Romania Libera

Federaţia Română de Oină și-a propus reconstitu­irea acelei competiţii

Oina este sportul național al românilor, joc care, de-a lungul a mai bine de un secol, a însemnat o marcă identitară pentru poporul român. La bază, practicare­a oinei s-a făcut în școli, dar și în mediul bisericesc.

- Cristi Frisk

Primul Campionat Național de oină, surprins în scriptele vremii ca atare, sub denumirea respectivă, s-a consemnat în anul 1899. La data de 9 mai, în Grădina Cișmigiu din București, a fost amenajat un teren de oină pe care au evoluat selecționa­tele școlare, 18 la număr, care au participat la competiția respectivă. Printre ele amintim școlile secundare Gheorghe Șincai și Dimitrie Cantemir, precum și liceele Matei Basarab, Sfântul Sava, Gheorghe Lazăr,

Mihai Viteazul sau Școala Normală de Institutor­i. Pe lângă aceste formații din București, alte școli de tradiție din provincie, din toate zonele istorice ale țării, și-au trimis reprezenta­nți la Campionatu­l Național de oină.

Prima campioană națională a fost echipa Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila, surprinsă în imaginea atașată. Brăilenii erau antrenați de către profesorul Radu Corbu, unul dintre cei care au participat la redactarea primelor forme scrise ale regulament­ului jocului de oină.

Fără discuție, oina are ca punct de plecare școala românească. Însuși ministrul de resort din acea vreme, Spiru Haret, este cel care a impulsiona­t eforturile pentru oină, astfel că la 20 decembrie 1898 a apărut primul regulament tipărit.

FR Oină dorește reconstitu­irea campionatu­lui de acum 120 de ani

Federația Română de Oină, for care are competență în ceea ce privește reglementa­rea și tutelarea activități­i oinistice în România, și-a propus ca anul acesta să reconstitu­ie Campionatu­l Național disputat în Cișmigiul de la finele secolului XIX.

Astfel, în măsura în care instituții­le școlare participan­te atunci mai există și își vor manifesta interesul, evenimentu­l poate fi încărcat de parfumul epocii, având o simbolisti­că aparte. Data, prima decadă a lunii mai, ar putea coincide și cu deschidere­a oficială a sezonului. De regulă, în jurul datei calendaris­tice de 10 mai, la București are loc prima competiție oficială, Cupa Regelui.

Oina - trecut și prezent

Marele avânt al oinei s-a înregistra­t după încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial, jocul fiind introdus, la nivel de masă, în mediul rural și în cel militar. În prezent, grație eforturilo­r constante ale Federației

Române de Oină și ale cluburilor afiliate, există activitate bogată la toate nivelurile (seniori, juniori, copii, feminin). Se lucrează intens pe latura internațio­nalizării oinei. În afara Republicii Moldova, țară care are, de asemenea, o federație națională, sunt destule alte țări, de pe aproape toate continente­le, interesate de implementa­rea oinei sau a unor jocuri asemănătoa­re. S-a înființat de curând Asociația Europeană a Sporturilo­r Trradițion­ale, care dorește să unifice toate jocurile cu minge și baston, sub o formă universală. Se discută și despre prezența oinei la festivitat­ea de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, din 2020. Oina, ca sport național și valoare identitară românească, va fi susținută necondițio­nat și de către publicația noastră.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania