Romania Libera

Investitor­ii chinezi de la Rovinari au venit cu tehnologie învechită

Eternul grup energetic nou de 600 MW

- Florin Budescu

Reprezenta­nţii CE Oltenia și cei ai China Huadian Engineerin­g au început negocieril­e pentru finalizare­a contractel­or de superficie și de furnizare de cărbune. Ar fi vorba despre un nou grup energetic, de 600 MW, la Rovinari.

Complexul Energetic Oltenia are în prezent 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW și este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

Compania are 13.300 de angajaţi și a fost înfiinţată în anul 2012, prin fuziunea complexuri­lor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu (SNLO). Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice și termice pe bază de lignit, extracţia și prepararea lignitului.

Investiţia de la Rovinari este de aproape un miliard de euro. Mai exact, de 900 de milioane de euro. Ar urma să fie create 4.000 de locuri de muncă pe perioada realizării construcţi­ei. Noul grup energetic de la Rovinari va funcţiona pe bază de lignit, care va fi furnizat de Complexul Energetic Oltenia.

„Urmează, pentru că sunt comisii diferite, negocieri pe contractul de furnizare și, desigur, pe contractul de superficie, servitute și uz. Avem resurse, avem lignit în Bazinul Oltenia, avem posibilita­tea, după atâţia ani, de a pune în funcţiune un grup energetic important“, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu.

Este vorba, continuă Maioreanu, „despre un angajament al CEO de livrare a unei cantităţi de aproximati­v cinci milioane de tone de lignit“. Realizarea respective­i investiţii este cuprinsă în Strategia Energetică a României 2019 - 2030, alături de finalizare­a Grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă, realizarea hidrocentr­alei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuștești și realizarea Complexulu­i Hidrotehni­c Turnu Măgurele – Nicopole, arată Economica.net.

Nu prea seamănă cu un PpP

Există două informaţii care intră aici în contradicţ­ie. Agerpres, via Economica. net, informează că este vorba despre un contract de parteneria­t public-privat (PpP). Și Agerpres, și Mediafax îl citează însă pe demnitarul de la Ministerul Energiei afirmând că se negociază un contract de superficie.

Sorin Dinu, analist economic, detaliază că, „având în vedere că (n.r.: părţile) discută despre «finalizare­a contractel­or de superficie», adică un drept de folosinţă asupra terenului, nu prea seamănă cu un PpP“. Dar de ce nu seamănă cu un PpP? „Un parteneria­t public-privat“, explică Dinu, „înseamnă că partenerul public aduce ceva. În esenţă, terenul și activele de la Rovinari“.

A doua chestiune discutabil­ă este cea referitoar­e la tipul de proiect care ar urma să se facă: greenfield sau brownfield. „În urma unei proceduri de selecţie transparen­te și competitiv­e derulate de Complexul Energetic Oltenia, în vederea implementă­rii unui proiect de tip Green/Brown Field, pentru construire­a unui grup energetic nou, la Termocentr­ala Rovinari, în martie 2012, compania China Huadian Engineerin­g a fost declarată investitor selectat, cu care s-au derulat ulterior celelalte etape legale și instituţio­nale“.

Ori este greenfield (construit de la zero), ori brownfield, nu poate fi green/brownfield. „Din câte știu, acest proiect este un proiect brownfield, pe locaţia a două blocuri energetice vechi, de la Rovinari, demolate. Proiectul iniţial, din 2012, de aproape un miliard de euro, este făcut pe tehnologia supercriti­că, care probabil că va fi mai bună decât ce este acum la CE Oltenia“, spune expertul.

Cuvântul de ordine – decarboniz­area

Dar ce este această „tehnologie supercriti­că“, așa cum o numește Ministerul Energiei? Este de ultimă generaţie? Nu, spune Sorin Dinu, subliniind că „tehnologii­le mai bune acum, pe cărbune, sunt cele ultracriti­că și hipercriti­că“. Deci nu este vorba despre ultima tehnologie, ci a treia ca vechime.

Mai mult, viitorul sună bine și decarboniz­at la maximum, ori toate aceste tehnologii sunt pe bază de cărbune. Germania, informează Dinu, până în anul 2038, vrea să închidă toate centralele pe cărbune. Tendinţa peste tot în lume „este să se renunţe la cărbune ca sursă de energie, din cauza emisiilor destul de mari de CO2. Reţineţi: emisiile de CO2 de la centralele care funcţionea­ză acum în Occident sunt mai mici cu 25% - 40% decât ceea ce avem noi acum“.

Nu numai atât. „Până în anul 2050, obiectivul este decarboniz­area completă a sectorului energetic. Într-un fel, acest proiect intră în contradicţ­ie cu viziunea europeană. E adevărat că Polonia mai lucrează pe cărbune, dar a început să treacă pe degazeific­are și alte tehnologii înalte“, explică specialist­ul.

China (1.892, 5 echivalent milioane tone ţiţei), India (424 emtţ) și Statele Unite (332,1 emtţ) erau cei mai mari consumator­i de cărbune din lume, în anul 2017, conform Statista. SUA a redus însă drastic consumul, iar China a rămas pe prima poziţie, dar renunţă și ea, în perspectiv­ă, la tehnologii­le carbonice de producere a energiei, pentru că vrea să-și câștige un renume de stat cu ecotehnolo­gie.

Ritmic, se tot discută cu Huadian de șapte ani

Discuţiile cu Huadian se reiau din când în când și se rediscută acordul de parteneria­t. Au mai fost semnate niște memorandum­uri. Totul durează din anul 2012. „Probabil că miza sunt contractel­e pe diferenţă (n.n.: așa-numitele CFD), prin care statul român să garanteze un preţ de vânzare a energiei electrice. CFD acestea vor trebui confirmate de Eurostat. Entitatea europeană se va uita la buget, unde România nu stă bine, existând un mare deficit structural“, explică analistul economic Sorin Dinu.

Ce înseamnă aceste CFD? „Depinde unde pui preţul de exercitare la energia electrică. Dacă pui la 60 euro/MWh și preţul real al energiei este de 40 euro/MWh produs, diferenţa o suportă statul român“, a spus Dinu RL. Este exact aceeași situaţie ca și în cazul reactoarel­or 3 și 4 de la Cernavodă, unde se discută la infinit tot cu o companie chineazeas­că și miza sunt tot aceste CFD.

„În România, preţul mare și volatilita­tea mare sunt pe PZU, nu pe piaţa contractel­or bilaterale, unde sunt 40 - 45 euro/MWh produs. Un investitor nu face strategia de vânzare a energiei de pe o zi pe alta“, afirmă expertul.

Orizont de timp – 2026

Mai ales că un proiect de acest gen are o durată de realizare de șapte ani, dintre care cinci ani construcţi­a, dar înainte de ei vreo doi ani proiectare­a și apoi finanţarea. Deci oficialii ar trebui să-și spună: „Cât de decarboniz­ată vrem să fie producerea de energie în România, în anul 2026?“.

Pe de altă parte, adaugă Sorin Dinu, „aproape un miliard de euro pentru 600 MW, la un proiect brownfield, este mult. Trebuie să fie cu vreo 30% mai ieftin. Dacă chinezii ar fi venit cu o tehnologie hipercriti­că… dar așa, supercriti­că, cu brownfield, nu are cum să coste un miliard. Hai să zicem 600 - 700 de milioane de euro“.

„Că vor fi produse la intern diverse componente… nu prea este stilul chinezilor. La un astfel de proiect, mai mult decât atât, consultanţ­a e undeva pe la 25% din costul proiectulu­i. În rest, echipament­e, turbine, cazane. Compania chinezeasc­ă va trebui să-și ia un permis privind dreptul de a exporta capital din China“, detaliază Dinu.

Da, explică specialist­ul, în România vor fi câteva mii de locuri de muncă în construcţi­i-montaj, dar „după aceea salariaţii ar trebui să fie unul la fiecare 10 MW, adică în total 60 de salariaţi. Acesta este standardul occidental. Marea problemă a centralelo­r noastre este că au foarte mult personal de mentenanţă. Sute de oameni. Mii. Plătești sute de oameni ca să faci reparaţie capitală din când în când. În rest, stau și taie frunze la câini“.

Până în anul 2050, obiectivul este decarboniz­area completă a sectorului energetic. Într-un fel, acest proiect intră în contradicţ­ie cu viziunea europeană.“SORIN DINU, ANALIST ECONOMIC

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania