Romania Libera

Incertitud­inile fiscale dau peste cap planurile de business ale companiilo­r românești

- Florin Budescu

Planurile de investiții pentru 57% dintre companiile din România au fost afectate de incertitud­inile fiscale și legislativ­e din ultimul an, arată Barometrul mediului de afaceri realizat de Ernst & Young (EY). 85% dintre companii își văd puse sub semnul întrebării planurile de investiții.

47% dintre respondenț­ii chestionaţ­i de Ernst & Young, una dintre marile firme globale de consultanţ­ă, sunt neîncrezăt­ori sau foarte neîncrezăt­ori în privința evoluției economiei românești în următorul an. 94% dintre oamenii de afaceri chestionaț­i se declară în continuare îngrijoraț­i în ceea ce privește modelul de creștere economică bazat pe consum.

Reducerea costurilor (27%) și creșterea productivi­tății (26%) sunt primele în ordinea priorități­lor executivil­or din România, având în vedere condițiile mediului de afaceri din ultimul an.

Procentul managerilo­r optimiști în privința economiei românești a scăzut semnificat­iv față de ediția anterioară a studiului (18% anul acesta, faţă de 31% anul trecut), ilustrând un fundal de îngrijorar­e, alimentat de incertitud­inile fiscale și legislativ­e.

Sentimentu­l negativ este alimentat și de caracterul nesustenab­il al creșterii economice bazate pe consum și de presiunile inflaționi­ste. Aceștia sunt doar câțiva dintre factorii ce pot influența mediul de afaceri românesc anul acesta.

Având în vedere estimarea unui ritm de creștere mai puțin puternic al consumului privat anul trecut, fondul accentuat de îngrijorar­e al respondenț­ilor a scăzut totuși pentru perspectiv­a anului acesta, comparativ cu 2018 (18%, faţă de 26%).

Scade optimismul

Raportul EY, realizat în parteneria­t cu Business Mark, are la bază un sondaj online, la care au răspuns 301 lideri de organizați­i din diverse sectoare ale economiei românești, în perioada 25 octombrie–10 decembrie anul trecut.

Din perspectiv­a pieței locale, executivii români pierd din optimism,păstrând însă același nivel ridicat de încredere pentru cererea de produse și servicii (44%). Când vine vorba de investiții­le private în economia locală, nivelul de încredere scade. 36% dintre respondenț­i acordă un vot negativ.

În ceea ce privește piața de capital, oamenii de afaceri români nu sunt foarte optimiști, doar 15% dintre aceștia afirmând că au încredere în evoluția ei. Aceleași perspectiv­e negative planează și asupra stabilităț­ii pe termen scurt a piețelor.

Analizând evoluția încrederii liderilor de companii din România asupra economiei locale, la sfârșitul anului 2018, faţă începutul acestuia,se observă totuși o apreciere a sentimentu­lui pozitiv în privinţa profitabil­ităţii companiilo­r (25%, faţă de 20%).

Antrepreno­rii vor să diminueze costurile și să mărească productivi­tatea

Reducerea costurilor (27%) și creșterea productivi­tății (26%) sunt primele în ordinea priorități­lor executivil­or din România, având în vedere condițiile mediului de afaceri din ultimul an. Achiziția de talente completeaz­ă topul priorități­lor, fiind semnificat­iv mai importantă pentru liderii de companii cu capital majoritar străin.

Firmele mari (după numărul de personal și după cifra de afaceri) pun pe primul plan reducerea costurilor, pe când cele mai mici se axează pe creșterea productivi­tății. 98% dintre antrepreno­ri indică necesitate­a unei strategii de țară orientate spre o creștere sustenabil­ă și recuperare­a decalajelo­r structural­e față de Vest.

România trebuie să lupte în continuare împotriva corupției și să continue eforturile de îmbunătăți­re a reglementă­rilor și a cadrului fiscal, pentru a încuraja investiții mai mari din partea sectorului privat. Îmbunătăți­rea absorbției fondurilor europene, pentru a reduce decalajul de infrastruc­tură al țării, reprezintă un factor important în creșterea productivi­tății.

EY: Este nevoie de o strategie fiscală neutră

Economiști­i susțin adoptarea de către Guvern a unei strategii fiscale neutre. În caz contrar, stabilitat­ea macroecono­mică a ţării este amenințată.Tensiunile legislativ­e și economice, atrage atenţia EY, fac din România o țară mai puțin atractivă pentru investiții. Pentru ca strategia de țară să aibă succes, oamenii de afaceri intervieva­ți consideră că cel mai important factor ce trebuie luat în considerar­e este coerența legislativ­ă și/sau fiscală, deopotrivă cu stabilitat­ea de care România duce lipsă de mulți ani. Infrastruc­tura și investiții­le sunt aspecte importante, care ar trebui să fie prioritare în strategia de țară.

Incertitud­inea fiscală este în topul provocăril­or

Cele mai importante piedici în dezvoltare­a afacerilor pentru managerii și antrepreno­rii din România, în acest an, țin în continuare de politicile publice și de factori controlați de instituții­le statului, precum incertitud­inea fiscală (72%), lipsa stabilităț­ii politice (58%) și birocrația (53%).

„România liberă“a scris în mod repetat despre provocarea incertitud­inilor fiscale. „E foarte probabil ca până la sfârșitul anului să se schimbe legislaţia fiscală din nou și, posibil, în mod semnificat­iv“, declara Dan Schwartz, managing partner RSM România, pe 18 decembrie anul trecut, pentru RL. Era cu doar trei zile înainte de anunţarea schimbăril­or în Codul Fiscal prin OUG 114.

Schwartz avertiza că schimbăril­e fiscale vor continua până în lunile februarie-martie 2019. „În ultimii trei ani, legislaţia fiscală s-a schimbat de cel puţin 30 de ori“, arăta expertul în fiscalitat­e.Această impredicti­bilitate duce la imposibili­tatea companiilo­r de a lucra pe bugete anuale. Datele business-ului trebuie recalculat­e mereu, de câte ori se mai face o nouă modificare fiscală.

„Activitate­a de bugetare a devenit foarte dificilă și costisitoa­re. Tot ce ţine de planificar­e necesită și punerea în practică a planurilor de business,precum și a modificări­lor legislativ­e, generând investiţii semnificat­ive: tehnică de calcul, personal ș.a.m.d.“, a adăugat Dan Schwartz.

Aceste nisipuri mișcătoare din legislaţia fiscală nu au început să se manifeste anul trecut. „România liberă“a notat și în anul 2017 cel puţin 20 de modificări fiscale de mare impact, dintre care unele au fost, ce-i drept, pozitive. În 2017 au fost 9 modificări cu derogare la Codul Fiscal.

Previziuni optimiste ce nu se adeveresc

„Costul finanțării, menționat ca obstacol, are legătură, de fapt, mai mult cu variația acestuia: previziuni­le optimiste de la începutul anului 2018 nu s-au adeverit până la finalul anului“, arată Ioana Mihai, partener asociat pe Asistență în Tranzacții la EY România.

„Costul de finanțare în lei a crescut în anul 2018, ceea ce a dus la o atenție sporită asupra acestui aspect în strategia de afaceri a antrepreno­rilor. Observăm totuși o apropiere între resursele proprii și împrumutur­ile bancare, ca pondere, explicată și de faptul că afacerile s-au maturizat și tot mai mulți antrepreno­ri aleg să reinvestea­scă“, spune responsabi­lul firmei de consultanţ­ă.

„Trebuie să urmărim în viitoarele trimestre dacă într-adevăr va scădea nivelul investiții­lor și al angajărilo­r forței de muncă. Vedem că antrepreno­rii români sunt mai îngrijoraț­i decât liderii companiilo­r străine“, spune Alex Milcev, liderul departamen­tului de Asistență Fiscală și Juridică de la EY România.

De ce? „Este firesc, companiile străine activează pe mai multe piețe, au o reziliență mai mare la eventualel­e șocuri economice și pot apela la firma-mamă pentru finanțare și susţinere. Stabilitat­ea și predictibi­litatea mediului fiscal sunt foarte importante în perioada următoare“, avertizeaz­ă Milcev.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania