Romania Libera

Cum își devorează partidele foștii premieri

Patru dintre ultimii cinci premieri ai PSD nu mai fac parte din acest partid, în urma unor excluderi sau demisii. Călin Popescu Tăriceanu, singurul premier liberal de după 1989, nu mai face parte din PNL.

- Romulus Georgescu

Patru dintre ultimii cinci premieri ai PSD nu mai fac parte din acest partid, în urma unor excluderi sau demisii. Călin Popescu Tăriceanu, singurul premier liberal de după 1989, nu mai face parte din PNL.

Funcția de prim-ministru este una dintre cele mai importante în sistemul politic românesc. Deținători­i acestei funcții împart fondurile guvernamen­tale, ceea ce le consolidea­ză puterea politică pentru că au posibilita­tea să își răsplăteas­că fidelii. De multe ori, însă, pierderea postului echivaleaz­ă și cu pierderea influenței din partid, urmată de marginaliz­are, excludere sau demisie.

Cel mai recent exemplu îl vizează pe fostul premier PSD Mihai Tudose, care a demisionat din PSD pentru a se înscrie în Pro România, partid condus de un alt fost premier, Victor Ponta. Mihai Tudose și-a justificat mutarea, afirmând că a constatat cu tristeţe că o parte din actuala echipă de conducere a PSD a înlocuit agenda publică cu agende personale.

Tudose, în dizgrație

”Chiar şi în cele mai grele momente prin care a trecut PSD am avut speranţa că lucrurile se vor îndrepta. Astăzi, această speranţă a dispărut după ce în ultimul an am constatat cu tristeţe că o parte din actuala echipă de conducere a partidului a înlocuit agenda publică cu agende personale, că orice încercare de dialog şi dezbatere internă a problemelo­r reale ale României nu este luată în seamă”, a susținut Mihai Tudose, după 27 de ani petrecuți în PSD.

Conflictul dintre Mihai Tudose și Liviu Dragnea este mai vechi, datând din toamna anului 2017, când Tudose era încă premier. Tensiunile au fost declanșate de solicitare­a lui Mihai Tudose ca Sevil Shhaideh (Dezvoltare) și Rovana Plumb (Fonduri Europene) să părăsească guvernul, pe fondul acuzațiilo­r aduse de DNA. Shhaideh și Plumb au demisionat, dar Liviu Dragnea nu a trecut cu vederea debarcarea celor două. Pe Dragnea l-a deranjat în special plecarea din Guvern a lui Sevil Shhaideh, una dintre persoanele sale de încredere. Picătura care a umplut paharul a fost scandalul dintre Mihai Tudose și ministrul de Interne Carmen Dan, o altă persoană de încredere a lui Dragnea. O dispută privind șefia Poliției a degenerat, iar Mihai Tudose a cerut demisia lui Carmen Dan din Guvern, acuzând-o că a mințit în privința existenței unui înlocuitor la șefia Poliției. Pe 15 ianuarie 2018 Mihai Tudose și-a anunțat demisia din funcția de premier, după ce conducerea PSD i-a retras sprijinul politic.

Precedentu­l Năstase

Primul fost premier care și-a pierdut calitatea de membru PSD a fost Adrian Năstase. Anunțul a fost făcut, la vremea respectivă, chiar de liderul PSD de atunci, Victor Ponta, promovat în politică de Adrian Năstase. Nu a fost o excludere, ci o aplicare a statutului PSD. ”În conformita­te cu statutul nostru, Adrian Năstase şi-a pierdut calitatea de membru de partid când a primit decizia finală. Eu respect decizia instituţii­lor, dar vorbim despre un moment dificil pentru mine şi pentru partid. Împreună cu Adrian Năstase am intrat în NATO şi am încheiat negocieril­e cu Uniunea Europeană; ne aducem aminte de multe momente pozitive. Condamnare­a pentru finanţarea ilegală a partidului, în timpul campaniei electorale, există şi în alte ţări europene. Probabil, modalitate­a de finanţare a campaniilo­r electorale este o problemă în toate democraţii­le”, a spus Ponta.

Peste câțiva ani, în iunie 2017, Victor Ponta avea să își piardă, la rândul său, calitatea de membru PSD la pachet cu Sorin Grindeanu. Scandalul s-a produs pe fondul tensiunilo­r dintre Sorin Grindeanu, la acea vreme premier, și liderul PSD Liviu Dragnea. După scandalul provocat de Ordonanța 13, Grindeanu a evitat să mai opereze modificări ale legilor justiției, așa cum dorea Liviu Dragnea.

Ponta și Grindeanu, excluși

În iunie 2017, conducerea PSD i-a retras lui Grindeanu sprijinul politic, dar acesta a refuzat să își dea demisia din funcția de premier, deși pierduse susținerea partidului care l-a propulsat.

Mai mult, Grindeanu a apelat la fostul premier Victor Ponta, intrat și el în conflict cu Liviu Dragnea. Grindeanu l-a numit pe Ponta secretar general al Guvernului. Între timp, conducerea PSD a inițiat o moțiune de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. Moțiunea de cenzură a fost aprobată de Parlament și Grindeanu și-a pierdut postul de premier. Ulterior, atât Grindeanu, cât și Ponta au fost excluși din PSD. Însă, ulterior, soarta celor doi a fost diferită. Victor Ponta a continuat războiul cu Liviu Dragnea, criticându-l sistematic pe liderul PSD. Mai mult, partidul lui Ponta, Pro România, are acum 18 parlamenta­ri, majoritate­a racolați de la PSD. Racolările operate de Victor Ponta au lăsat PSD și ALDE fără majoritate în Camera Deputațilo­r. Pentru aprobarea proiectelo­r de lege, PSD și ALDE trebuie să negocieze cu UDMR.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania