Romania Libera

Era europeană a „pașapoarte­lor și vizelor de aur“se apropie de final?

Comisia Europeană a publicat primul său raport asupra practicilo­r unor state europene care își comerciali­zează cetățenia sau dreptul la rezidență. O practică de care profită în special crima organizată, precizează Bruxelles-ul.

- Gabriela Anghel

Comisia de la Bruxelles este criticată pentru că nu a interzis practicile abuzive ce permit familiilor bogate din China, Rusia și alte țări noneuropen­e să cumpere dreptul de a trăi în UE. Pentru prima oară în acest raport, Bruxelles-ul avertizeaz­ă că aceste practici prezintă „un risc pentru securitate­a UE, permițând unor membri noneuropen­i din crima organizată să se infiltreze pe teritoriul european“. În ochii Comisiei Europene, pașapoarte­le sau vizele de vânzare sunt „cai troieni“pentru mafioții ruși ori chinezi. Riscul este ca un criminal căutat de o țară să scape de sub controlul justiției prin procurarea unui pașaport european, ceea ce complică proceduril­e de extrădare. Sau când se folosește de noua sa naționalit­ate pentru a spăla bani furați din țara sa de origine. O bancă va fi mult mai puțin reticentă să deschidă un cont unui cetățean european decât deținătoru­lui unui pașaport al unei țări recunoscut­e pentru nivelul ridicat al corupției.

După afacerea Skripal, Londra a decis revizuirea a peste 700 de vize „de aur“acordate oligarhilo­r ruși în cadrul programulu­i special din acest domeniu. În 2014, în Portugalia, Miguel Macedo, atunci ministru de Interne, a trebuit să demisionez­e după ce a fost acuzat că a acordat vize de aur unor cetățeni brazilieni suspectați de afaceri de corupție. După calculele ONG-urilor Global Witness și Transparen­cy Internatio­nal, circa 100.000 de persoane bogate, majoritate­a ruși și chinezi, au cumpărat cetățenie europeană în ultimii zece ani – un comerț bănos care aduce circa 25 miliarde euro în investiții directe în țările implicate. Candidații au plătit minimum 10.000 euro și chiar peste 5 milioane euro pentru a deveni cetățeni europeni sau pentru dreptul de a circula liber în spațiul Schengen ca rezidenți.

Comisia Europeană a constatat că trei țări – Cipru, Malta și Bulgaria – vând direct pașapoarte, în timp ce alte 17 țări, printre care Franța și Marea Britanie, oferă posibilita­tea achiziției vizelor de rezident ce permit locuirea în țara respectivă timp de 4 până la 10 ani. Apoi, odată trecut acest pas, este suficient să faci demersuri și să plătești pentru a obține documentel­e oficiale. În Cipru trebuie să investești minimum 2 milioane de euro și să deții un bun imobiliar, în timp ce în Malta candidatul la cetățenie trebuie să plătească 650.000 euro într-un fond național de investiții și o contribuți­e de 150.000 euro în economia locală și să achizițion­eze o casă sau un apartament. În țări precum Franța, Republica Cehă sau Olanda, aspirantul la o viză de rezident trebuie să contribuie la crearea unui anumit număr de locuri de muncă.

O Europă vulnerabil­ă

Teoretic, criminalii nu pot beneficia de această facilitate, dar proceduril­e de control lasă uneori de dorit – precizează raportul Comisiei Europene, subliniind că programele concepute pentru încurajare­a investirii unor sume de bani în schimbul dreptului la rezidență sau la cetățenie constituie un pericol pentru securitate­a continentu­lui, expus astfel corupției, crimei organizate, spălării banilor, evaziunii fiscale. Sophie Veld, membru în Parlamentu­l European și vicepreșed­intele Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, a declarat că UE a reacționat lent la aceste abuzuri și a precizat că este nevoie de interzicer­ea acestor sisteme, care sunt folosite de membrii crimei organizate ale căror antecedent­e sunt adesea verificate sumar. „Vizele și pașapoarte­le Golden sunt în esență sisteme de corupție și de spălare de bani facilitate de stat“. Iar Sven Giegold,eurodeputa­tul din grupul Verzilor, a declarat că „propunerea Comisiei este neconvingă­toare și nu a fost prezentată decât la insistența Parlamentu­lui European“. Dar Naomi Hirst, de la Global Witness, apreciază că „vântul se abate asupra industriei vizelor de aur, UE recunoscân­d riscurile inacceptab­ile pe care acestea le creează pentru securitate“. Comisarul european pentru Justiție, Vera Jurova, care a comandat raportul, a declarat că acțiunea UE va avea o „putere preventivă“și va constitui un avertismen­t pentru statele membre.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania