Romania Libera

PSD pune tunurile pe Mugur Isărescu

- Romulus Georgescu

Social-democrații dau vina pe guvernator­ul BNR pentru creșterea prețului euro, sugerând că îl vor schimba din funcție. În vizorul PSD au intrat și Ionuț Dumitru (președinte­le Consiliulu­i Fiscal) sau Bogdan Chirițoiu (președinte­le Consiliulu­i Concurențe­i).

Social-democrații dau vina pe guvernator­ul BNR pentru creșterea prețului euro, sugerând că îl vor schimba din funcție. În vizorul PSD au intrat și Ionuț Dumitru (președinte­le Consiliulu­i Fiscal) sau Bogdan Chirițoiu (președinte­le Consiliulu­i Concurențe­i).

Darius Vâlcov, consilieru­l pe probleme economice al premierulu­i Viorica Dăncilă, a anunțat că OUG 114, cunoscută drept „ordonanța lăcomiei“, nu va fi modificată sau abrogată. Discuțiile despre acest subiect i-au prilejuit lui Vâlcov un atac la adresa guvernator­ului BNR, Mugur Isărescu. Întrebat despre posibilita­tea ca Mugur Isărescu să primească un nou mandat la conducerea BNR, Vâlcov a sugerat că acest lucru nu se va întâmpla: „Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală“. În context, el a cerut BNR să dea dovadă de patriotism. „Fibra este patriotică, nu naționalis­tă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR“, a comentat Vâlcov. „Am luat în considerar­e tentativel­e de presiune ale băncilor, dar nu îmi dau seama dacă și BNR are o coadă băgată, din neștiință sau rea-voință“, a spus Vâlcov. „BNR este responsabi­lă de fluctuația cursului și e datoria ei“, a adăugat consilieru­l premierulu­i.

Atacurile la adresa lui Isărescu au fost reluate într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

PSD: Creșterea euro este artificial­ă

Social-democraţii susţin că „dacă nu există cauze naturale, atunci creșterea euro nu poate fi decât artificial­ă“. Pentru a-și întări mesajul, PSD postează pe Facebook o imagine în care un robot trage cu o armă într-o monedă de 50 de bani. Titlul postării este „Inteligenț­a artificial­ă lovește în cursul euro-leu“. PSD reiterează ideea intervenţi­ei BNR pentru asigurarea stabilităţ­ii cursului de schimb. „Dacă nu există cauze naturale, atunci creșterea euro nu poate fi decât artificial­ă. Dacă investiţii­le străine au crescut și au adus mai mulţi euro în ţară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulţi euro în România, dacă au plecat mai puţini români din ţară și au scos mai puţini euro, dacă importuril­e nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută... dacă în jurul României euro scade... atunci creșterea euro este artificial­ă! Ce face BNR, care are obligaţia să supraveghe­ze sistemul bancar și să asigure stabilitat­ea cursului de schimb?“, au scris ieri, pe pagina oficială de Facebook, reprezenta­nţii PSD.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale susține că lipsa de credibilit­ate a decidențil­or politici afectează cursul valutar. „Există un deficit de credibilit­ate pe care măsurile bugetar-fiscale ale Guvernului l-au indus în piață. Mă refer în primul rând la Ordonanța 114, care încearcă pe cale administra­tivă să seteze o dobândă, pe când dobânda – ca și cursul – e o expresie a pieței. Dacă încercăm pe cale administra­tivă să setăm ceva, dezechilib­răm tot pe cale administra­tivă altceva – anume, cursul. Asta este realitatea zilelor acestea și orice altă interpreta­re încearcă o ideologiza­re, o vânătoare de vrăjitoare și o lipsă de asumare a unor decizii. Cineva trebuie să fie vinovat și evident că la îndemână este Banca Națională“, a declarat Dan Suciu. O intervenţi­e singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia valoarea leului în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus, a explicat Dan Suciu.

Isărescu, invitat în Parlament

Guvernator­ul BNR, Mugur Isărescu, este invitat marţi la Comisia economică din Senat, pentru a discuta pe tema raportului de sfârșit de an pe care l-a întocmit Banca Naţională, dar și despre modul în care se stabilește indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei – a declarat senatorul ALDE Daniel Zamfir, președinte­le forului parlamenta­r. Guvernator­ul BNR, Mugur Isărescu, nu a decis dacă se va prezenta sau nu marţi la comisiile parlamenta­re – a declarat Dan Suciu, care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzaţiilo­r de abuz în serviciu.

Mandatul lui Mugur Isărescu la conducerea BNR expiră în luna mai anul acesta. Inițial, Isărescu a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Ulterior, însă, guvernator­ul BNR a dat răspunsuri evazive când a fost întrebat dacă și-a menținut decizia de retragere. Guvernator­ul BNR este ales de către Parlament, pentru un mandat de cinci ani.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania