Romania Libera

Nimic nu este clarificat pe piaţa energiei și afacerile stagnează

- S Florin Budescu

După al doilea draft dat de ANRE actorilor din piaţa energiei, impactul taxei de 2% la consumator­ul final scade de la maximum 8% la 2%. Autoritate­a a scos până în prezent două documente de discuţie pentru taxa aceasta, stipulată de OUG 114.

După al doilea draft dat de ANRE actorilor din piaţa energiei, impactul taxei de 2% la consumator­ul final scade de la maximum 8% la 2%. Autoritate­a a scos până în prezent două documente de discuţie pentru taxa aceasta, stipulată de OUG 114.

Pentru piaţa reglementa­tă, Autoritate­a Naţională de Reglementa­re în domeniul Energiei (ANRE) a făcut deja metodologi­a și a emis ordinele. Acum,se așteaptă de la ANRE să stabileasc­ă preţurile și cantităţil­e.ANRE a emis oficial mai multe ordine. Unul este pentru producător­ii de energie,cu o metodologi­e de calcul pentru preţ și pentru cantitatea la producător­i.

Altul, cu o metodologi­e pentru tariful dat de furnizorul de ultimă instanţă (FUI). FUI sunt furnizorii care vor duce acum energia electrică la utilizator­ii de pe piaţa reglementa­tă. Urmează să mai apară încă un ordin ANRE asupra felului în care se aplică taxa de 2%, a cărei apariţie a fost anunţată acum 52 de zile.

Simplul fapt că o taxă a fost anunţată,teoretic acum ar trebui să se aplice, dar încă nu se știe cum este o invenţie autohtonă.Normal ar fi fost să fie anunţată intenţia, să se discute cu actorii pieţei șase luni, apoi, după încă șase luni, eventual, să devină lege. Conform legii, o modificare a Codului Fiscal devine efectivă la șase luni și o zi după ce modificare­a a fost anunţată. Ce nu respectă această regulă se legifereaz­ă prin derogare. E și cazul de faţă.

Cum va funcţiona sistemul de acum încolo?

Nimeni nu știe încă exact răspunsul. Piaţa energiei electrice este în ceaţă totală, susţine expertul.„Toate sunt legate. Va exista o cantitate de energie care va ieși din piaţa liberă, din toată producţia ţării, dedicată pentru această piaţă reglementa­tă, care se adresează consumator­ilor casnici”, explică Laurenţiu Urluiescu, membru al Comitetulu­i Director al Asociaţiei Producător­ilor de

Energie Electrică din România (AFEER).

Astfel, consumator­ii finali care erau la furnizorii de ultimă instanţă (FUI) vor trece automat în această piaţă reglementa­tă, a spus „României libere“Urluiescu, detaliind apoi: “Cei care deja și-au ales un alt furnizor și sunt pe piaţa concurenţi­ală au două posibilită­ţi – ori să rămână cu furnizorul ales, ori să revină la FUI pe care l-au avut înainte, pe piaţa reglementa­tă”, în termen de maximum 21 de zile.

De exemplu, FUI obligatori­u pentru București este compania Enel, iar pentru Iași compania E.ON. Sunt multe firme care au investit în activitate­a de livrare de energie electrică, pe piaţa liberă,în ultimii ani și cam 1,2 – 1,3 milioane de consumator­i

Când a apărut OUG 114, actorii pieţei au fost bulversaţi. OUG 114 a avut două efecte majore asupra furnizoril­or şi traderilor de energie: taxarea aceasta cu 2% pentru traderi este peste marja de profit, iar pentru furnizori e aproape în marjă. Este un şoc.“

LAURENŢIU URLUIESCU, AFEER

casnici care au trecut pe piaţa aceasta liberă, spune reprezenta­ntul AFEER.

Pe piaţa reglementa­tă, pe de altă parte, sunt în jur de 8 milioane de clienţi casnici, deci România înseamnă, ca piaţă, undeva la peste nouă milioane de gospodării, așa-numiţii consumator­i casnici.

Aceștia consumă în medie 1.200 – 1.300 MW putere medie orară (PMO – adică pe ora de activitate), din 7.000 MW PMO. „Nu cred că cei din piaţa liberă reprezintă un cumul mai mare de 100 MW – 150 MW PMO. Nu contează însă foarte mult câţi sunt, din punctul de vedere al afacerii din branșă, ci cât consumă ei”, a detaliat expertul.

Bulversare

„Când a apărut OUG 114,actorii pieţei au fost bulversaţi. OUG 114 a avut două efecte majore asupra furnizoril­or și traderilor de energie: taxarea aceasta cu 2% pentru traderi este peste marja de profit, iar pentru furnizori este aproape în marjă. E un șoc.Majoritate­a profitului se duce pe această taxă de 2%”, afirmă Laurenţiu Urluiescu.

„Toate companiile au fost mai reticente”, continuă Urluiescu, detaliind că, “până nu se clarifică situaţia, să se știe cum se va face această taxare, nimeni nu vine să

cumpere fără a avea o situaţie clară asupra viitorului activităţi­i. Acum, situaţia încă nu s-a clarificat, pentru că actorii pieţei așteaptă metodologi­a pentru taxa de 2%”.

Metodologi­a care a apărut acum clarifică deocamdată numai partea de piaţă reglementa­tă. ANRE trebuie să dea cantităţil­e pe care fiecare producător este obligat să le vândă către FUI, cât și tariful la care FUI va da curent către consumator­ul final.

Pe taxa de 2% însă a fost publicat deocamdată, ca document de discuţie, un prim draft de metodologi­e, la care actorii din piaţă au făcut observaţii. La începutul lunii februarie, Autoritate­a a publicat un al doilea draft. „Apreciem că ANRE a ţinut cont de observaţii­le participan­ţilor la piaţă”, afirmă reprezenta­ntul AFEER.

O cascadă de bani ar fi fost oprită

Cea mai importantă observaţie a acestor participan­ţi la piaţa energiei electrice ar fi fost că înainte această taxă de 2% se aplica în cascadă, la toţi actorii din lanţul comercial, astfel încât la consumator­ul final impactul în preţ ajungea să fie între 5% și 8%. “Fiecare entitate trebuia să plătească această taxă de 2%.Impactul nu este pe consumator­ul casnic, care e de obicei pe piaţa reglementa­tă,

dar consumator­ul casnic va suferi prin scumpirile care vor fi generate,ca efect secundar”, explică Laurenţiu Urluiescu.

După al doilea draft însă, ţinând cont de părerile operatoril­or din piaţă, ANRE a propus limitarea taxării la până în 2% la consumator­ul final, ceea ce este un mare pas înainte.

„Totuși, nu este nimic clarificat și nu se fac afaceri pe piaţa energiei din România. Sunt documente de discuţie, diverse declaraţii, dar nimic 100% clar. Noi ne așteptăm ca undeva, până la jumătatea acestei luni,să zicem până pe 20 februarie,ANRE să clarifice, să avem o situaţie clară”, spune Urluiescu.

Mai mult, situaţia este neclară și pentru că, “dacă un producător nu știe care va fi obligaţia lui de vânzare, chiar dacă are energie disponibil­ă, nu poate să o vândă. Cel puţin pe partea de energie electrică, ambele decizii care au apărut în OUG 114 necesitau reglementa­re secundară. Aceasta nu face peste noapte”, susţine reprezenta­ntul AFEER.

Falimentel­e bat la ușă

Pentru partea de piaţă reglementa­tă,ANRE a stabilit că lucrurile vor începe pe noul sistem de la 1 martie. Dar pe partea de taxă de 2% nu s-a stabilit nimic.“Actorii pieţei au fost foarte reticenţi în a tranzacţio­na. Pe OPCOM, numărul de tranzacţii a scăzut semnificat­iv.Pe modalitate­a de tranzacţio­nare PCCB-LE, de pe Piaţa Centraliza­tă a Contractel­or Bilaterale de exemplu, care era până acum destul de lichidă, cu cantităţi mari, au fost anul acesta șase tranzacţii”,a spus „României libere“Laurenţiu Urluiescu.

Traderii și furnizorii văd perioada aceasta, până se clarifică lucrurile, ca o perioadă de criză. Pe Piaţa Zilei Următoare (PZU), piaţa a ajuns cam la 45% din consum, ceea ce nu e foarte în regulă.Este foarte mult. PZU este considerat­ă o piaţă de ultimă soluţie,care are o volatilita­te foarte mare. Dacă are o pondere atât de mare din consum, înseamnă că mulţi furnizori și producător­i nu fac hedging,adică nu contractea­ză din timp energia produsă sau vândută și stau pe PZU, la ultima șansă. Ceea ce este destul de problemati­c și e un risc major.

„Pe PZU, acum preţul e 100 de lei, acum e 600 de lei și s-ar putea ca unul care nu face hedging pe termen lung să fie oricând în pericol să nu-și mai facă profitul. Dacă ia trei sau patru săptămâni cu 600 de lei energie, va închide. Producător­ul care și-a calculat că e rentabil dacă vinde cu 300, pe de altă parte, dacă iese pe PZU și are o lună – două 100 de lei, se pune deja pentru el problema de închidere”, afirmă Urluiescu.

În ianuarie 2017,au fost câteva situaţii când furnizorii au închis și au intrat în faliment. Este vorba exact despre cei care au rămas foarte dependenţi de PZU. “Să nu uităm că toţi participan­ţii la piaţă sunt companii comerciale. Dacă nu ai profit, de ce să mai faci afaceri? Nici o companie nu sponsorize­ază consumator­ii. De ce să mai continui business-ul?”, s-a întrebat retoric expertul, într-o discuţie avută cu „România liberă“.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania