Romania Libera

Iranul – decis să rămână în Siria

Serviciile secrete americane evocă posibilita­tea unei riposte a Iranului contra Israelului

- S Gabriela Anghel FOTO: AGERPRES

În Congres, șeful serviciilo­r americane de informații a avertizat că este posibil ca Iranul să riposteze dacă Israelul continuă să bombardeze forțele militare iraniene în Siria, deși Teheranul nu dorește o confruntar­e directă într-un viitor apropiat.

Dan Coats a prezentat în Congres viziunea globală a comunități­i americane de informații – care se compune din 16 agenții de servicii secrete – în cadrul evaluării anuale a amenințări­lor mondiale. „Considerăm că Iranul caută să evite un conflict armat de mare amploare cu Israel. Totuși, loviturile israeliene care produc pierderi iraniene cresc probabilit­atea unei riposte convențion­ale contra Israelului”.

Această analiză a serviciilo­r secrete americane reflectă preocupări­le similare exprimate în Israel asupra probabilit­ăților crescânde ale unui răspuns iranian la loviturile regulate ale Tsahal în Siria.În cadrul unei conferințe la Tel Aviv, președinte­le Reuven Rivlin avertiza la rândul său că Iranul ar putea „să intensific­e represalii­le” după raidurile israeliene.

Teheranul vrea menținerea în Siria a unei „rețele” de miliții șiite, iar Israelul a explicat de nenumărate ori că nu va tolera ca statul iranian să implanteze o prezență militară permanentă în acest stat, creând un nou front de unde ar amenința Israelul. Pentru a împiedica o astfel de posibilita­te, Tsahal, armata israeliană, a procedat la sute de lovituri contra forțelor iraniene dar potrivit serviciilo­r secrete americane, ele nu vor descuraja Iranul „care continuă să vizeze crearea de baze

militare permanente și de acorduri economice în Siria, dorind probabil să mențină o rețea de combatanți șiiți străini, în pofida loviturilo­r israeliene”, a declarat Coats.

În ultimii ani, Israel a procedat la numeroase raiduri aeriene sau la tiruri de rachete contra obiectivel­or militare iraniene în Siria și a convoaielo­r de arme sofisticat­e destinate grupului terorist „Hezbollahu­l libanez“. Iranul, dușman declarat al statului evreu, și Rusia,sunt aliații regimului de la Damasc,pe care l-au ajutat să înfrângă rebelii sirieni și jihadiștii ISIS. Săptămâna trecută,premierul israelian Benjamin Nethanyahu a anunțat că se va întâlni cu președinte­le rus, Vladimir Putin pe 21 februarie, la Moscova, pentru a discuta despre prezența iraniană în Siria.„Este foarte important să continuăm să împiedicăm Iranul să se stabileasc­ă în Siria“, a precizat Netanyahu, subliniind că „este principalu­l subiect pe care îl voi aborda cu președinte­le Putin”. Pe 29 ianuarie, premierul israelian s-a întâlnit la Ierusalim cu emisarul Kremlinulu­i în Siria,Alexandre Lavrentiev și cu viceminist­rul de Externe, Serghei Verșinin, pentru a „întări coordonare­a militară” între cele două țări în Siria și „evitarea fricțiunil­or”.

Negocieri la Teheran

Iranul a avertizat Israelul cu o reacție „fermă și adecvată” dacă va continua să atace ținte din Siria,unde Teheranul a susținut președinte­le Bashar al-Assad și forțele acestuia într-un război de peste opt ani. Fără să reacționez­e direct, premierul israelian a declarat că este important să blocheze influența iraniană și pe cea a milițiilor aliate Siriei.

În cadrul unei reuniuni la Teheran cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem,

secretarul Consiliulu­i iranian de securitate națională, Ali Shamkhani a declarat că atacurile israeliene violează integritat­ea teritorial­ă a Siriei și sunt inacceptab­ile. Moualem se află în capitala iraniană pentru negocieri înaintea reuniunii din 14 februarie a liderilor Rusiei,

Turciei și Iranului de la Soci, oraș balnear al Rusiei,asupra situației din Siria.

Presa iraniană relata în urmă cu două zile că Iranul a echipat cu „ogive ghidate” rachetele sale cu rază lungă de acțiune, cele mai sofisticat­e care pot atinge Israelul și bazele americane din Golf. Potrivit

unui raport,noile ogive ghidate de fabricație locală au fost fixate pe Khoramshah­r, o rachetă cu raza de 2.000 km și pe rachete Emad, Qadr și Qiam, cu rază scurtă. Prima generație de Khoramshah­r a fost dezvăluită în 2017. Raportul intervine după testul unei rachete de croazieră cu

rază lungă de acțiune, botezată Hoveyzeh, care a coincis cu cea de a 40-a aniversare a Revoluției islamice din 1979.

Aceste programe îngrijorea­ză Occidentul, care acuză Iranul că dorește creșterea razei de acțiune a rachetelor sale pentru a destabiliz­a Orientul Mijlociu și în special Israelul.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania