Romania Libera

Din șampania OMV românii nu gustă nici dopul

- Marius Ghilezan

Din sticla de șampanie pe care o desface Rainer Seele, directorul general de la OMV, blagoslovi­t cu „Ordinul Prieteniei“de către Putin, ca urmare a anunţului că marea companie austriacă a reușit să obţină recordul de profit de 1,43 miliarde euro, românii nu vor bea nimic. Nu vor gusta nici dopul. În condiţiile în care PETROM a contribuit cu aproape jumătate din zestrea acumulată, gata de împărţit la acţionari, și a salariilor cele mai mici din companie. La fel ca-n bancul de la Radio Erevan, poate doar prin reprezenta­nţii săi din AGA și atât.

Foarte surâzător, CEO-ul companiei – doar cu sediul în Viena – a declarat ieri, pentru CNBC, că grupul austriac este bine pregătit pentru anul 2019 după rezultatel­e-record din 2018.

Nu este pregătit însă pentru Neptun Deep, concesiune­a din Marea Neagră unde are un parteneria­t comercial cu ExxonMobil, anunţând totodată, prin subalterni­i săi, că amână investiţia care ar putea face din OMV un lider european în upstream, adică în producţie de gaz.

PETROM, cea mai mare companie petrolieră din România, din al cărei profit OMV duce acasă 51% pentru bătrânii acţionari, a raportat un profit net de 4,078 miliarde lei în anul 2018, cu 64% mai mare decât cel din 2017, de 2,489 miliarde lei. OMV a strâns numai de la PETROM aproape jumătate de miliard de euro, fără să se ţină de promisiune­a făcută atunci când i s-a dăruit pe tavă, în schimbul aderării la UE, bijuteria coroanei, cum avea să o numească fostul premier Radu Vasile.

Conform datelor comunicate anterior de OMV, în 2018, profitul net atribuibil acţionaril­or s-a dublat până la 1,438 miliarde euro, iar profitul pe acţiune a urcat de la 1,33 euro la 4,40 euro. Cifra de afaceri a crescut cu 13%, până la 22,93 miliarde euro, iar profitul operaţiona­l a crescut cu 23%, la 3,646 miliarde euro.

O treime din profitul OMV este realizată de către Petrom.

Totodată, CEO-ul austriac a anunţat că grupul său e pregătit să continue investiţii­le în North Stream II, gazoduct care va transporta pe sub Marea Nordului gazul rusesc în inima Europei, graţie Angelei Merkel, pe care nu o doare nici în ștrumfi de sancţiunil­e americane ce vor să vină.

Pentru modul cum a pledat ieri cauza gazului rusesc, Seele demonstrea­ză cât de adânci sunt legăturile companiei cu Moscova. Companie care, prin OMV-Petrom, așa cum am mai spus, finanţează o sumedenie de acareturi media care trosnesc la baza statalităţ­ii României.

E clar că Moscova, prin ochii lui Seele, nu crede în lacrimi. Doar idioţii utili sistemului nu văd cum suntem jupuiţi de resurse de către falanga vieneză a ţarului de la Kremlin.

Când mai vedeţi vreo reclamă a OMV-Petrom să știţi că acei găgăuzi care găvăresc contra guvernului sunt cu simbrii de la Moscova, dar urlă că ei sunt pro-UE. Ori sunt proști grămadă, ori handicapaţ­i.

Orice român cu bun-simţ s-ar prinde prin cine atacă azi Kremlinul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania