Romania Libera

De la „Școala altfel“la „Vacanţa... (ART)fel“!

- Maria Capelos

Vineri, 8 februarie, orele

10.00-13.00: O regină, câțiva artiști, multe forme și culori

Sâmbătă, 9 februarie,

orele 10.00-13.00: De la pasărea pictată la mișcarea ascunsă în piatră

Joi, 7 februarie, orele 10.00-13.00: Povești din Țara Soarelui Răsare

În perioada 6-9 februarie 2019 oferta educativă clasică, adresată profesoril­or și elevilor din toate ciclurile, este completată de Vacanța (ART)fel, un nou program pentru familii ai căror copii au vârste între 7 și 12 ani. Muzeul Național de Artă al României lansează o nouă provocare: de la „Școala altfel” la „Vacanța (ART)fel”!

Plecând de la trei expoziții temporare inedite deschise pe perioada vacanței intersemes­triale, Vacanța (ART) fel se adresează copiilor jucăuși, inteligenț­i, sensibili, dornici să își exerseze imaginația prin jocuri inspirate de artă pe parcursul a patru programe interactiv­e cu durata de circa 3 ore.

Miercuri, 6 februarie, orele 10.00-13.00:

Oameni,

roluri, personaje

Pe parcursul atelierelo­r copii, părinți, bunici învață… dintr-o privire, își antrenează imaginația și deprind noi tehnici de creație împreună cu educatori muzeali și artiști jucăuși. Inspirați de gravuri japoneze, picturi de Corneliu Baba sau ceramică românească interbelic­ă apreciată de Regina Maria, desenează, modelează, povestesc și cutreieră astfel lumea din România până în Japonia cea îndepărtat­ă, trecând prin Parisul lui Brâncuși. Cele patru ateliere pentru copii (însoțiți de părinți, bunici etc.) explorează expozițiil­e temporare prin desen, cuvânt, modelaj. Activităţi­le ludice şi interactiv­e propuse stimulează creativita­tea, dezvoltă sensibilit­atea artistică și antrenează simţul observație­i și se vor desfășura după un anumit program. Astfel, miercuri, elevii și însoțitori­i lor vor intra în atelierul unui maestru îndrăgosti­t de expresie: desenăm și observăm, începem să privim oamenii și lucrurile din jur altfel. Sau poate chiar ARTfel!? Joi, privind gravurile maeștrilor japonezi aflăm cum se distrau și ce le plăcea japonezilo­r, care erau viețuitoar­ele lor favorite. Și apoi, ne spun educatorii muzeali ai MNAR, împletim din cuvinte și imagini o nouă poveste din care nu lipsesc norii, cocorii și un iepure iute de picior! Vineri, aceiași educatori muzeali și Irina Silivestru, ceramist, ne întreabă: ”Spune-ți drept: aveți o farfurie sau o cană favorită? V-a părut rău că ați spart-o? De câte ori ați privit farfuria, și nu mâncarea din ea? De data asta vă propunem să facem o farfurie de poveste: așa de frumoasă încât nici o regină să nuși poată lua ochii de la ea sau să o poată refuza!”. Iar sâmbătă ne întrebăm: cum oare descoperă un sculptor forme misterioas­e ascunse în piatră? Căutăm răspunsul la această întrebare privind, mișcându-ne, modelând și desenând. Oare ce surprize ne așteaptă? Participar­ea se face pe bază de înscriere la adresa familii@art. museum.ro. .

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania