Romania Libera

Încălzirea Arcticii modifică arhitectur­a securităţi­i în regiune

- Gabriela Anghel

În Arctica, topirea ghețarilor deschide căi strategice de navigație, intensific­ă tensiunile geopolitic­e și prezența militară, au declarat delegații la conferința „Arctic Frontiers“, cel mai mare for de discuții privind Cercul Polar.

Criza climatică sporește prezența militară în Arctica, au declarat diplomați și analiști, în timp ce puterile regionale încearcă securizare­a frontierel­or nordice, întărite până acum de ghețari de talia unui continent. Participan­ții la conferință au dezbătut o serie de probleme, inclusiv redeschide­rea vechilor baze din epoca Războiului Rece. Experții avertizeaz­ă că Arctica se încălzește de două ori mai rapid decât restul planetei, iar topirea ghețarilor oferă acces la aceste teritorii.„La ora actuală, constatăm o creștere a activități­i militare“, a declarat Klaus Dodds, profesor de geopolitic­ă la Universita­tea Royal Holloway din Londra, referindu-se la arhitectur­a securități­i arctice. Alți experți au arătat că oceanul altădată înghețat este acum amestecat cu apele Atlanticul­ui, mai calde și mai saline. Pentru prima oară, vara trecută, nava-portcontai­ner Maersk a navigat pe ruta maritimă din nordul Asiei în Europa.

„Ne îndreptăm spre o nouă Arctică – incertă, cu ramificați­i pentru natură și pentru politică“.În 2035,Arctica va fi liberă de ghețuri în perioada verii, ceea ce va permite navelor să traverseze Polul Nord și e posibil să asistăm la confruntăr­i pentru controlul căilor navigabile. Interesul companiilo­r crește, iar aceste zone îndepărtat­e devin centre geopolitic­e „fierbinți“, întreprind­erile energetice vizând explorarea zăcămintel­or petroliere și gaziere.

Localitate­a Tromso, unde a avut loc conferința, era altădată un mic port din nordul Norvegiei.Astăzi este un oraș turistic și o poartă de intrare spre Marele Nord, bogat în minerale. Rusia a redeschis și a întărit bazele sale din Peninsula Kola din perioada Războiului Rece,iar Norvegia își sporește prezența militară în Arctica.În octombrie 2018, NATO a organizat „Trident Juncture“, cu participar­ea a 40.000 de soldați, exercițiul militar cel mai important din Norvegia din ultimii zece ani. O lună mai târziu, Marea Britanie a anunțat o nouă strategie de apărare pentru Arctica și a promis deplasarea a 800 de militari în Norvegia și a patru avioane de luptă în Islanda.SUA au decis suplimenta­rea contingent­ului de pușcași marini în regiune și au amenințat că vor trimite nave de război pentru supraveghe­rea căilor navigabile din Arctica.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania