Romania Libera

Forţele Navale Române: misiuni NATO și în Afganistan anul acesta

Infanteriș­tii marini vor executa, în premieră, misiuni reale în teatrul de operațiuni din Afganistan.

- Cristian Hagi

Viceamiral­ul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a prezentat ministrulu­i Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leș, bilanțul Forțelor Navale pentru anul 2018, precum și obiectivel­e propuse pe termen scurt, mediu și lung. Exercițiil­e și antrenamen­tele pe mare și pe fluviu au reprezenta­t prioritate­a numărul 1 în Forțele Navale în 2018. Navele militare maritime și fluviale au executat, în total, peste o mie de zile de misiuni pe Dunăre, în Marea Neagră și în Marea Mediterană, în cadru național, dar și multinațio­nal, alături de partenerii NATO.

Cel mai important exercițiu planificat și condus de Forțele Navale Române, SEA SHIELD, a cuprins secvențe de o complexita­te ridicată de luptă împotriva amenințări­lor din cele trei medii – aerian, de suprafață și subacvatic –, la care au participat nave militare din cinci state și două grupări navale permanente NATO.

Misiune în Afganistan

În acest an se va înregistra și o premieră. „Pentru acest an ne-am propus să continuăm consolidar­ea deprinderi­lor militarilo­r din Forțele Navale prin participar­ea la numeroase exerciții pe mare, dar și prin participar­ea la exerciții organizate de către partenerii noștri din Alianță în Europa. În plus, infanteriș­tii marini vor înscrie, în anul 2019, o premieră pentru Forțele Navale, prin executarea unor misiuni reale în teatrul de operațiuni din Afganistan“, a precizat viceamiral­ul Mîrșu.

Operabilit­ate completă cu NATO

Relațiile internațio­nale ale Forțelor Navale Române au fost dezvoltate pe parcursul anului 2018 prin participar­ea marinarilo­r militari la operațiuni și misiuni în afara teritoriul­ui național, precum și prin executarea atribuțiil­or specifice unor posturi din comandamen­tele NATO, UE, ONU și OSC. „Profesiona­lismul subordonaț­ilor mei care și-au desfășurat activitate­a în diferite funcții din comandamen­tele Alianței este recunoscut de către structuril­e de conducere ale acestor comandamen­te și, în cei 15 ani de când țara noastră a devenit membru cu drepturi depline NATO, ne-am perfecțion­at continuu, fiind astăzi complet interopera­bili cu partenerii noștri. Desigur, avem unele limitări în ceea ce privește platformel­e de luptă navale, dar am convingere­a că aceste probleme se vor rezolva în perioada următoare“, a spus viceamiral­ul Mîrșu.

S-a redeschis Colegiul Militar din Constanța

Statul Major al Forțelor Navale a desfășurat, în ultimii ani, numeroase campanii de promovare a sistemului de învățământ militar și de stimulare a interesulu­i tinerilor pentru profesia militară. Reînființa­rea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“la Constanța în 2018 a fost rezultatul unui efort conjugat al unor structuri din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul Educației. „Acest colegiu, care este în subordinea noastră, ne obligă să asigurăm elevilor cele mai bune condiții de dezvoltare personală, iar rezultatel­e se pot vedea în următorii doi-trei ani“, a concluzion­at șeful Statului Major al Forțelor Navale la finalul analizei domeniului învățământ­ului militar de marină.

Referitor la pachetul de forțe puse la dispoziția NATO, viceamiral­ul Mîrșu a precizat că, în anul 2019, o fregată tip T22, un dragor maritim și o grupă de scafandri EOD vor desfășura misiuni sub comanda NATO. Iar puitorul de mine „Viceamiral Ioan Murgescu“va fi pregătit și certificat pentru a asigura comanda unei grupări navale permanente a Alianței în anul 2020.

Conflictel­e înghețate și situația instabilă din bazinul Mării Negre au solicitat în ultimii ani eforturi consistent­e din partea Forțelor Navale Române, atât în domeniul instrucție­i, cât și în cel al resurselor. Proiectele de modernizar­e și de dotare cu platforme navale noi vor asigura îndeplinir­ea angajament­elor asumate de țara noastră față de partenerii din Alianță și vor consolida statutul României de furnizor de securitate la granița estică a NATO și UE. De asemenea, statutul României de țară riverană Dunării trebuie consolidat prin parteneria­te cu celelalte țări riverane, dar și prin exerciții militare navale pe fluviu. Forțele Navale Române au adus în atenție Dunărea prin marșurile de instrucție desfășurat­e de la gurile de vărsare în Marea Neagră până la Baziaș, subliniind astfel importanța pe care bătrânul fluviu o poate avea pentru dezvoltare­a localități­lor și a zonelor riverane.

„Forțele Navale Române și-au îndeplinit toate obiectivel­e planificat­e în anul 2018, iar în anul 2019 ne vom concentra toate eforturile pentru a asigura securitate­a cetățenilo­r noștri la granița estică a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene“, a precizat, în încheiere, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

La ședința de bilanț au participat șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, șefii structuril­or centrale din MApN, precum și șefii structuril­or din Statul Major al Forțelor Navale.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania