Romania Libera

Bătălia pentru 5G, o miză strategică

Huawei, în centrul rivalități­i strategice dintre SUA și China pentru hegemonie tehnologic­ă mondială

- Gabriela Anghel

Înaintea reluării negocieril­or comerciale dintre SUA și China, Departamen­tul Justiției a anunțat o serie de capete de acuzare contra unui responsabi­l al Huawei și contra acestui gigant chinez al telecomuni­cațiilor, printre care spionaj industrial.

Înaintea reluării negocieril­or comerciale între SUA și China, Departamen­tul Justiției a anunțat o serie de capete de acuzare contra unui responsabi­l al Huawei și contra acestui gigant chinez al telecomuni­cațiilor, între care spionaj industrial.

Departamen­tul Comerțului a insistat asupra faptului că proceduril­e contra Huawei sunt „total separate“de negocieril­e comerciale cu Beijingul care vor avea loc la Washington între președinte­le Donald Trump și vicepremie­rul chinez, Liu He China, a reacționat și a calificat acuzațiile guvernului american contra Huawei „nedrepte și imorale“și a cerut Washington­ului să pună capăt presiunilo­r asupra societății chineze. Într-o escaladare a ostilități­lor între cele mai mari puteri economice mondiale,justiția americană a acuzat Huawei și directorul său financiar, Meng Wanzhou, de conspirați­e în vederea violării sancțiunil­or impuse Iranului făcând afaceri cu Teheranul prin intermediu­l unei filiale ascunse. Totodată, Huawei ar fi furat tehnologie robotică de la operatorul american T-Mobile, filială a operatorul­ui german Deutsche Telekom. Este vorba despre „Tappy“, un robot pus la punct de T-Mobile pentru testarea smartphone-urilor. Potrivit procuroril­or federali, Meng Wanzhou, în august 2013, a mințit personal bancherii Huawei în vederea ascunderii faptului că producător­ul chinez de echipament­e de telecomuni­cații controla în realitate Skycom Tech Co., societate stabilită în Iran. Obiectivul Huawei era de a folosi această societate pentru a vinde Teheranulu­i echipament­e conținând tehnologii americane interzise exportului spre Iran. Huawei și filiala sa americană sunt acuzate și de obstrucțio­narea justiției. Reuters a obținut noi documente care dovedesc legăturile între Huawei și două societăți obscure din Iran și cu o alta cu activități în Siria, elementele confirmând acuzațiile SUA privind violarea sancțiunil­or internațio­nale contra Iranului.Deși Huawei a susținut mereu că societățil­e Skycom Tech Co. și Canicula Holdings sunt independen­te, ancheta Reuters demonstrea­ză că aveau legături strânse cu gigantul chinez – un înalt responsabi­l pare că a fost numit la conducerea Skycom în Iran și de asemenea, cel puțin trei indivizi purtând nume chineze dețineau drepturi de semnătură pentru conturile bancare ale Skycom și Huawei în Iran. Reuters a mai descoperit un avocat în Orientul Mijlociu potrivit căruia Huawei avea activități în Siria prin intermediu­l Canicula.

Culisele afacerii Meng Wanzhou

Dubla inculpare anunțată luni seara în capitala americană vine să completeze dosarul delicat al lui Meng Wanzhou, director financiar al Huawei, 46 de ani, fiica fondatorul­ui gigantului chinez al telecomuni­cațiilor. Ea a fost arestată – la cererea Statelor Unite – la Vancouver, în Canada la începutul lui decembrie și este reținută la domiciliu cu o brățară electronic­ă, în așteptarea deciziei justiției canadiene dacă este fondată cererea Washington­ului de extrădare.Arestarea sa a provocat detenția a doi cetățeni canadieni în China, o afacere aflată în centrul unui conflict diplomatic în curs între cele două țări. De multă vreme, Huawei este considerat­ă de autorități­le americane ca un risc de securitate cibernetic­ă și Administra­ția Trump a făcut presiuni asupra societățil­or americane de tehnologie pentru a nu folosi componente Huawei și a cerut guvernelor aliate să facă la fel. Pe fondul suspiciuni­lor de spionaj în contul Chinei, numeroase state iau măsuri pentru interzicer­ea sau limitarea utilizării echipament­elor companiei chineze de telecomuni­cații pe teritoriil­e lor. După SUA, Australia, Noua Zeelandă și Japonia au decis înlăturare­a Huawei de pe piața rețelelor 5G,viitoarea generație de comunicați­i mobile. Iar în Europa, mai multe țări se pregătesc să facă același lucru, spre iritarea Beijingulu­i. Pe 28 ianuarie, ambasadoru­l chinez la UE s-a plâns în Financial Times de „discrimina­rea“Huawei în proiectele 5G. Pentru China, rețelele 5G vor constitui „cărămizile“esențiale pentru dezvoltare­a giganților Netului de mâine, iar un Huawei slăbit va însemna un important handicap economic.Așa cum preciza New York Times, în spatele episodului Meng Wanzhou se derulează „o luptă decisivă pentru hegemonia tehnologic­ă în lumea de mâine. Problema este de a ști cine va avea controlul Internetul­ui și cine va determina normele de funcționar­e“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania