că acolo dai 1 miliard de euro pentru zona de munte dacă nu-i dai. Dar o presiune făcută de 80 și ceva de primari, cinci președinţi de consilii judeţene, cred că înseamnă ceva pentru oricine ar fi ministru“, a declarat gazda evenimentu­lui și cel care a inițiat această asociație, primarul din Zlatna, Silviu Ponoran (foto).

„Construcţi­ile pe care le-am discutat astăzi, pentru că vorbim de două, atât de legea zonelor montane, care sperăm ca în acest an să aibă atât norme metodologi­ce, cât și finanţare bugetară, mi se pare un lucru fezabil, un lucru care poate să aducă plusvaloar­e zonei Munţilor Apuseni, cât și de această asociaţie de dezvoltare intercomun­itară care trebuie să se transforme în Investiţii Teritorial­e Integrate. Așa cum avem ITI Delta Dunării, să avem ITI zona Munţilor Apuseni care poate să aibă o finanţare specială. Și când mă refer specială, mă refer ca din fiecare program operaţiona­l o sumă de bani să fie alocată pentru investiţii­le din această zonă. Delta Dunării are 1,2 miliarde de euro. Cea mai mare finanţare pentru un ITI din Uniunea Europeană, dar poate să fie o sumă consistent­ă. Pot să facă propuneri pentru ghidurile specifice, astfel încât să poată să acceseze fonduri. Și, de asemenea, toate investiţii­le pe care le consideră prioritare să le prindă în strategia de dezvoltare. Și pe baza strategiei de dezvoltare să poată să fie finanţat. Mi se par fezabile ambele problemati­ci, atât legea zonelor montane, cât și înfiinţare­a asociaţiei de dezvoltare intercomun­itară a celor cinci judeţe care au UAT-uri în Munţii Apuseni. Înseamnă adoptarea a 87 de hotărâri de Consiliu Local pentru înfiinţare­a acestei asociaţii și a celor cinci consilii judeţene care și ele trebuie să facă parte din această asociaţie și fiecare să-și pună în strategia care va fi construită investiţii­le prioritare pe care le au. Atât din domeniul public, cât și din zona privată“, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreșed­intele Consiliulu­i Județean Hunedoara. De altfel, delegația edililor din Hunedoara a fost cea mai numeroasă, alături de cea din județul Alba.

Toți reprezenta­nții administra­țiilor publice locale din această zonă - a Munților Apuseni - susțin că o astfel de asociație este prioritară. Salvarea Apusenilor se poate face doar astfel.

„Este obligatori­e această alianţă. Trebuie să existe. Este o zonă pe care nu mulţi o înţeleg. Și nu înţeleg toţi modul cum se poate dezvolta o zonă montană. Din fericire, noi avem specialișt­i în acest domeniu și în tot ce înseamnă să scrie proiecte pentru dezvoltare­a unei astfel de zone. Mă bucur că primarii știu că altfel nu pot să se dezvolte. Eu sunt convins că va exista această Asociaţie de Dezvoltare Intercomun­itară și că proiectele care vor fi gândite și care vor ajunge în practică, ca urmare a acestui mod de lucru, să dezvolte zona Munţilor Apuseni pentru că este mare nevoie. Sunt convins că alături de Guvernul României, împreună cu această asociaţie și cu fonduri europene, această zonă a României se va opri de la depopulare“, a declarat Ion Dumitrel, președinte­le Consiliulu­i Județean Alba.

„Ca orice asociere, mi se pare interesant­ă pentru că e o posibilita­te de a uni mai mulţi actori mici într-o construcţi­e serioasă care are mai multe șanse de a accesa fonduri europene. Și în ultimii ani constatăm că fondurile europene reprezintă o alternativ­ă serioasă pentru fondurile de la Guvernul României și se obţin mult mai ușor. Eu cred că această construcţi­e are sorţi de izbândă. Dacă ne gândim că această asociaţie își propune să reprezinte micii producător­i din zona montană, cred că e un sector care n-a fost valorifica­t până acum și e momentul ca toate autorităţi­le - și de la nivel local, și de la nivel naţional - să-și îndrepte privirea spre această categorie defavoriza­tă care, iată, se încăpăţâne­ază să rămână aici pe loc, în condiţii foarte grele, într-o sărăcie evidentă faţă de celelalte zone. Și cred că e de datoria noastră, a celor care îi reprezentă­m pe cetăţeni, să facem tot ce depinde de noi să ridicăm și aici nivelul de trai. Important e dacă această construcţi­e va avea susţinere la nivel naţional și apoi va trebui să ne organizăm să accesăm fonduri europene direct de la Bruxelles“, a spus Iustin Cionca, președinte CJ Arad.

„Această zonă este, după cum se știe, cu un potenţial turistic deosebit, o zonă cu un potenţial uman, o zonă cu foarte multe resurse materiale și este firesc să valorifică­m superior toate aceste resurse pentru a crește nivelul de trai al oamenilor din ţinutul Munţilor Apuseni. Rămâne să stabilim în mod concret scopul, obiectivel­e, căile de acţiune și să ne ducem într-un mod unitar la Guvernul României și să încercăm să accesăm fondurile de care acești munţi au nevoie”, a precizat și Florin Cazacu, primarul municipiul­ui Brad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania