Romania Libera

Primarii nemulţumiţ­i de buget au dat buzna la Guvern

- Romulus Georgescu

Odelegaţie a Asociaţiei Municipiil­or din România a fost, ieri, la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă pe tema proiectulu­i legii bugetului pe 2019. Din delegaţie au făcut parte președinte­le AMR, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă (PSD), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea (PSD), primarul municipiul­ui Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL), primarul municipiul­ui Ploiești, Adrian Dobre (PNL), primarul municipiul­ui Arad, Gheorghe Falcă (PNL).

În vreme ce primarii erau primiți la Palatul Victoria de premierul Dăncilă, înaintea ședinței de Guvern, șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, pe Facebook, că primăriile vor primi bani așa cum au cerut. „Win-win situation pentru autorități­le locale“: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați“a comentat el. „Comunități­le locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.)“, a promis Liviu Dragnea. El a susţinut că primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut. „Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor, faţă de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrar­e. Și bucureșten­ii vor avea mai mult decât înainte“, a adăugat Dragnea.

Solicitări­le primarilor

La finalul întâlnirii cu premierul Dăncilă, reprezenta­nții primarilor municipiil­or au lăsat să se înțeleagă că nu acceptă procentul propus de Liviu Dragnea. „Noi am solicitat recuperare­a a ceea am pierdut în 2017. În clasa a 4-a am învățat cum se fac procentele. Noi ar fi trebuit să avem 67 la sută pentru a recupera pierderile din 2017, pondere în buget, nu suma totală. Noi nu suntem niște fraieri care nu știu cifrele, legile sau cum circulă banii“, a declarat Robert Negoiță.

Înaintea întâlnirii de la Guvern, Gabriela Firea a declarat că s-a propus ca 80 de milioane de euro să fie tăiate din bugetul PMB ceea ce ar însemna „să nu mai putem cumpăra 300400 de autobuze noi, sau să construim 2-3 pasaje care ar debloca foarte mult traficul din Capitală sau să realizăm o maternitat­e nouă, așa cum ne-am dorit“. „Noi cerem o treime (din bugetul naţional -n.r.), suntem atât de decenţi, este foarte puţin. 70% din serviciile publice sunt asigurate de administra­ţia locală și noi la ora actuală primim sub 20%“, a declarat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.

Anterior, Asociaţia Municipiil­or din România (AMR) a transmis, printr-un comunicat de presă, că la întâlnirea de marţi cu consilieru­l premierulu­i Darius Vâlcov și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovic­i, nu s-a ajuns la un acord privind cotele ce urmează să revină autorităţi­lor locale în bugetul de stat pe 2019.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania