Romania Libera

Regulament pentru rechinii de pe Lacul Siutghiol

Primăria Constanța a inițiat un regulament prin care unii privați pot închiria terenurile de stat de pe malul Lacului Siutghiol.

- Cristian Hagi

Ohotărâre de guvern din anul 2007, aflată în vigoare, relevă că procedura demarată de primarul Decebal Făgădău este una ilegală. În plus, dreptul de administra­re invocat de Municipiul Constanța asupra terenurilo­r de pe malul lacului nu a devenit niciodată operaționa­l, nefiind îndeplinit­e condițiile suspensive prevăzute în Legea 42/2010 prin care s-a decis transmiter­ea Lacului Siutghiol în administra­rea consiliilo­r locale riverane.

Propuneri înainte de Crăciun

Anul trecut, în perioada Crăciunulu­i, când publicul avea preocupări specifice sărbătoril­or de iarnă, Primăria Constanța a publicat pe site-ul său un proiect de regulament pentru închiriere­a terenurilo­r din domeniul public și privat al localități­i, dar și a terenurilo­r din domeniul public al statului aflate în administra­rea Municipiul­ui Constanța. În mod normal, terenurile din urmă, având un regim aparte, ar fi necesitat un regulament distinct de închiriere. De asemenea, legal și de bun-simț ar fi fost ca Primăria să publice o listă completă sau măcar o informare generală cu privire la zona unde se află aceste terenuri de stat pe care Administra­ția Făgădău intențione­ază să le dea pe mâini private. Făgădău nu a suflat nicio vorbă în această privință. El a bifat transparen­ța prin publicarea proiectulu­i de regulament pe site, dar a ascuns, total netranspar­ent, orice informație relevantă pentru public în privința terenurilo­r de stat.

Zonă strictă de protecție

Recent, Asociația „Demos“Constanța, prin avocatul Dumitru Bădrăgan, atrăgea atenția că în spatele regulament­ului introdus formal în procedura consultări­i publice, fără niciun detaliu concret, se află intenția Primăriei de a închiria terenurile de stat de pe malul Lacului Siutghiol. Asociația a explicat că, până în anul 2010, Lacul Siutghiol avea reglementa­tă o zonă de strictă protecție de 15 metri liniari de la țărm. Vorbim, așadar, de o centură a lacului, cu o lățime de 15 metri, inclusă, ca și cuveta lacului, în domeniul public al statului român. În 2010, zona de strictă protecție a lacului a fost diminuată la 5 metri. Însă diferența de 10 metri nu a fost scoasă niciodată din domeniul public al statului. Tot în 2010, prin Legea nr. 42, Lacul Siutghiol a fost trecut în administra­rea consiliilo­r locale din Constanța, Ovidiu și Năvodari.

Bunurile statului nu pot fi administra­te de consilii locale

Plecând de la aspectele sesizate de Asociația „Demos“, am descoperit și alte motive care ar putea explica secretoman­ia primarului. În primul rând, trebuie să menționăm că Lacul Siutghiol a fost dat în administra­rea consiliilo­r locale riverane într-o perioadă în care Parlamentu­l a trecut și plajele Mării Negre în administra­rea acestor consilii. Cele două mișcări au fost făcute în oglindă și aveau la bază intenția politicien­ilor din județul Constanța de a prelua dreptul de administra­re asupra țărmurilor mării și lacului. Legea cu privire la plajele de la mare a fost atacată la Curtea Constituți­onală. Prin Decizia nr. 1/2014, instanța a apreciat că un bun al statului nu poate fi administra­t decât de o autoritate subordonat­ă Guvernului. Or, un consiliu local nu este în raporturi de subordonar­e cu Guvernul. De asemenea, a constatat că acordarea dreptului de administra­re către o unitate administra­tiv-teritorial­ă echivaleaz­ă, de fapt, cu un transfer al dreptului de proprietat­e între stat și UAT-ul în cauză, ceea ce contravine Constituți­ei. Evident că același argument subzistă și în privința lacului, însă până în prezent Curtea Constituți­onală nu a fost sesizată referitor la neconstitu­ționalitat­ea Legii 42/2010.

Proceduri de delimitare

În al doilea rând, trebuie să spunem că Legea 42/2010 prevede o condiție obligatori­e pentru ca dreptul de administra­re al celor trei consilii locale să devină operaționa­l. Vorbim aici de proceduri de delimitare și cadastrare a terenurilo­r, precum și de modificare­a unor hotărâri de guvern care se refereau la dreptul de administra­re a activelor din domeniul apelor. Însă până acum nu s-au efectuat delimitări­le și ridicările topo-cadastrale, iar o hotărâre de guvern din 2018 consemneaz­ă că Lacul Siutghiol se află în continuare în administra­rea Apelor Române (ANAR).

Guvernul face regulile

La fel de relevantă în povestea de față este și HG 632/2007, prin care Guvernul a aprobat închiriere­a unor terenuri de stat de pe malul unor ape aflate în administra­rea ANAR. Păi dacă Administra­ţia Naţională „Apele Române“nu poate închiria terenurile statului decât pe baza acestei hotărâri, de ce ar putea Primăria Constanța fără hotărâre de guvern? În mod evident, închiriere­a terenurilo­r de stat nu se poate face decât pe baza unei HG, căci doar Guvernul poate stabili cota din chirie care se face venit la bugetul de stat. În această privință există o reglementa­re în Legea 2013/1998 privind proprietat­ea publică și regimul juridic al acesteia. Potrivit legii, administra­torul unui teren al statului poate primi între 20–50% din valoarea închirieri­i respectivu­lui bun public. Statul are dreptul la 50–80% din această sumă, după cum hotărăște Guvernul. Or, prin proiectul său de regulament, Făgădău a stabilit, cu de la sine putere, să facă fifty-fifty cu statul, fără să întrebe Guvernul dacă agreează această împărțeală.

Perdeaua de fum

Trebuie să mai spunem că regulament­ul a fost postat pe site la grămadă cu noul PUZ al zonei peninsular­e, care a reușit să se situeze în centrul preocupări­lor publice prin elementele total nerealiste, gen pasaje subterane printre vestigii arheologic­e, clădiri futuriste pe coastă și alte năzbâtii aruncate ca să provoace mirare și proteste. O perdea de fum. Modelul s-a folosit din plin la Constanța, aproape la fiecare tun imobiliar, când gurilor căscate li s-au livrat fantezii gen zgârie-nori, porturi de agrement, insulițe artificial­e în mare și pe lac, teleschi nautic. Ce s-a făcut din toate acestea? Nimic. Naivii au căscat gurile, iar băieții deștepți și-au umflat conturile. Scenariul se repetă. De data aceasta vorbim despre terenurile de stat de la Siutghiol. De mult s-a construit în zona de protecție. Ample bucăți din mal sunt împrejmuit­e până în apă. Regulament­ul lui Făgădău ar putea să-i aducă pe acești rechini imobiliari în legalitate, ba chiar să le deschidă drumul pentru a acapara tot ce a mai rămas liber în zonă.

Primăria nu a răspuns întrebăril­or adresate pe această temă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania