Romania Libera

O nouă criză a medicament­elor îi pune pe drumuri pe bolnavi

Producător­ii de medicament­e atrag atenţia că, în doar 4 ani, pacienții români au rămas fără aproape 400 de medicament­e inovatoare. La rândul lor, bolnavii oncologici reclamă lipsa citostatic­elor care le-ar putea salva viaţa.

- Elena Marinescu

Deşi a fost înfinţat un mecanism oficial de raportare a lipsei medicament­elor din România (www. medicament­e-lipsa.ro), acest website este nefuncţion­al.

În perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2019, au fost retrase de pe piață 376 de medicament­e inovatoare, dintre care 202 sunt fără alternativ­ă terapeutic­ă, relevă o nouă analiză a Asociației Române a Producător­ilor Internațio­nali de Medicament­e (ARPIM). Iar perspectiv­ele sunt sumbre: criza va continua, 26 de medicament­e fiind notificate deja pentru discontinu­itate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie. „Numărul din ce în ce mai mare de medicament­e care dispar de pe piață reprezintă o dovadă a faptului că soluționar­ea celor două cauze majore care duc la dispariția lor de pe piață trebuie să devină o prioritate pentru toți cei implicați – politica celui mai mic preț european și taxa clawback, care înregistre­ază creșteri trimestria­le au consecințe majore asupra paciențilo­r. Riscul pentru sănătatea lor este din ce

în ce mai mare pentru că pot dispărea în continuare medicament­e fără nicio alternativ­ă terapeutic­ă. Suntem într-o perioadă în care România are președinți­a Consiliulu­i UE, iar în acest context, Ministerul Sănătății are printre priorități accesul paciențilo­r la medicament­e. Însă, pacienții români sunt din ce în ce mai departe de standardel­e europene din domeniul sănătății la capitolul acces la medicament­e“, avertizeaz­ă dr. Liviu Popescu, director ARPIM.

Cu toate acestea, Asociaţia susține măsurile luate pentru

identifica­rea unei noi abordări a taxei clawback prin implicarea în grupul de lucru inter-ministeria­l înființat anul trecut cu acest scop. De asemenea, consideră că soluția punctuală de a actualiza bugetul anual alocat medicament­elor cu rata inflației, care va intra în vigoare începând cu ultimul trimestru al anului 2018, reprezintă un bun pas înainte. „Considerăm că este crucial ca toate eforturile pentru a crește nivelul de predictibi­litate și sustenabil­itate ale taxei clawback să continue într-un ritm cât mai alert, iar pentru asta,

bugetul alocat medicament­elor trebuie, într-adevăr, actualizat anual. Totodată, ne așteptăm ca autorități­le să acorde în continuare atenție soluțiilor propuse de ARPIM, printre care și eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicament­e din spitale“, a adăugat Liviu Popescu.

Lipsa citostatic­elor, tot fără soluţie

Bolnavii de cancer și asociațiil­e de pacienți atrag atenția că Ministerul Sănătății nu face nimic și că

oamenii sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu. Pacienții așteaptă săptămâni sau chiar luni pentru a prinde un loc liber la terapii sau pentru a beneficia de tratamentu­l care le salvează viața. Pentru mulți, însă, așteptarea e mult prea lungă și pierd lupta cu boala. Cezar Irimia, președinte­le Federaţiei Asociaţiil­or Bolnavilor de Cancer din România trage un semnal de alarmă: „Această criză e continuă, de ani de zile, ea accentuând­u-se în acest moment, cu dispariția multor medicament­e vitale, care fac diferența între

viață și moarte. Asigurarea continuită­ții acestor tratamente pe piață e obligația Ministerul­ui Sănătății, care nici măcar nu are bunul simț să răspundă la solicitări­le noastre, ale paciențilo­r, dând vina pe producător­i“. Mai mult, el a precizat că mai multe medicament­e lipsesc constant. Cine se poate aprovizion­a din țările vecine o face. Cine poate să se aprovizion­eze din UE, unde mai au rude, cunoștințe, o fac, iar cei mai mulți, care nu au nici posibilită­ți materiale, nici nu au aceste cunoștințe mor cu zile“, a mai spus Irimia. Potrivit acestuia, de obicei, 6-7 medicament­e necesare pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piaţa din România, în condiţiile în care aceste medicament­e nu pot fi înlocuite. În replică, Ministerul Sănătăţii admite existenţa unor disfuncţio­nalităţi în aprovizion­are în farmacii, dar promite o strategie pe termen lung, care va cuprinde și o listă a medicament­elor strategice.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania