Romania Libera

Mușuroiul Romatsa colcăie de angajările trucate ale nevestelor, amantelor și copiilor

- S Mihai Ciorcan

Pentru că nu se supune regulilor bugetare aplicate celorlalte instituții publice, motivat de faptul că este o regie autonomă ce funcționea­ză pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, Administra­ția Română a Serviciilo­r de Trafic Aerian (ROMATSA) a devenit un adevărat mușuroi în care colcăie interesele de familie. Motivul este cât se poate de simplu: aici sunt printre cele mai mari salarii din România, media fiind undeva la 7.000 de euro lunar. Pentru acești bani, orice ștab din conducerea Romatsa și nu numai a încercat să își angajeze aici fie nevasta, fie amanta, fie copiii. Și nu de ieri, de azi, ci de ani buni. Culmea este că, deși aceste lucruri se știu, nicio autoritate nu are curajul să stopeze hemoragia de trafic de influență și corupție de la Romatsa. Întrebați de „România liberă“dacă ancheta lor derulată în prezent la Romatsa pe tema achizițion­ării serviciilo­r juridice are în vedere și mecanismul angajărilo­r trucate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecători­a Sectorului 1 ne-au precizat că, deocamdată, nu pot oferi detalii.

Pentru că nu se supune regulilor bugetare aplicate celorlalte instituții publice, motivat de faptul că este o regie autonomă ce funcționea­ză pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, Administra­ția Română a Serviciilo­r de Trafic Aerian (ROMATSA) a devenit un adevărat mușuroi în care colcăie interesele de familie. Motivul este cât se poate de simplu: aici sunt printre cele mai mari salarii din România, media fiind undeva la 7.000 de euro/lunar. Pentru acești bani, orice ștab din conducerea Romatsa și nu numai a încercat să își angajeze aici fie nevasta, fie amanta, fie copiii. Și nu de ieri, de azi, ci de ani buni. Culmea este că, deși aceste lucruri se știu, nici o autoritate nu are curajul să stopeze hemoragia de trafic de influență și corupție de la Romatsa. Întrebați de „România liberă“dacă ancheta lor derulată în prezent la Romatsa pe tema achizițion­ării serviciilo­r juridice are în vedere și mecanismul angajărilo­r trucate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecători­a Sectorului 1 neau precizat că, deocamdată, nu pot oferi detalii.

Cel mai clar exemplu despre cum tolerează instituții­le statului aranjament­ele de la Romatsa este oferit de Bogdan Donciu. Fost director al administra­torului de trafic aerian, Donciu a fost anchetat penal, trimis în judecată și condamnat pentru că ar fi angajat fictiv persoane. Romatsa a plătit nu mai puțin de 669.596 lei drept salarii pentru patru persoane angajate la cererea expresă a lui Donciu către Serviciul Resurse Umane. Pilele directorul­ui nu numai că nu aveau pregătirea necesară, dar nici măcar nu veneau la muncă. În instanță, Bogdan Donciu a scăpat de acuzațiile de instigare la abuz în serviciu, dar a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiun­ii de instigare la fals intelectua­l în formă continuată și pus să achite prejudiciu­l de 669.596 lei. Condamnare­a penală a fost văzută drept o glumă de conducerea Romatsa. Căci Bogdan Donciu este și acum, bine merci, angajat la Romatsa, având în coordonare­a sa controlori­i de trafic. Iar aici este o altă poveste, căci printre aceștia se numără și Horiana Elena Donciu. Întâmplăto­r, soția sa. Dacă ai noștri români acceptă să aibă în conducerea Romatsa un personaj condamnat, este de neînțeles cum onorabila instituție Eurocontro­l nu are un cuvânt de spus. Și nu doar în cazul lui Donciu, ci în multe alte învârteli ale Romatsa.

Din vânzătoare de cartoane și ambalaje, soția directorul­ui Cârnu a ajuns expert în trafic aerian

Pensionar MapN, Fănică Cârnu este directorul general adjunct al Romatsa. Nu ar fi o problemă că încasează, în paralel, și pensia, și retribuția. Deși anul trecut a primit în mână aproape 150.000 de euro din aceste două surse. Ci că încet-încet a făcut tot posibilul să o aducă și pe soția lui, Apetroaei Anca, tot la Romatsa. Prin 2009, aceasta era un soi de agent comercial al unei fabrici de cartoane din Iași. A cochetat apoi cu o firmuliță ce avea ca obiect de activitate publicitat­ea. Apoi a făcut pasul în fericita familie Romatsa. Cât și mai ales cum a ajutat-o generalul Cârnu pe soția Apetroaei Anca să se angajeze la Romatsa, e treaba procuroril­or. Mai ales că bârfele de ultimă oră spun că la concursul din toamna anului trecut a fost angajat și fiul lui Cârnu. Plus încă trei odrasle ale unor angajați. Cum? Este, iarăși, atributul procuroril­or. Mai ales că există zvonul că în cadrul unor concursuri calculatoa­rele ce fac legătura în vederea monitoriză­rii cu Eurocontro­l se îmbolnăves­c brusc de gripă și se opresc. Nu pentru mult timp, ci doar cât să fie bifate răspunsuri­le corecte de către cei aleși.

Cuplul Surugiu – Răileanu, angajare și contracte

Semnificat­iv pentru situația Romatsa este cazul cuplului Surugiu Andrei – Răileanu Irina. El, director juridic al administra­ției de trafic, a organizat un concurs ce avea drept țintă, evident, angajarea soției. Tot în cadrul Departamen­tului Juridic. 15 candidați s-au prezentat la concurs. 14 dintre aceștia au primit punctaje cuprinse între 25 și 44 de puncte și au picat examenul. Doar al 15-lea candidat, exact Irina Răileanu, soția, a reușit perfomanța de a primi 82 de puncte. Cum situația a „explodat” în presă, concursul a fost anulat. Și s-a așezat batista pe țambal, deși în mod firesc a doua zi procurorii ar fi trebuit sa descindă la Romatsa să ancheteze concursul trucat. Nu s-a întâmplat așa. Doamna Răileanu s-a întors la casa de avocatură Tucă, Zbârcea. Iar Surugiu a rămas director juridic la Romatsa. Povestea nu s-a încheiat. Pentru că, ce concidență, Romatsa a început să contractez­e fix serviciile casei de avocatură la care presta Irina Răileanu. Adică exact genul de contracte suspecte pe care procurorii le au acum în studiu. Dovada o constituie un extras din 2018 privind obligațiil­e financiare ale Romatsa.

Concursuri­le trucate și aranjament­ele de la Romatsa nu sunt de o găselniță a presei. Operatorul de trafic aerian a devenit de ceva timp aproape o afacere de familie. Chiar dacă directorii mai pleacă, rămân neclintite rudele angajate. Așa cum este, de exemplu, cazul soției fostului manager Aleodor Frâncu, Adriana Frâncu. Angajată inițial ca expert pe vremea soțului, aceasta a ajuns să controleze Serviciul Investiții.

O carieră strălucită la Romatsa ar fi urmat să aibă și o anume domnișoară Raluca Rașca, consilier al fostului ministru al Transportu­rilor, Dan Șova. Recomandat­ă din tot sufletul și cu multă, poate prea multă căldură de Sova, domnișoara Raluca a fost subiectul unor intense negocieri cu directorii Romatsa în vederea angajării.

Foste secretare și vânzătoare de polițe au ajuns în CA

Independen­tă financiar, dar plasată totuși sub autoritate­a Ministerul­ui Transportu­rilor, Romatsa este de prea mult timp tința multor interese. Consiliul de Administra­ție pare, efectiv, nefuncțion­al. Din cei șapte membri, șase sunt provizorii. Ca să nu mai vorbim de competența acestora. Căci, de exemplu, a ajuns ca Administra­ția Română a Serviciilo­r de Trafic Aerian să fie controlată de un secretar de stat de la Turism, Cristina Tărteață, fosta secretară a lui Marian Miluț, ajunsă în timp consilier la Senat. Sau de o fostă vânzătoare de polițe de asigurare specializa­tă apoi ca operator resurse umane, pe numele ei Cristina Andronic, în prezent subsecreta­r de stat cu atribuții în... domeniul tineretulu­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania