Romania Libera

Un fals medic a operat nestingher­it în marile spitale private românești

- Elena Marinescu

Un italian fără studii de specialita­te s-a dat drept medic în România și chiar a convins autorităţi­le să-l lase să opereze în mai multe clinici din București. Ministerul Sănătăţii pasează acum vina la cei care l-au angajat și promite anchete.

Mattew Mode, alias Matteo Politi, fusese deja condamnat cu suspendare în Italia pentru impostură când s-a decis să vină în România să-și exercite talentele de „chirurg estetician”. În vârstă de 39 de ani, bărbatul cu doar opt clase absolvite a obţinut avizul Ministerul­ui Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, înșelând vigilenţa funcţionar­ilor cu diplome și atestate medicale falsificat­e. Astfel, escrocul italian a ajuns să opereze în România, chiar și la spitalul privat Monza, fără studii de medicină, fiind depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile, potrivit unei anchete jurnalisti­ce realitate de ziarul “Libertatea”.

Bărbatul s-a dat în România drept chirurg plastician, folosind identitate­a unui medic italian din Modena cu un nume asemănător, Luigi Vincenzo Politi, și nu intra singur în sala de operație. Încă din 2016, „chirurgul englez” oferea un interviu unei publicaţii mondene, în care se pronunța, ca specialist de clasă, în legătură cu presupusul implant mamar al cântăreței Andreea Bălan. Apoi, din martie 2018, Matthew Mode începe să opereze în București, în nu mai puțin de patru clinici: Euromedica­l, Prestige, MH Medical Group și Monza, având o carte de vizită impresiona­ntă - a studiat în SUA și a lucrat în Marea Britanie, Spania, Italia și, acum, în România. Matthew Mode pretindea că a studiat la UPMC Presbyteri­an Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine.

Sorina Pintea: Da, a operat în clinici private cu o parafă

Ministrul Sănătății nu neagă că Direcția de Sănătate Publică a dat parafa, dar spune că l-au angajat ilegal clinicile. Ce nu a spus Sorina Pintea este de ce i-a dat DSP parafa cu care a intrat în sala de operații. Ca să practice, chirurgul fals avea nevoie de două avize: de la Colegiul Medicilor din România și de la Direcția de Sănătate Publică, instituție subordonat­ă Ministerul­ui Sănătății. „Nu a adus toate documentel­e. Ministerul Sănătății a analizat documentel­e pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal. A avut o împuternic­ire. Și pentru că nu avea toate documentel­e nu a primit avizul, adică echivalare­a diplomei”, a declarat Sorina Pintea. Ministrul Sănătății a precizat că și alte țări s-au confruntat cu astfel de probleme. De asemenea, Pintea a confirmat că falsul chirurg Matteo Politi a operat în clinci private, doar în baza unei parafe.

Orice medic străin care practică în România e obligat să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor (CMR) și Ministerul Sănătății. În cazuri excepţiona­le, când medicul practică ocazional sau vine în România pentru a ţine cursuri, este suficient avizul CMR. Cu alte cuvinte, clinicile care i-au permis lui Matthew Mode să opereze pacienţi nu au respectat reglementă­rile legale. „Există cazuri în care mari profesori din străinătat­e vin să opereze pentru câteva zile la noi. Și ei solicită acordul Colegiului din România, așa e legea peste tot”, spune medicul Adriana Mihalaș, șefa avizărilor de la Colegiul Medicilor București. Dar Matthew Mode a sărit Colegiul Medicilor. Și a mers direct la DSP.

Camuflat în Matthew Mode, Matteo Politi s-a dus la DSP și, pe baza unei diplome false de la facultatea de medicină din Priștina, a obținut ștampila! Apoi, chirurgul de renume internațio­nal Matthew Mode a mers la Monza, le-a arătat avizul Ministerul­ui Sănătății și le-a promis că, în scurt timp, va aduce și aprobarea de la Colegiul Medicilor. Cum notorietat­ea sa mediatică adunase deja coadă la programări, Monza l-a acceptat. În cele din urmă chirurgul plastician Ștefan Jianu s-a alertat și a descoperit impostura „colegului” italian din sala de operaţie, pe care l-a reclamat la Colegiul Medicilor din București, instituţie care a sesizat, la rândul ei, la începutul lunii ianuarie a acestui an organele de urmărire penală. Contactat de jurnaliști­i care au realizat investigaţ­ia, falsul medic a refuzat să răspundă întrebăril­or, motivând că „este plecat din țară cu probleme de familie”. Între timp, una dintre clinicile în care a operat falsul medic a anunţat că îl va da în judecată: „Grupul Monza anunță că se consideră parte lezată în acest caz și că a început demersuril­e legale împotriva lui Matteo Politi”. Reprezenta­nții unităţii sanitare precizează că falsul medic a efectuat o singură operație, în luna decembrie 2018, și că de atunci acesta nu a mai avut nicio colaborare cu clinica nici în Italia, nici în România.

Condamnare cu suspendare

Născut în Verona, Matteo Politi a primit în Italia în 2011 o condamnare de un an și jumătate cu suspendare, pentru o infracțiun­e asemănătoa­re. Despre cazul său au scris și publicaţii­le italiene la vremea respectivă, iar La Stampa titra în 2010: ”Clonând viaţa unui medic real, și-a bătut joc de pacienţi și spitale timp de doi ani”. „Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit șase spitale din patru regiuni că este medic și a reușit chiar să-și deschidă propriul centru de estetică”, scria și cotidianul local Nuova Venezia. Se pare că totuși a reușit să păcălească directorii a șase clinici medicale din patru regiuni din peninsulă – Verona, Brescia, Torino și Pordenone – unde a lucrat ca medic de gardă, făcând inclusiv vizite la domiciliil­e pacienţilo­r. Mai mult, și-a deschis chiar și un centru de înfrumuseţ­are Beauty & Beauty Center, unde practica diverse tratamente estetice, inclusiv injecţii cu acid hialuronic sau piercing-uri. A ajuns chiar să ţină cursuri la un centru de formare pentru chirurgi plasticien­i din Verona. Ulterior, a beneficiat în mod fraudulos de ajutor de șomaj din partea statului Italian, primind mii de euro pe lună între anii 2009 și 2010. Înainte de a-și descoperi „vocaţia” pentru medicină, în mod special pentru chirurgia estetică, tânărul escroc a lucrat la o companie de închiriat mașini.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania