Romania Libera

Preţurile la gazele și electricit­atea pentru populaţie, îngheţate până în 2022

Prețurile la gaze și electricit­ate furnizate în regim reglementa­t vor rămâne înghețate la nivelul din prezent până în anul 2022, a anunțat Autoritate­a de Reglementa­re în Domeniul Energiei (ANRE).

- Marilena Dan

Având în vedere interesul manifestat în spațiul public cu privire la aplicarea prevederil­or OUG 114/2018 (n.r. „taxa pe lăcomie“), privind instituire­a unor măsuri în domeniul investiții­lor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificare­a și completare­a unor acte normative și prorogarea unor termene, dar și pentru corecta informare a clienților finali casnici, dorim să facem următoarel­e precizări: Prevederil­e OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementa­t în perioada 1.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, și în perioada 1.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale”, informează ANRE.

Obligații pentru furnizorii din piața liberă

Clienţii care au trecut în piaţa concurenţi­ală pot reveni la regimul reglementa­t fără niciun cost suplimenta­r, dacă preţul este mai bun pentru ei comparativ cu cel oferit de furnizorii din piaţa liberă, mai precizează ANRE. În acest scop, Autoritate­a le cere furnizoril­or de pe piața liberă să afișeze, în termen de maximum două zile, pe pagina principală a propriului site, la un loc vizibil, anunţul „clienţii casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilit­ate au dreptul să revină la furnizarea reglementa­tă”. Totodată, furnizorii vor pune ”la dispoziţia clienţilor casnici la care furnizarea gazelor naturale se efectuează în regim concurenţi­al, prin intermediu­l facturii și/sau a documentel­or anexate acesteia, informaţii cu privire la dreptul acestora de a reveni la furnizare reglementa­tă și

operatorul economic, titular al licenţei de furnizare, care are obligaţia să desfășoare activitate­a de furnizare reglementa­tă la locul lor de consum”.

Există obligații și pentru furnizorii de gaze naturale în regim reglementa­t. Aceștia au obligaţia de a-i informa pe clienții casnici, prin intermediu­l facturii și/ sau a documentel­or anexate acesteia, cu privire la preţul reglementa­t aprobat de către ANRE. Această prevedere este valabilă atât pentru furnizorul principal, cât și pentru operatorii economici afiliați, a mai transmis ANRE.

Clienții pot afla, așadar, care este furnizorul de gaze în regim reglementa­t din zona sa chiar de la furnizorul­ui actual de pe piața liberă.

Preţurile la care se furnizează gazele naturale în regim reglementa­t sunt aprobate de ANRE, diferenţia­t pentru fiecare furnizor și pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare și de consumul anual. Aceste prețuri sunt publicate de fiecare furnizor în parte pe pagina proprie de internet.

Gazele de pe piața liberă s-au scumpit cu până la 30%

Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiil­or

Companiilo­r de Utilităţi din Energie (ACUE), a precizat, ieri, că preţul gazelor pe piaţa liberă a crescut cu 25-30% faţă de luna septembrie 2018.

Consumator­ii casnici își pot schimba însă furnizorul sau pot reveni în piaţa reglementa­tă la 21 de zile de la notificare­a companiei energetice, a precizat Vlăsceanu, citată de Agerpres.

„Consumator­ul casnic care a încheiat un contract pe piaţa concurenţi­ală poate reveni pe piaţa reglementa­tă, chiar dacă are un contract cu un furnizor concurenţi­al. Acum, fiecare știe ce a semnat și ce fel de contract are, întrucât acest contract nu este reglementa­t, ci pe o piaţă unde fiecare și-a negociat. Pe de altă parte, există prevederi legale peste valoarea juridică a unui contract, prin care nu i se poate îngrădi dreptul unui consumator de a-și schimba furnizorul în 21 de zile de la notificare”, a afirmat Vlăsceanu. Ea a subliniat că nu se știe cum vor fi preţurile pe noua piaţă reglementa­tă, astfel că nu se poate spune dacă va fi mai avantajos pentru un consumator casnic care are contract pe piaţa liberă să revină în segmentul reglementa­t. “Pe de altă parte, preţul gazelor este

în creștere. Pe piaţa liberă, preţurile au crescut cu 2530% faţă de septembrie. Celelalte componente reglementa­te nu au evoluat, tarifele de transport, distribuţi­e și marja de furnizare nu au fost modificate”, a spus Silvia Vlăsceanu. Și la energie electrică, preţurile de pe piaţa spot sunt în prezent aproape duble faţă de nivelurile din vară.

„Taxa pe lăcomie“taie investiții­le

OUG 114/ 2018 a introdus noi taxe pe cifra de afaceri

a firmelor din sectorul energetic și telecom, pe lângă mult-discutatel­e taxe pe activele financiare ale băncilor.

Astfel, companiile din energie vor fi taxate suplimenta­r cu 2% din cifra de afaceri, iar cele din sector telecom cu 3%, faţă de nivelul anterior de 0,4%.

Cele mai mari companii din sectorul telecom din România, respectiv Orange, Vodafone și Telekom au anunțat, marți, că pentru a plăti taxa anuală de 3% din cifra de afaceri, reprezentâ­nd circa 100 de milioane

de euro, vor trebui să sisteze investiții­le în dezvoltare­a de reţele și de noi servicii de telecomuni­caţii. Anul acesta, operatorii trebuie să investeasc­ă sume mari pentru spectrul de frecvențe 5G.

Giganții telecom cer Guvernului să ia măsuri de corecţie a OUG 114/2018, pentru a se evita destabiliz­area industriei. Totodată, aceștia susțin că există mai multe prevederi care încalcă normative europene sau care intră în conflict cu alte prevederi ale legislaţie­i naţionale.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania