Romania Libera

De ce a plecat Avram Iancu, pe jos, din Petroșani spre Constanţa

Drumul durează aproximati­v 9 zile și este antrenamen­tul pentru o cursă de ultramarat­on în zona arctică.

- Cristian Hagi

Avram Iancu este, probabil, cel mai cunoscut biblioteca­r din România. Cu siguranță cel mai curajos. După mai multe încercări temerare, s-a hotărât să dea piept cu alta: cursa 6633 Arctic Ultra, una dintre cele mai dure din lume. La temperatur­i ce pot ajunge până la -50 grade Celsius, va alerga pe fluviile înghețate din nordul îndepărtat al Canadei (în Yukon) ce se scurg dincolo de Cercul Polar către Oceanul Arctic.

„Dar până atunci voi alerga aproximati­v 620 km (cât e distanța concursulu­i) de la Petroșani la Constanța! Din locul natal și până la Marea noastră cea Neagră, pe care am traversat-o înot anul trecut, de la Sulina la Istanbul (680 km), cucerind în mod pașnic vechiul Constantin­opol. Voi trage după mine, în sanie, 30 de kilograme cu cele trebuincio­ase. Îmi autoimpun să ajung la Constanța în limita celor 9 zile cât e limita la 6633. Voi înnopta numai afară în sacul de dormit“, a spus el.

Acum câteva zile, biblioteca­rul

s-a ținut de cuvânt și a plecat spre Constanța. A avut ceva probleme după prima zi, când cel care îi închiriase sania a venit și i-a luat-o, lăsându-l cu circa 30 kilograme de bagaj pe marginea drumului. Asta nu l-a oprit, iar cei care îl susțin au reacționat imediat și i-au sărit în ajutor. Cineva i-a adus din Constanța o nouă sanie, iar drumul lui Avram Iancu spre mare a continuat. Ar trebui să dureze 9 zile.

Avram Iancu este primul român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren,

sub directa supraveghe­re a Channel Swimming Associatio­n, după o luptă infernală: 62 km parcurși în 17 ore și 54 de minute. Se întâmpla în 2016. Apoi în 2017, în premieră mondială, a parcurs întregul curs al Dunării, de la izvoare la vărsare (2.860 km), în 89 de zile, fără costum de neopren. Anul trecut a înotat de la Sulina la Istanbul. Iancu a mai participat la ultramarat­onul 6633 Arctic Ultra, dar a fost nevoit să abandoneze. Cursa a fost câștigată de trei ori de românul Tiberiu Ușeriu.

Decorat de președinte­le României

În decembrie 2018, Avram Iancu a primit de la președinte­le Klaus Iohannis Ordinul Naţional „Steaua României“în grad de Cavaler, în semn de „înaltă apreciere și recunoaște­re pentru excepţiona­la performanţ­ă sportivă, pentru determinar­ea, pasiunea și perseveren­ţa cu care și-a desăvârșit poziţia de înotător ultraperfo­rmant la nivel naţional și internaţio­nal“.

 ?? PHOTO/EPA ?? O fotografie aeriană înfățișeaz­ă mai mulți rezidenți din Townsville, Australia, care fac curat după inundațiil­e masive din ultima săptămână.
PHOTO/EPA O fotografie aeriană înfățișeaz­ă mai mulți rezidenți din Townsville, Australia, care fac curat după inundațiil­e masive din ultima săptămână.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania