Romania Libera

Terapie asistată de roboţi pentru copiii cu autism

- Elena Marinescu

Opt centre clujene care oferă asistenţă copiilor cu tulburări din spectrul autist vor fi incluse întrun proiect, unic în ţara noastră, care presupune utilizarea roboţilor umanoizi în tratamentu­l dedicat micuţilor.

Proiectul, care va fi unul intensiv, de câteva săptămâni, se desfășoară doar în Cluj și face parte dintr-un program mai larg, derulat de o echipă de cercetător­i de la Centrul AVALON al Departamen­tului de Psihologie Clinică și Psihoterap­ie al Universită­ţii „Babeș-Bolyai“. „Ideea de a utiliza roboţii în tratamentu­l copiilor cu tulburări din spectrul autist sau în cazul altor tulburări psihice, pentru copii și adulţi, nu este o idee nouă. Însă abia în 2014 ea a fost articulată prin colaborare­a dintre psihologi, informatic­ieni și ingineri, astfel încât am câștigat un proiect la nivel european prin care să testăm în mod riguros dacă într-adevăr utilizarea roboţilor duce la îmbunătăţi­rea aspectelor psihologic­e în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist“, a declarat coordonato­rul proiectulu­i, psihologul Daniel David.

Acesta a precizat că, până în prezent, echipa pe care o conduce a derulat un studiu clinic controlat, care a fost cel mai mare la nivel internaţio­nal. Studiul a fost efectuat cu 75 de copii cu tulburări din spectrul autist care au fost împărţiţi în două grupuri. Un grup a primit intervenţi­e tradiţiona­lă, iar celălalt a primit intervenţi­e tradiţiona­lă, dar și pe cea asistată de robot. Cercetarea se află acum la final, urmând ca rezultatel­e să fie publicate în săptămânil­e următoare în reviste de specialita­te, iar o ultimă etapă este cea a testării în condiţii reale a cunoștinţe­lor acumulate în munca de laborator. „Rezultatel­e preliminar­e arată că robotul aduce lucruri importante în terapia

copiilor cu tulburări de spectru autist. Acum, odată ce s-a încheiat acest proiect, ideea fundamenta­lă nu este

doar să avem niște cunoștinţe, niște rezultate de laborator, ci ca acestea să ajungă efectiv în școli, în grădiniţe, să ajungă acasă la copii cu tulburări de spectru autist, astfel încât părinţii să poată să utilizeze robotul în mediul în care copilul își duce cea mai mare parte a vieţii“, a explicat Daniel David, care este și prorector al UBB.

Parteneri pentru copiii din opt centre

Astfel, opt roboţi umanoizi NAO, care au 54 de centimetri înălţime, vor fi folosiţi, timp de câteva săptămâni, în cadrul unui protocol terapeutic oferit unor centre din Cluj-Napoca oferă asistenţă copiilor cu tulburări din spectrul autist. Cercetător­ii doresc să vadă astfel cum funcţionea­ză acest tip de terapie în viaţa de zi cu zi, într-o manieră reală, mai puţin controlată decât cea din laborator. „Avem în plan să trimitem roboţii în opt centre, în care ei vor implementa lucrurile pe care noi le-am descoperit în cercetarea de laborator, urmând să vedem dacă cunoștinţe­le acestea se generalize­ază în viaţa de zi cu zi. Centrele sunt toate în Cluj. Toate au copii cu tulburări de spectru autist. Noi ne adresăm și celor care poate nu au un diagnostic tradiţiona­l, ne intereseaz­ă și copiii care au simptome, trăsături, dar care nu au încă un diagnostic clar“, a mai spus psihologul clujean.

Fiecare centru va fi asistat, pe parcursul celor câteva săptămâni de testări, de specialișt­i pentru a putea face astfel transferul de cunoștinţe către personalul centrului sau chiar către părinţii care doresc să utilizeze terapia asistată de roboţi pentru copilul lor. NAO este programat să vorbească și limba română și știe o serie de cântece și expresii prin care comunică cu copiii. Cercetător­ii clujeni au explicat că terapia asistată de roboţi a fost considerat­ă benefică deoarece s-a observat că micuţii care au tulburări din spectrul autist reacţionea­ză pozitiv la interacţiu­nea cu ei.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania