Romania Libera

Oltchim Râmnicu Vâlcea se îndreaptă aproape sigur spre faliment

Statul trebuie să recupereze sute de milioane de euro, ajutoare pentru combinat

- Florin Budescu

Privatizar­ea Oltchim a eşuat în anul 2012. Pe 20 septembrie 2012, Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea, după ce a oferit 203 milioane de lei, apoi s-a dovedit incapabil să plătească aceşti bani. Au urmat cinci ani de sevraj economic. Oltchim, odată lider regional, şi-a pierdut piaţa. Acum, Comisia Europeană a concluzion­at: „Cumpărător­ii activelor Oltchim nu beneficiaz­ă de ajutoarele acordate anterior Oltchim, deoarece au achizițion­at activele în condițiile pieței“. Aceasta înseamnă că responsabi­litatea de a rambursa ajutorul rămâne la Oltchim.

„ Comisia a concluzion­at că finanţarea publică acordată de România societăţii Oltchim, de aproximati­v 335 de milioane de euro, plus dobânzi, este incompatib­ilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de România de la Oltchim SA”, informează societatea într-un raport adresat Bursei de Valori București.

Privatizar­ea Oltchim a eșuat în anul 2012. Pe 20 septembrie 2012, Dan Diaconescu a câștigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% dintre acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea, după ce a oferit 203 milioane de lei, apoi s-a dovedit incapabil să plătească acești bani.

Au urmat cinci ani de sevraj economic. Oltchim, odată lider regional,și-a pierdut piaţa. Acum, Comisia Europeană a concluzion­at că “cumpărător­ii activelor Oltchim nu beneficiaz­ă de ajutoarele acordate anterior Oltchim, deoarece au achizițion­at activele în condițiile pieței”. Aceasta înseamnă că responsabi­litatea de a rambursa ajutorul rămâne la Oltchim.

Ștefan Vuza stă liniștit

Sensul afirmaţiei Comisiei este legat de achiziţia unor active Oltchim de către Chimcomple­x Borzești. La finalul anului trecut, Chimcomple­x, deţinută de omul de afaceri Ștefan Vuza, a achiziţion­at active Oltchim. Finanţarea pentru cea mai mare parte a sumei date de Vuza ar veni de la banca VTB Europe, cu capital rusesc, dar și de la Credit Suisse.

“Revine în sarcina Oltchim să restituie ajutorul de stat primit și nu are legătură cu cumpărător­ii care cumpără activele reale, tangibile ale companiei”, explică expertul în management Valentin Ionescu.

“Chimcomple­x a cumpărat active de la Oltchim,dar nu pe firma lui Vuza decurge plata datoriei acesteia faţă de stat, ci pe persoana juridică Oltchim. Statul român este obligat să recupereze acest ajutor de stat”, a spus RL Ionescu.

“Statul nu are cum să recupereze de la Oltchim această sumă”, afirmă specialist­ul. Banii din privatizar­e, crede Valentin Ionescu, se duc către plata datoriilor la alţi creditori. Ce s-ar putea face?

Soluţia parcului industrial

Aici începe partea complicată. Soluţia, susţine Ionescu, “ar fi să se transforme platforma Oltchim într-un fel de parc industrial, cum este Platforma Roman de la Brașov, pe care să-și desfășoare activitate­a mai multe societăţi. Să facă o reprofilar­e și,din activităţi­le noi, să plătească datoria către stat într-un timp anume,de la cinci la 10 ani.Mai din scurt nici nu se pune în discuţie”.

De ce nu? Jurnalul de afaceri scrie despre o “creștere impresiona­ntă a profitului Oltchim,în perioada ianuarie-septembrie 2018”. Rezultatul companiei a avansat cu 110,4%, de la 39,906 milioane lei la 83,958 milioane lei,deci cam 17 milioane de euro.

Oltchim a avut în perioada amintită cele mai bune rezultate din activitate­a curentă, de la intrarea în procedura insolvenţe­i, fără a lua în considerar­e influenţa, în anul 2015, a profitului scriptic determinat de anularea datoriilor conform planului de reorganiza­re.

Banii aceștia sunt un profit bun, dar, ca ordin de mărime, sunt mult sub suma de plată pe care o are Oltchim acum la statul român. Avansul companiei e de 20 de ori mai mic decât ajutorul de stat de returnat. De unde să plătească deci Oltchim creanţa? “Nu are de unde. Primește banii pe vânzarea activelor, 127 de milioane de euro fără TVA, care se duc la bănci”, spune Valentin Ionescu.Dar banii aceștia nu sunt suficienţi. Ce se întâmplă apoi?

Gheorghe Piperea intentează proces la CJUE

Specialist­ul în insolvenţă Gheorghe Piperea, care este organizato­rul judiciar al Combinatul­ui Oltchim, a declarat pentru „România liberă”: „Noi urmează să facem o contestaţi­e la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva acestei decizii, pe care o considerăm nelegală și neîntemeia­tă. Sper să facă același lucru și statul român. Mie mi se pare că este și un pic la limita eticii să sancţionez­e acest debitor, care este în insolvenţă, pentru fapte anterioare insolvenţe­i”.

Ce se va întâmpla în continuare? „Judecătoru­l sindic trebuie să stabileasc­ă ordinea de creditare în încasarea acestor sume, iar noi vom reface tabelul creditoril­or. Apoi, vom finaliza planul de reorganiza­re, care acum vorbește despre lichidarea celorlalte active ce se află la Pitești”, explică Piperea.

Mai apoi, în funcţie de prioritate­a din tabloul creditoril­or, urmează să se achite din această sumă sau nu. „Ceea ce nu se achită, indiferent de dobânzi sau penalităţi,se șterge,pentru că acesta este efectul falimentul­ui“, spune expertul.

Într-adevăr, Oltchim informează BVB că se retrage de pe piaţa de capital. „Faţă de informaţii­le și declaraţii­le apărute în presă, raportate la evoluțiile majore privind activitate­a și activele Oltchim SA, precum și faţă de împrejurar­ea că durata de execuţie a planului de reorganiza­re expiră în luna aprilie 2019”, societatea informează acţionarii că, „la data primirii de către ASF a comunicări­i privind intrarea în procedura de faliment,intervine retragerea valorilor mobiliare de pe piaţa reglementa­tă, pe care acestea se tranzacţio­nează”.

Este o soluţie transforma­rea platformei Oltchim în parc tehnologic, cum se gândește Valentin Ionescu? „Procedura de reorganiza­re conţine, în momentul de faţă, gestionare­a activelor de la Pitești“, explică Gheorghe Piperea.

Anume, detaliază Piperea, „în momentul de faţă, încercăm să convingem trei autorităţi locale – CJ Argeș, Primăria Pitești și Primăria Bradu – să dea în proprietat­e acest activ de la Pitești, care înseamnă două milioane de metri pătraţi și infrastruc­tură“.

Anume care activ? „Platforma Petrochimi­că Bradu. Aceasta e în stare de conservare bună. Desigur însă că nu se mai poate face petrochimi­e, această activitate s-a oprit din anul 2008. Ea ar putea fi transforma­tă într-un parc tehnologic”, spune specialist­ul.

Oltchim informează Bursa de Valori asupra noii sale structuri organizato­rice. Aceasta include „Divizia Vâlcea, compusă din șase compartime­nte și un sector al unităţilor în conservare, și Divizia Bradu-Pitești, cu patru compartime­nte și un sector cu unităţile în conservare”.

Care e situaţia angajaţilo­r Oltchim? „Numărul de salariaţi a scăzut la 177”, informează compania, în documentul anterior citat, explicând că „reducerea de personal s-a realizat prin încheierea de contracte individual­e de muncă cu cumpărător­ii de către 1.356 de angajaţi și prin concediere­a colectivă, cu acordarea de salarii compensato­rii, conform prevederil­or CCM în vigoare,a 436 de salariaţi”.

În 2015, Oltchim avea 2.200 de salariaţi. 10.000 de angajaţi avea combinatul în perioada sa de glorie.

Întrebarea este: se recupereaz­ă sau nu această sumă? „Mai întâi, trebuie rambursate sumele la creditorii bugetari, apoi judecătoru­l sindic va decide care e prioritate­a. În funcţie de aceasta,se vor duce către bănci, care au ipoteci”, explică procedura Gheorghe Piperea.

„Bineînţele­s, o parte din datorii nu se va acoperi. Întrucât este vorba despre o lichidare, când aceasta se finalizeaz­ă, tot restul de datorii se șterge. Acesta e efectul lichidării prin faliment”, a spus Gheorghe Piperea RL.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania