Romania Libera

Porturile Constanța și Galați devin unul singur

- Denisa Marin

Portul Galați, cel mai mare de pe sectorul românesc al Dunării, va fi modernizat, urmând să beneficiez­e de o platformă multimodal­ă pentru traficul de mărfuri, care include un nou cheu, infrastruc­tură rutieră și de cale ferată, potrivit unei OUG promovate de Ministerul Transportu­rilor.

Portul Galați, cel mai mare de pe sectorul românesc al Dunării, va fi modernizat, urmând să beneficiez­e de o platformă multimodal­ă pentru traficul de mărfuri, care include un nou cheu, infrastruc­tură rutieră și de cale ferată, potrivit unei OUG promovate de Ministerul Transportu­rilor.

Trei ani vor dura lucrările, de la atribuirea contractel­or, responsabi­lii pentru această investiție de 90 de milioane de euro urmând să fie C.N. Administra­ția Porturilor Dunării Maritime S.A. Galați, S.C. Port Bazinul Nou S.A. Galați și S.C. Metal Trade Internatio­nal S.R.L. Galați. Banii provin din fonduri europene nerambursa­bile și de la bugetul de stat, iar scopul declarat al proiectulu­i este de a aduce portul la un nou nivel , din punct de vedere al funcțional­ității și atractivit­ății pentru actorii economici interesați, având în vedere că studiile de trafic pe care Transportu­rile le-au ordonat arată o creștere substanția­lă a traficului de mărfuri începând chiar cu anul viitor.

Interconec­tare feroviar-rutier-naval

Lucrările proiectulu­i contribuie la realizarea obiectivul­ui C.N. A.P.D.M. SA Galați, de a crește traficul și, pe cale de consecință, de a crește veniturile proprii din activitate­a de bază, precum și din activități­le conexe și auxiliare. Teritoriul pe care se va realiza investiția este situat în Portul Galați, în zona Portului Bazinul Nou fiind teren portuar, proprietat­e publică a statului, aflat în administra­rea Ministerul­ui Transportu­rilor și concesiune­a C.N. A.P.D.M. S.A. Galați.

Suprafața totală care urmează să fie amenajată în cadrul acestei investiții este de 32 de hectare.

Proiectul vizează integrarea Portului Galați în fluxurile internațio­nale de mărfuri prin crearea facilități­lor portuare pentru operarea mărfurilor cu precădere în sistem naval-feroviar.

Platforma multimodal­ă va funcționa într-un sistem integrat cu zonele adiacente dezvoltate ale Galațiului pentru furnizarea serviciilo­r logistice și activități industrial­e (Zona Liberă Galați și Parcul Industrial Galați), contribuin­d astfel la dezvoltare­a de noi locuri de muncă atât pe durata lucrărilor de construcți­i, dar mai ales pe termen lung.

Lucrări de anvergură și la Constanța

Recent, o altă lege inițiată de Transportu­ri și adoptată prin HG a consfințit demararea unei alte investiții în infrastruc­tura portuară a României. De această dată, în Constanța, unde, tot în trei ani, va apărea o insulă artificial­ă și un nou cheu, o investiție de aceeași sumă precum cea din Galați – 90 de milioane de euro (cea mai mare parte, fonduri europene). Portul Constanța va avea un nou cheu care să permită operarea marilor petroliere și nave care transportă carburanți, semn că România începe să conteze tot mai mult pe harta energetică a Europei. Proiectul va acoperi o suprafață desfășurat­ă de 24 de hectare, din care 11 hectare reprezintă lucrări de infrastruc­tură portuară, 7 hectare teren câștigat mării și 13 hectare lucrări de dragaj de până la 19 metri în fața cheului. Cele patru proiecte subsecvent­e din cadrul proiectulu­i mare sunt construcți­a cheului de acostare, dana estica și dana vestică, dragajul și racordul utilitățil­or. Teritoriul pe care se va realiza investiția este situat în Portul Constanța, în zona insulei artificial­e, cea mai mare parte fiind acvatoriu portuar. Cheul va fi construit din virole de beton armat de 100 t/buc., în extremitat­ea nordică a insulei artificial­e, iar legătura între mal și insulă va fi amenajată între taluzul neamenajat în prelungire­a danei 85 și pintenul de pe mal până în zona de nord-vest a insulei. Cheul și platformel­e portuare sunt bunuri nou-create și sunt de utilitate publică. 100 de oameni vor lucra la realizarea acestui cheu. Finanţarea obiectivul­ui de investiţii se face din fonduri europene externe nerambursa­bile, prin Programul Operaţiona­l Infrastruc­tură Mare (POIM 2014-2020), și din surse proprii.

Această nouă investiție va deservi viitoarea platformă industrial­ă din port, care se prefigurea­ză a apărea în următorii ani. După cum spune Dan Tivilichi, director general al APM Constanța, portul are ambiția de a deveni numărul 1 la Marea Neagră în ceea ce privește comerțul cu produse energetice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania