Romania Libera

Buget 2019. Puterea și Opoziția, la vânătoare de voturi

Votul final, programat pentru sfârșitul săptămânii

- S Romulus Georgescu

Bugetul a fost trimis Parlamentu­lui, în condițiile în care PSD și ALDE au o majoritate fragilă. Atât Puterea, cât și Opoziția încearcă să obțină sprijinul UDMR. Deficitul bugetar a fost majorat față de varianta inițială a bugetului.

Bugetul a fost trimis Parlamentu­lui, în condițiile în care PSD și ALDE au o majoritate fragilă. Atât Puterea, cât și Opoziția încearcă să obțină sprijinul UDMR. Deficitul bugetar a fost majorat față de varianta inițială a bugetului.

Bugetul de stat aprobat de Guvern urmează să primească vinerea viitoare votul Parlamentu­lui, într-o ședință comună a Camerei Deputațilo­r și Senatului. Pentru aprobarea actului normativ, coaliția PSD-ALDE are nevoie de 233 de voturi, din cei 465 de parlamenta­ri. În prezent, PSD și ALDE au 242 de parlamenta­ri – 161 de deputați și 81 de senatori. Însă unii dintre parlamenta­rii PSD se află în negocieri cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta. Pentru a evita orice emoții, președinte­le PSD, Liviu Dragnea, caută să obțină sprijinul UDMR, formațiune care are 30 de parlamenta­ri. Liderii Uniunii au fost invitați la negocieril­e din coaliție pe tema bugetului de stat pe 2019 și li s-au oferit fonduri mai consistent­e pentru comunități­le locale din zonele unde locuiesc etnici maghiari. La rândul său, Victor Ponta a lansat un apel către UDMR să nu voteze proiectul de buget prezentat de Guvern, menționând că „banii promiși nu există”. Discuțiile din Guvern și din coaliția de guvernare pe marginea bugetului au durat o lună și jumătate, fiind prelungite în contextul nemulțumir­ilor primarilor de municipii. Potrivit legii, bugetul de stat trebuia trimis Parlamentu­lui până pe 15 noiembrie 2018.

Potrivit programulu­i de dezbatere și adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, parlamenta­rii vor putea depune amendament­e până azi, la ora 12.00. Comisiile de specialita­te din Parlament vor da avize azi, de la ora 15.00. Marţi și miercuri Comisiile de buget-finanţe din Senat și Camera Deputaţilo­r vor elabora rapoartele. Ședinţa comună a celor două Camere ale Legislativ­ului pentru dezbaterea și adoptarea proiectulu­i bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

Deficit majorat

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, a prezentat proiectul de buget pentru acest an, aprobat vineri de Guvern, care prevede o creștere economică de 5,5%, un câștig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar în scădere la 2,55% și atingerea unui număr al salariaţil­or de 5,282 milioane.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat vineri seară, în jurul orei 22.00, un nou proiect de buget cu un deficit bugetar cu 1,3 miliarde lei mai mare decât în varianta iniţială, cea publicată la 31 ianuarie. „Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 164.543,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 258.735,1 milioane lei credite de angajament și în sumă de 200.700,2 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 36.156,8 milioane lei”, scrie în proiectul de buget publicat vineri seară, 8 februarie, pe site-ul Finanţelor.

În schimb, în proiectul publicat joi, 31 ianuarie, veniturile erau în sumă de 164.727,9 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 254.115,1 milioane lei credite de angajament și în sumă de 199.584,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 34.856,8 milioane lei.

Astfel, deficitul a fost majorat cu 1,3 miliarde de lei, veniturile reduse cu 184,5 milioane de lei, iar cheltuieli­le au fost crescute cu 4,62 miliarde de lei cele pe credite de angajament și cu 1,1155 miliarde de lei acelea pe credite bugetare.

Criticile Opoziției

Liderul deputaţilo­r PNL, Raluca Turcan, a declarat că Puterea a venit „în mod voit” cu bugetul neconstitu­ţional și că Guvernul câștigă prin întârziere­a intrării în vigoare a bugetului pe 2019. „Bugetul de stat poate fi votat doar dacă în Parlamentu­l României a fost votată legea privind parametrii fiscali bugetari, așa cum prevede o altă lege a responsabi­lităţii fiscal-bugetare, iar aceastaă lege trebuia trimisă Parlamentu­lui încă din iulie anul trecut”, a precizat Turcan. Un alt motiv de neconstitu­ţionalitat­e a bugetului prezentat de Raluca Turcan face referire la nemodifica­rea legii privind finanţele publice locale. Nemodifica­rea legii responsabi­lităţii fiscal-bugetare este cel de-al treia motiv prezentat de liberală pentru care bugetul nu este în conformita­te cu Constituţi­a. Întrebată dacă PNL va ataca proiectul de buget pe 2019 la CCR, Raluca Turcan a evitat să dea un răspuns, precizând însă că Puterea a venit „în mod voit” cu bugetul neconstitu­ţional.

„În primul proiect deficitul era mai mic cu 1,3 miliarde lei decât în proiectul care a fost trimis astăzi în Parlament. Cum e posibil ca într-o săptămână cifrele să se schimbe atât de mult? Simplu, pentru că sunt cifre false în buget. O creștere economică falsă, un deficit fals, o absorbţie falsă de fonduri europene, o rată de colectare falsă”, susţine USR, printr-un comunicat.

Pe de altă parte, USR și PNL cer instituire­a unei comisii de anchetă parlamenta­ră privind rectificar­ea bugetară pozitivă făcută de Guvernul Dăncilă în noiembrie 2018. „Dorim să aflăm cum Ministerul de Finanţe a făcut, în noiembrie 2018, o rectificar­e de buget pozitivă, când datele economice arată că singura variantă de rectificar­e bugetară era în minus”, anunţă USR într-un comunicat.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania