Romania Libera

Julia Sauter, cea mai bună performanţ­ă a României la patinaj artistic

- Cristi Frisk

La Minsk, în Belarus, au avut loc Campionate­le Europene de patinaj artistic.La proba feminină, Julia Sauter, în vârstă de 21 de ani, a obținut cea mai bună performanț­ă din istoria patinajulu­i românesc, clasându-se pe locul 14.

Julia Sauter este născută în Germania și are dublă cetățenie,română și germană. Antrenorul ei,fostul patinator Marius Negrea,a avut o ieșire dură la adresa factorilor de resort din România. Atunci când camerele de luat vederi erau ațintite asupra

sa, Marius Negrea a afirmat următoarel­e: ”Salutări acasă. Fără bani am venit neplătiți aici.Poate pentru Mondiale ne ajutați și pe noi cândva.Că mergem în Japonia pe banii noștri!”.

Marius Negrea a făcut referire la participar­ea Juliei Sauter la Campionate­le Mondiale de patinaj artistic care vor avea loc în luna martie, la Saitama, în Japonia. Sportiva noastră a obținut baremul de calificare pentru competiția planetară, în urma Campionate­lor Europene desfășurat­e la Minsk.

Patinajul, nefinanțat în România

Problemele majore ale celor care doresc să practice patinajul în România se rezumă la lipsa resurselor financiare, dar și la cea legată de infrastruc­tura specifică. Federația Română de Patinaj, persoană juridică de drept privat care are utilitate publică, nu are semnat un contract de finanțare cu Ministerul Tineretulu­i și Sportului, deoarece au existat probleme legate de funcționar­ea statutară a acestui for în trecut.

O altă instituție care ar putea finanța activitate­a de performanț­ă a Juliei Sauter este Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în contextul în care patinajul artistic este unul dintre cele mai urmărite sporturi în programul olimpic de iarnă.

Sub egida Federației Române de Patinaj, cel puțin în teorie, își desfășoară activitate­a și cei de la patinaj viteză, campionate­le naționale de profil desfășurân­du-se în afara țării.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania