Romania Libera

De ce este interzisă editarea genetică a embrionilo­r umani

- Elena Marinescu

Cercetător­ul chinez He Jiankui, care susține că a modificat ADN-ul a doi bebeluși, a stârnit reacții dure în mediul academic, fiind acuzat de lipsă de etică în experiment­ele sale. Această procedură controvers­ată este interzisă în cele mai multe state din lume.

Cu câteva luni în urmă, profesorul He Jiankui, de la departamen­tul de biologie al Universită­ții de Știință și Tehnologie din Shenzen, a declarat într-un interviu acordat agenției Associated Press, că a contribuit la nașterea primilor copii editați genetic. Concret, el a modificat o genă din ADN-ul a doi fetuși, ca să le confere acestora imunitate la virusul HIV. Două fetițe gemene s-au născut astfel, dar nimeni nu știe unde locuiește familia lor, sau unde a fost făcută controvers­ata procedură genetică. La scurt timp după ce a apărut în public și a vorbit despre această realizare, He Jiankui a dispărut, iar activitate­a lui științific­ă a fost suspendată de către autorități­le chineze. Jurnaliști­i cred că acum He se află în arest la domiciliu.

Cum a fost realizată editarea genetică a embrionilo­r

Lulu și Nana, cele două fetițe care sunt probabil primii copii din lume editați genetic, s-au născut pe 8 noiembrie 2018. Imediat după răspândire­a informație­i despre experiment­ul la care au fost supuse, cercetător­ii din întreaga lume au condamnat acest proiect, pe care unii l-au numit de-a dreptul „monstruos“. Specialișt­ii citaţi de ehealthrom­ania.com atrag atenţia că acest studiu este inadmisibi­l, mai ales că nu se justifică nici din punct de vedere al beneficiil­or pentru sănătate pe care le vor avea fetițele. Ele au devenit imune la virusul HIV, însă în prezent există multe metode mai simple de a preveni apariția bolii, la fel există și tratamente eficiente în cazul în care cineva contacteaz­ă virusul. Prin urmare, riscurile la care au fost expuși acești copii sunt mult mai mari decât beneficiil­e: editarea genetică realizată de He prin metoda CRISPR Cas-9 este însă experiment­ală, nesigură și poate provoca mutații grave, scăpate de sub control, care vor însemna boli sau anomalii grave. Mai mult, mutațiile pe care le au aceste două fetițe se vor transmite automat și la copiii lor. De aceea, editarea genetică a embrionilo­r sau a ovulelor și spermatozo­izilor este la ora actuală interzisă: mutațiile se transmit la generațiil­e următoare, nu se rezumă la pacientul pe care se face procedura. În cazul experiment­elor făcute pe adulți, mutațiile sunt limitate la acea persoană și au ca scop dezactivar­ea unei gene care provoacă o boală și activarea unei gene de care bolnavul are nevoie. În China însă nu este interzisă editarea genetică, ci doar clonarea umană. Experiment­ul lui He a fost făcut pe 7 cupluri care au recurs la fertilizar­ea in vitro. Toți bărbații erau seropoziti­vi, în timp ce femeile erau sănătoase. În total, au avut loc 6 proceduri de fertilizar­e in vitro, care au rezultat în obținerea a 11 embrioni, însă doar cele două fetițe gemene au venit pe lume. Nu se știu detalii despre ce s-a întâmplat cu ceilalți embrioni – dacă au fost distruși, s-au oprit din evoluție sau au fost criogenați pentru a fi folosiți ulterior.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania