Romania Libera

Ce cred tinerii despre instituţii și partide

Tinerii au încredere în Armată, școală sau Biserică, dar nu și în Guvern sau Parlament. USR este considerat partidul care apără cel mai bine interesele tinerilor, dar majoritate­a respondenț­ilor nu au încredere în niciun partid.

- Romulus Georgescu

Armata, școala și Biserica se bucură de încrederea tinerilor, potrivit unui sondaj realizat de IRES la comanda Ministerul­ui Tineretulu­i și Sporturilo­r, care vizează categoria 14-35 de ani. Astfel, în cazul Armatei, 28% au foarte multă încredere, iar 27% multă încredere. 23% au doar într-o anumită măsură încredere în această instituție, iar 10% au încredere în mică măsură. Doar 6% au răspuns că nu au încredere deloc în Armată.

În ceea ce privește școala, 25% au foarte multă încredere, iar 28% multă încredere, în timp ce 27% au doar parțial încredere. 10% au încredere în mică măsură, iar 5% au răspuns ”deloc”.

În cazul Bisericii, 28% au încredere în foarte mare măsură,10% în mare măsură,iar 17% într-o oarecare măsură. 14% dintre respondenț­i au încredere în mică măsură, iar 26% deloc.

Situația se schimbă radical atunci când vine vorba de instituții și partide politice. Astfel, 61% dintre cei intervieva­ți nu au deloc încredere în partidele politice, 18% au încredere în mică măsură, 11% într-o oarecare măsură, 2% încredere multă și 2% încredere foarte multă. În cazul Guvernului, 56% dintre respondenț­i spun că nu au încredere deloc, 17% au încredere în mică măsură, 13% într-o oarecare măsură, 6% au multă încredere, iar 2% au foarte multă încredere. Atunci când vine vorba de Parlament, 55% nu au încredere deloc, 20% au încredere în mică măsură, 13% într-o oarecare măsură, 5% în mare măsură și doar 2% au foarte multă încredere.

Topul partidelor

Atunci când sunt întrebați care este partidul care le apără interesele, doar 32% consideră că există o astfel de formațiune. Dintre cei care au indicat o astfel formațiune, 22% au indicat USR, în timp ce 16% au răspuns că interesele lor sunt apărate de PNL, iar 14% dintre cei intervieva­ți au indicat PSD. Potrivit sondajului, 5% au indicat Mișcarea România Împreună. În perioada în care a fost realizat sondajul, aceasta era denumirea avută în vedere pentru partidul său de fostul premier Dacian Cioloș. Cum procedura de înscriere s-a amânat, Cioloș a preluat alt partid – PLUS. Celelalte partide au procente nesemnific­ative de încredere: ALDE 3%, PMP 1 %,UDMR 1%.

De altfel, 33% din cei intervieva­ți declară că nu sunt interesați de viața politică din localitate­a lor, 21% sunt interesați în mică măsură, în timp ce 28% sunt interesați într-o oarecare măsură. 9% sunt interesați în mare măsură,iar 4% în foarte mare măsură. Când vine vorba de politica la nivel național, 25% nu sunt interesați, 24% sunt interesați în mică măsură, 27% într-o oarecare măsură, 15% în mare măsură, 5% în foarte mare măsură.

65% dintre cei intervieva­ți susțin că au participat la alegeri în ultimii ani, în timp ce doar 40% au participat la referendum. 25% au răspuns că s-au implicat în activități electorale – mitinguri politice, semnare de petiții, lipit afișe. 22% din cei intervieva­ți au participat la acțiuni de protest, iar 42% s-au implicat în activități de voluntaria­t.

Sondajul a fost realizat de IRES la comanda Ministerul­ui Tineretulu­i și Sporturilo­r, în perioada noiembrie-decembrie 2018. Au fost intervieva­ți 1.600 de subiecți cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani.Marja de eroare este de 2,45%.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania