Romania Libera

Paradox: românii au o speranţă de viaţă mai mare decât mulţi occidental­i

Locuitorii din Bucureşti trăiesc cu 10,5 ani mai mult faţă de 1990.

-

Potrivit celor mai recente statistici, în România, speranţa de viaţă este de 59,8 ani în cazul bărbaţilor și de 59 de ani în cazul femeilor, în ambele cazuri sub media din UE, dar mai mare decât în alte state dezvoltate. Speranţa de viaţă sănătoasă la naștere, respectiv numărul de ani preconizat pentru ca o persoană să îi trăiască fără probleme de sănătate, era în Uniunea Europeană în anul 2016 de 64,2 ani pentru femei și 63,5 ani pentru bărbaţi, arată cele mai noi date publicate de Eurostat. În cazul bărbaţilor, speranţa de viaţă sănătoasă era în România mai mare decât în Finlanda și Austria, iar în cazul femeilor era mai mare decât în Luxemburg, Olanda, Elveţia, Finlanda și Austria. Statul membru UE cu cea mai mare speranţă de viaţă sănătoasă în 2016, atât pentru femei, cât și pentru bărbaţi, era Suedia, cu 73,3 ani pentru femei și 73 de ani pentru bărbaţi. La polul opus, Letonia avea cea mai mică speranţă de viaţă sănătoasă, 54,9 ani pentru femei și 52,3 ani pentru bărbaţi.

Numărul de ani pe care o persoană este așteptată să îi trăiască fără probleme de sănătate era mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi în 20 de state membre, iar în rândul acestora există patru ţări unde această diferenţă era mai mare de trei ani: Bulgaria, Estonia, Lituania și Polonia. În schimb, în șapte state membre, inclusiv România, speranţa de viaţă sănătoasă este mai mare în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor. Cele mai mari diferenţe se înregistra­u în Olanda (cinci ani), Luxemburg și Portugalia (ambele cu 2,5 ani) și Finlanda (2,1 ani).

Bucureșten­ii, cei mai longevivi

Potrivit Institutul­ui Naţional de Statistică, un bucureștea­n trăiește, în medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare speranţă de viaţă din România. Pe lângă București, în topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă se mai află Vâlcea (unde durata medie a vieţii este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Brașov (76,6 ani) și Sibiu (76,2 ani). La nivel naţional, speranţa medie de viaţă este de 75,4 ani, ceea ce înseamnă că un bucureștea­n trăiește, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât media naţională. Pe de altă parte, în Satu Mare există cea mai mică speranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media naţională și cu aproape 5 ani mai scăzută decât în București. În clasamentu­l judeţelor cu cea mai redusă speranţă de viaţă se mai află Călărași (73,2 ani), Giurgiu (73,5 ani), Tulcea (73,5 ani) și Olt (74 ani). În ceea ce privește durata medie a vieţii pe sexe, statistici­le arată că, în medie, femeile au o speranţă de viaţă de aproape 79 de ani, în timp ce bărbaţii au o durată medie a vieţii de 72 de ani.

74 de ani, speranţa de viaţă a tinerilor

Un nivel scăzut de speranţă la viaţă o au tinerii din regiunea Nord-Est a României, adică persoanele din judeţele Suceava, Botoșani sau Iași. Conform Eurostat, aceștia au o speranţă de viaţă de 74,4 ani. De asemenea, tinerii din judeţele Buzău, Constanţa sau Tulcea, au o speranţă la viaţă de 75,5 ani.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania