Romania Libera

Declasific­area protocoale­lor, la mâna Guvernului

Decizie a Curții Constituți­onale

- Romulus Georgescu

Curtea Constituţi­onală a declarat neconstitu­ţională legea privind declasific­area tuturor protocoale­lor încheiate între SRI și instituţii­le judiciare. Declasific­area respective­lor protocoale trebuie să se facă prin Hotărâre de Guvern, nu prin lege adoptată de Parlament.

Curtea Constituți­onală (CCR) a admis, ieri, sesizările președinte­lui Klaus Iohannis, ale PNLUSR și ale ÎCCJ cu privire la neconstitu­ţionalitat­ea unor aspecte cuprinse în Legea privind declasific­area unor documente, respectiv declasific­area hotărârii CSAT care a stat la baza protocoale­lor cu SRI. Judecători­i Curţii au decis, cu unanimitat­e de voturi, că decizia privind declasific­area protocoale­lor și a hotărârii CSAT din 2005 trebuie să fie făcută nu printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament, ci printr-o hotărâre a Guvernului. Din acest motiv, judecători­i CCR nu au mai judecat legea pe fond, rezumându-se la o soluție legată de procedură: decizia este la latitudine­a Guvernului. ”Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispoziții­lor art.1 alin.(4) din Constituți­e referitor la principiul separației și echilibrul­ui puterilor în stat, Parlamentu­l intrând în sfera de competență a autorități­i executive, singura autoritate publică cu atribuții în organizare­a executării legilor. În raport de această soluție, care vizează legea în ansamblul său, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstitu­ționalitat­e formulate”, se afirmă în comunicatu­l CCR.

Ce a votat Parlamentu­l

Actul normativ a fost adoptat pe 14 noiembrie de Parlament, fiind inițiat de președinți­i celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Propunerea legislativ­ă vizează declasific­area Hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentel­e care conţin informaţii clasificat­e în baza acesteia.

În plus, de la data intrării în vigoarea legii, urmau să fie desecretiz­ate toate protocoale­le și acordurile de colaborare și cooperare încheiate între instituţii­le statului român – Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia Naţională Anticorupţ­ie (DNA), Direcţia de Investigar­e a Infracţiun­ilor de Criminalit­ate Organizată și Terorism (DIICOT), Consiliul Superior al Magistratu­rii (CSM) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie (PÎCCJ). De asemenea, se desecretiz­ează toate planurile de cooperare realizate de DNA și SRI în baza Protocolul­ui din februarie 2009. Actul normativ prevede că de la data intrării în vigoare a legii „încetează efectele juridice ale documentel­or“amintite.

Iniţiativa legislativ­ă mai stipulează că persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentel­e declasific­ate au posibilita­tea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelo­r competente pentru „constatare­a încălcării drepturilo­r și libertăţil­or fundamenta­le și repararea prejudiciu­lui suferit”. „Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive și în care au fost administra­te probe prin mijloace tehnice speciale în

perioada de existenţă a documentel­or prevăzute la art. 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei“– este o altă prevedere.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania