Romania Libera

România, 2019: Un pacient a câștigat în instanță dreptul la tratament gratuit

- Elena Marinescu

Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratamentu­l medical de care are nevoie și a câștigat prin ordonanță prezidenți­ală.

Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratamentu­l medical de care are nevoie și a câștigat prin ordonanță prezidenți­ală. Curtea de Apel București a obligat în această lună Guvernul României, Ministerul Sănătății, CNAS și Agenția Națională a Medicament­ului și a Dispozitiv­elor Medicale (ANMDM) să-i acorde gratuit acest tratament.

Și de această dată, instanța a constatat că autorități­le din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliulu­i 89/105/CEE, cât și de Ordinul ministrulu­i Sănătății nr. 861/2014, în care trebuia finalizată evaluarea medicament­ului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicament­ului a fost depusă la ANMDM la data de 23.07.2018 și trebuia soluționat­ă până cel târziu pe 23.10.2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Cel mai probabil va exista un recurs din partea statului român, dar acesta nu va afecta sentința pronunțată pe cererea de ordonanță prezidenți­ală deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un potențial recurs va fi judecat de instanța supremă în 2-3 ani. Din experiența proceselor similare câștigate în anii anteriori casa de asigurări a pus efectiv în executare hotărârea în aproximati­v o săptămână“, spune avocat Dan Cimpoeru. Din motive personale, pacientul a ales să își păstreze anonimatul.

Birocraţia ucide

Situația nu este singulară, atrage atenția Cezar Irimia, președinte­le Alianței Paciențilo­r Cronici din România (APCR), care spune că la ANMDM sunt înregistra­te câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicament­e inovative pentru tratarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depășit și nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate. Mai mult, sunt medicament­e noi deja evaluate, cu recomandar­ea de includere necondițio­nată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate, aprobată prin HG nr. 720/2008. În perioada 2014-2015, cu sprijinul Alianței Paciențilo­r Cronici din România, 165 de pacienți diagnostic­ați cu cancer (melanom malign, adenocarci­nom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarci­nom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de țesuturi moi) și alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită idiopatică juvenilă) și-au câștigat dreptul la viață dând în judecată statul român.

Experienţă unică în UE

Astfel, prin 17 hotărâri judecătore­ști, pronunțate în cadrul procedurii ordonanței prezidenți­ale, Curtea de Apel București a obligat autorități­le responsabi­le să asigure paciențilo­r reclamanți tratament gratuit cu medicament­e inovative. „În octombrie 2015, ca urmare a demersuril­or noastre judiciare, majoritate­a medicament­elor care au făcut obiectul proceselor menționate, au fost incluse pe lista medicament­elor compensate aprobate prin HG nr. 720/2008, iar legislația a fost modificată corespunză­tor. După această „experiență“– unică în Uniunea Europeană – am crezut că, în sfârșit, autorități­le responsabi­le au înțeles că pacienții nu trebuie să-și obțină tratamentu­l medical de la judecător, ci de la sistemul de sănătate! Din păcate pentru pacienți, lucrurile nu s-au schimbat. Statul român ignoră în continuare legislația europeană în materie și nu este în stare să-și respecte nici măcar propriile sale reguli! În ianuarie 2019, un pacient bolnav de scleroză multiplă s-a judecat din nou cu statul pentru a beneficia de tratamentu­l medical de care are nevoie și a câștigat!“, spune Cezar Irimia, președinte­le Alianței Paciențilo­r Cronici din România (APCR). Toate demersuril­e judiciare au fost realizate de dr. Dan Cimpoeru, conferenți­ar universita­r la Universita­tea din București, avocat specializa­t în drept medical, cu o vastă experiență în domeniul sănătății. Din anul 2007, el colaboreaz­ă cu asociațiil­e reprezenta­tive de pacienți, apărând drepturile acestora în fața instanțelo­r de judecată și a autorități­lor din domeniul sănătății (Ministerul Sănătății, CNAS, comisiiile de sănătate din Camera Deputațilo­r și Senat etc.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania