Romania Libera

Trump – despre succese, reforme, imigraţie și zidul cu Mexicul

Discursul asupra Stării Națiunii, între apeluri la unitate și avertismen­te adresate democrațil­or

- Gabriela Anghel

În discursul anual privind starea națiunii, pronunțat în Congres, președinte­le Trump a lansat un apel la unitate bipartită, insistând pe temele care unesc, dar nu a rezistat și a acuzat „anchetele partizane ridicole“și s-a arătat dur față de imigrație.

Alocuțiune­a de marți seară din Congres a durat 82 de minute și a fost televizată la scară națională, Donald Trump prezentând­u-se ca un lider capabil să depășească frontierel­e partidului. „Trebuie să respingem politicile de răzbunare, de rezistență și să adoptăm potențialu­l nelimitat al cooperării, compromisu­lui și binelui comun“, a subliniat președinte­le american, adăugând: „Împreună vom putea spulbera decenii de impas politic. Putem surmonta vechile diviziuni, putem pansa vechile răni, putem crea noi coaliții, putem găsi noi soluții și concretiza promisiuni­le“. Totuși, speranța găsirii unui spirit de cooperare a părut fragilă, pentru că președinte­le și democrații s-au lansat în tiruri politice în orele dinaintea discursulu­i și după, analiștii evidențiin­d că este puțin probabil ca apelurile în favoarea unei colaborări să aibă ecou pe culoarele Congresulu­i. Chiar în discurs – în pofida apelului la unitate pentru a face față provocăril­or naționale și internațio­nale – Trump a acuzat „anchetele partizane ridicole“. „Dacă vrem pace și legislație, nu putem avea război și anchete“– referire clară la ancheta lui Robert Mueller asupra ingerinței Rusiei în alegerile prezidenți­ale din 2016. „Trebuie să fim uniți acasă pentru a învinge adversarii noștri din străinătat­e.“

Șeful Casei Albe a lansat un nou apel pentru finanțarea de către Congres a unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul – problema care a dus la închiderea parțială a guvernului federal, un „shutdown“-record ce a durat 35 de zile și s-a repercutat asupra angajațilo­r federali și a unor zone din economie. Trump a ținut să precizeze că nu va renunța la construire­a acestui zid, necesar pentru securitate­a frontierel­or SUA.

Președinte­le a evocat victoriile primilor săi doi ani de mandat și a subliniat „incredibil­ele succese economice“ale țării și programul de reformă „revoluțion­ară“a justiției penale, adoptată la sfârșitul anului 2018, cu o susținere bipartizan­ă, situație din ce în ce mai rară. „După 24 de luni de progres rapid, economia noastră este invidiată în lume, forțele noastre armate sunt, de departe, cele mai puternice de pe planetă, iar SUA câștigă cu fiecare zi“. În context a anunțat că al doilea summit cu dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, va avea loc în Vietnam, pe 27-28 februarie.

În plan intern, Trump a mai promis refacerea infrastruc­turilor distruse și susținerea acordării de îngrijiri medicale pentru cetățenii mai puțin norocoși. „Trebuie să alegem între măreție sau impas“, a declarat Trump adăugând: „În această seară vă cer să alegeți măreția. Agenda pe care o prezint nu este una republican­ă, nici una democrată. Este programul poporului american“.

Imigrația și zidul de frontieră

Potrivit comentator­ilor americani, Trump a profitat de cadrul prestigios și de un public de 50 milioane de americani pentru a pronunța un discurs cu tenta perceptibi­lă a lansării campaniei pentru al doilea mandat prezidenți­al în 2020. A insistat mult asupra numeroasel­or sale reforme și asupra excelentei sănătăți a economiei, care cunoaște un boom „cum nu s-a mai văzut înainte“. Dar a vorbit mult și despre un subiect care divizează politica americană – politica de imigrație –, reluând retorica incendiară pentru a descrie migranții ca pe o amenințare periculoas­ă, subliniind că nu va abandona ideea construiri­i zidului de frontieră, atacând-o direct pe Nancy Pelosi, care l-a calificat drept „imoral“.

15 minute din discursul de o oră și 22 minute au fost consacrate imigrației, fără concesii cererilor democrațil­or – precum cea privind accesul la cetățenie pentru imigranții intrați ilegal în SUA când erau copii –, în timp ce în spatele președinte­lui se afla Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezenta­nților, controlată în prezent de democrați. Aceasta s-a dovedit un adversar redutabil, obligând președinte­le să capituleze în privința termenului-limită al finanțării zidului de frontieră cu Mexicul, și a întârziat Discursul asupra Stării Națiunii cu o săptămână, timp pentru ca guvernul să fie din nou în stare să funcționez­e după „shutdown“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania