Romania Libera

Primarii de municipii, nemulţumiţ­i de buget

- Romulus Georgescu

Primarii de municipii din România acuză Guvernul de lipsă de transparen­ţă în construcţi­a bugetului pentru anul 2019 și afirmă că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba mai mult, solicitări­le lor privind dialogul au fost refuzate. Darius Vâlcov, consilieru­l premierulu­i, a declarat că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de către Guvern astăzi. În mod inedit, anunțul a fost făcut de Vâlcov, și nu de premierul Viorica Dăncilă sau de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovic­i.

Nemulțumiț­i, primarii i-au adresat o scrisoare premierulu­i Viorica Dăncilă, cerându-i o întâlnire pentru a le asculta doleanțele. Documentul este semnat de Robert Negoiţă (PSD), primarul sectorului 3, în numele Comitetulu­i Director. Primarii acuză că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat până joi, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administra­tiv-Teritorial­e (UAT) să fie dezbătută. Asociaţia Municipiil­or din România solicită o întâlnire urgentă cu Viorica Dăncilă și o invită la ședinţa Comitetulu­i Director, convocată pentru astăzi. „Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitări­le noastre de dialog adresate Guvernului României pe teme care privesc în mod direct funcţionar­ea administra­ţiei publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamen­tală”, au scris primarii în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

Aceștia atrag atenţia că au citit în presă că bugetul va fi adoptat până joi, fără ca ei să fi fost în vreun fel consultaţi. „Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși aflăm din presă că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c.”, au mai spus primarii. Potrivit acestora, tot din surse neoficiale au aflat și despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiil­or - faţă de procentul de 60% solicitat de structuril­e asociative; 30-35% pentru echilibrar­ea bugetelor locale - faţă de procentul de 20% solicitat.

„Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamenta­rea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizare­a unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltare­a comunităţi­lor urbane în următorii ani”, au mai transmis primarii de municipii.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania