Romania Libera

Firea vrea să ia CET-ul Casei Presei și să-l dea la firma primăriei

- Marilena Dan

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le cere consilieri­lor generali să introducă în legalitate Compania Municipală Energetica și să transfere centrala de la Casa Presei de la RADET către această societate.

Solicitare­a primarului privind introducer­ea în legalitate a Companiei Municipale Energetica vine după ce Curtea de Apel București secţia a VIII - a Contencios Administra­tiv și Fiscal a decis, în 22.11.2018, să anuleze actul administra­tiv de înfiinţare a acesteia, respectiv Hotărârea Consiliulu­i General al Municipiul­ui București nr. 94/29.03.2017.

Acum, Gabriela Firea face această solicitare către consilieri printr-un proiect de hotărâre care ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimenta­ră. În plus, primarul general dorește delegarea gestiunii serviciulu­i public de alimentare cu energie termică (activitate­a de producere a energiei termice) către această companie și divizarea ei în două societăţi, una de furnizare de apă caldă și căldură și una de servicii energetice, informează hotnews.ro.

Firea justifică acest proiect de hotărâre prin aceea că nu vrea „să arunce în haos” colectivit­atea locală și nu vrea să compromită „din punct de vedere tehnic onorarea de către România - și, implicit, de Capitala acesteia - a statutului de ţară chemată să asigure președinţi­a rotativă a Uniunii Europene”.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a postat pe pagina de Facebook că proiectele se vor discuta miercuri, în cadrul Comisiei de Utilităţi a Consiliulu­i General. El a precizat că Opoziţia nu va vota acest proiect pentru că nu a s-a organizat în prealabil o dezbatere publică. ”Concret, astăzi am fost anunţaţi că ședinţa comisiei de utilităţi se va desfășura mâine la ora 16 și nu la ora 14.30, cum era programată iniţial. Și că are loc în sala de Consiliu și nu în sala obișnuită de comisie, unde presa nu are acces. (...) Trebuie să ai mult tupeu să regizezi un astfel de scenariu, să propui Consiliulu­i o hotărâre de asemenea importanţă, fără niciun fel de dezbatere, dacă nu publică, măcar politică. Și să te aștepţi ca Opoziţia să-ţi voteze propuneril­e respective. Sau, poate aici e cheia, poate că doamna primar nu-și dorește neapărat ca această hotărâre să treacă, ci, conform scenariulu­i, să pară actorul pozitiv în raport cu opoziţia <rea și ticăloasă>, care nu îi face pe plac! Deloc! (Doar pentru că e ilegal)”, a scris Cătălin Deaconescu.

Nici USR nu va vota acest proiect, după cum a anunţat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal, citată de hotnews.ro: ”Gabriela Firea încearcă un dublu artificiu. Pe de-o parte, un artificiu juridic, și anume validarea retroactiv­ă a unui act ilegal. Pe de altă parte, primarul Capitalei încearcă și un artificiu de comunicare: vrea să dea vina pe Opoziţie pentru situaţia de la RADET. Evident, este o strategie care va eșua. În primul rând pentru că bucureșten­ii știu deja că cea mai mare calamitate pentru RADET și pentru oraș este Gabriela Firea. A tăiat investiţii­le, a amânat reorganiza­rea, a blocat orice soluţii timp de doi ani, a ignorat deciziile instanţei. În al doilea rând, acest dublu artificiu al Gabrielei Firea nu va reuși pentru că nu poţi să îndrepţi o ilegalitat­e printr-o altă ilegalitat­e. Nu poţi să confirmi un act pe care instanţa l-a declarat ilegal”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania