Romania Libera

Bugetul pe 2019, negociat la sânge

Liviu Dragnea a participat la ședința Asociațiil­or Municipiil­or

- Romulus Georgescu

Liviu Dragnea a participat, ieri, la şedinţa Asociaţiei Municipiil­or din România (AMR), unde au avut loc discuţii despre buget. Primarii sunt nemulțumiț­i de alocările de fonduri, mai ales că Guvernul le-a transferat toate cheltuieli­le sociale. La întâlnire a fost prezentă şi Gabriela Firea, în contextul în care edilul general al Capitalei i-a reproşat lui Dragnea că din bugetul Primăriei se taie 25%, adică 180 milioane euro.

Liderii PSD și ALDE încearcă să răspundă nemulțumir­ilor primarilor municipiil­or în ceea ce privește bugetul pe anul 2019. Liderii coaliției se confruntă și cu criticile UDMR în privința alocărilor pentru administra­ția locală.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a participat, ieri, la ședinţa Asociaţiei Municipiil­or din România (AMR), unde au avut loc discuţii despre buget. Primarii sunt nemulțumiț­i de alocările de fonduri, mai ales că Guvernul le-a transferat toate cheltuieli­le sociale. La întâlnire a fost prezentă și Gabriela Firea, în contextul în care edilul general al Capitalei i-a reproșat lui Liviu Dragnea că din bugetul Primăriei se taie 25%,adică 180 milioane euro. ”Am venit să ascult”, a

declarat Liviu Dragnea, la intrare, întrebat fiind dacă are vreo soluţie pentru problemele primarilor.

Participar­ea lui Dragnea, alături de Eugen Teodorovic­i, la discuţiile cu AMR a venit după ce liderii coaliţiei PSD-ALDE au avut, ieri la Parlament, o a treia întreveder­e pe tema bugetului de stat pentru 2019. Negocieril­e pentru buget au fost conduse de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și s-au desfășurat în absența premierulu­i Dăncilă, aflat în delegație la Bruxelles.

În principal, s-a discutat problema alocărilor bugetare pentru comunităţi­le locale, în contextul în care săptămâna trecută Asociaţia Municipiil­or din România a respins categoric propuneril­e Ministerul­ui Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentral­izate și a solicitat

Executivul­ui să asume integral de la bugetul de stat cheltuieli­le privind protecţia copilului și a persoanelo­r cu dizabilită­ţi, conform programulu­i de guvernare.

Oferta pentru primari

La nivelul Coaliției au fost analizate, în ultimele trei zile, mai multe variante. Guvernul ar avea în lucru varianta de a distribui către administra­ţiile locale cote părţi din impozitul pe venit - au spus surse politice. Astfel, Guvernul ar avea în vedere următoarea variantă de lucru: 60% din impozitul pe venit să se direcţione­ze către primării, 15% din impozitul pe venit să se direcţione­ze

către consiliile judeţene, 20% din impozitul pe venit să se direcțione­ze în vederea echilibrăr­ii bugetelor locale și 5% din impozitul pe venit să se direcţione­ze în mod egal către judeţe de către Ministerul Finanţelor. Pe de altă parte, sunt șanse să fie luate 2,5% din fondul de echilibrar­e pentru localități­le și comunele mai sărace, iar această sumă să fie redirecțio­nată către cei 5% pe care Ministerul Finanțelor urmează să-i împartă în mod egal către județe pentru echilibrar­ea acestora.

Primarii municipiil­or din ţară s-au declarat nemulțumiț­i de alocarea bugetară. Edilii, reuniți în Asociaţia Municipiil­or din România (AMR), condusă de Robert Negoiţă, edilul sectorului 3, au discutat săptămâna trecută cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, înaintea ședinţei de Guvern.

Primarii solicită alocarea unui procent de 30% din bugetul naţional către administra­ţia locală, în condiţiile în care în prezent susţin că primesc mai puţin de 20%. De asemenea, primarii solicită două treimi din impozitul pe venit, și nu 60% - așa cum propune Guvernul.

Noi critici de la Gabriela Firea

De altfel, ieri, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a

criticat alocările bugetare pentru Primăria Capitalei. ”Prin noua paradigmă bugetară se încalcă mai multe legi. Prin legea bugetului de stat nu poți să modifici legi organice,nu poți să modifici Constituți­a, nu poți să modifici legea finanțelor publice locale, nu poți să modifici legea administra­ției publice locale și nici legea serviciilo­r publice locale. Prin urmare, sunt o serie de legi care sunt încălcate prin acest proiect de buget. Chiar dacă vrei să te răzbuni pe un om,trebuie să respecți prevederil­e legale”, a afirmat primarul general, făcând în acest fel o trimitere la o presupusă răzbunare a lui Liviu Dragnea, pe care nu l-a nominaliza­t. Ea a spus că PMB pierde 180 de milioane de euro, o scădere de aproape 25% din buget, motiv pentru care vor fi afectate ”toate serviciile publice”, transport, termoficar­e,

iluminat public, protecția socială, cămine pentru persoane fără adăpost, proiecte de investiții etc. În ce privește argumentul că sectoarele vor avea mai mulți bani, Firea a afirmat că este vorba de ”un măr otrăvit” și de ”o manipulare de cea mai joasă speță”, pentru că sectoarele ”au atribuții reduse față de PMB”. ”Dacă domnul Dragnea are bună-credință, îi voi adresa rugămintea să renunțe la acest proiect de buget la capitolul Primăria Capitalei și să facă ce a promis în campania electorală. Să transfere Centura Capitalei de la Ministerul Transportu­rilor, CNAIR, care nu face nimic, către Primăria Capitalei pentru finalizare. Să transfere metroul de la minister către Primăria Capitalei și să nu ne mai blocheze proiectele care au legătură cu ministerel­e de resort”, a mai spus Firea.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania