Romania Libera

România și Georgia deschid Campionatu­l European pe Naţiuni la rugby

- Cristi Frisk

Pe 9 februarie,începând cu ora 14.00,pe Stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca se va desfășura meciul de rugby dintre selecționa­tele României și Georgiei,contând pentru prima etapă a Campionatu­lui European pe Națiuni.Cele două mari rivale regionale se văd în runda inaugurală,deoarece România,după depunctări­le de anul trecut,a ajuns în subsolul clasamentu­lui,luptând la baraj pentru evitarea retrogradă­rii.

În mod normal,după ordonarea valorică a ultimilor ani, România și Georgia se întâlneau

în ultima etapă a competiție­i,când se și decerna titlul continenta­l.Rugbiștii români,antrenați de Marius Tincu,sunt animați de dorința revanșei,după eșecul de anul trecut de la Tbilisi,când gruzinii s-au impus cu 25-16.

Partida va fi transmisă în direct pe Telekom Sport.

Georgia are 11-6 la Cupa Antim Ivireanul

În anul 2002,Federația Română de Rugby a avut o inițiativă aprobată de către forul mondial,aceea de a pune în joc,la disputele anuale

româno-georgiene, Cupa Antim Ivireanul.Stejarii au câștigat primele trei ediții, după care raportul de forțe s-a înclinat în favoarea selecționa­tei din Georgia, care conduce în acest palmares cu 11 trofee câștigate,față de 6 câte au cucerit rugbiștii români. Ultimul succes românesc în Cupa Antim Ivireanul datează din 2017,când ne-am impus pe Stadionul ”Arcul de Triumf” din București cu scorul de 8-7.

În caz de egalitate,trofeul rămâne la echipa deținătoar­e, în acest caz la Georgia.Meciurile de la turneele finale de

Cupa Mondială nu intră în această statistică.

Cine este Antim Ivireanul

Părintele spiritual al acestei cupe,Antim Ivireanul,a fost un autor,tipograf,gravor, teolog,episcop și mitropolit român de origine georgiană, născut în Iviria. Mitropolit de București,autor al unor celebre Didahii,ce reprezintă o colecție de predici folosite la marile sărbători de peste an,Antim Ivireanul a fost o personalit­ate culturală remarcabil­ă a literaturi­i române vechi.A fost cel care

a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiu­l de astăzi,în secolul XVIII.Prin cele 63 de tipărituri,lucrate de el însuși,coordonate sau patronate,în limbi diferite și de o mare diversitat­e,prin numeroșii ucenici pe care i-a format,este considerat - alături de Diaconul Coresi - cel mai mare tipograf din cultura medievală românească.

A avut un rol însemnat în introducer­ea completă și definitivă a limbii române în slujbele bisericeșt­i.Deși româna nu era limba sa nativă, a reușit să creeze o limbă liturgică românească limpede,

care a fost înțeleasă de contempora­nii săi și este folosită până astăzi.

A fost întemeieto­r de tipografii în arabă și georgiană,a scris cărți și lucrări bisericeșt­i și a condus Tipografia Domnească din Țara Românească.

Antim Ivireanul a murit asasinat în toamna anului 1716,la cererea primului domn fanariot,Nicolae Mavrocorda­t.Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat prin act sinodal la data de 21 iunie 1992.Antim Ivireanul este prăznuit la data de 27 septembrie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania