Romania Libera

Primarul Constanţei laudă bugetul de stat și îl atacă pe Emil Boc

Acesta recunoaște însă că municipiul a pierdut 70 de milioane de lei în urma reducerii impozitulu­i pe venit

- Cristian Hagi

„Guvernul condus de alianța PSD-ALDE este un guvern care dorește să facă descentral­izare cu adevărat, pentru că sunt multe inegalităț­i la nivel național.“, a spus edilul PSD.

Deși mulți primari, inclusiv PSD, critică modul în care este alcătuit bugetul pe anul 2019, spunând că orașele pe care le conduc vor pierde bani, primarul PSD din Constanța, Decebal Făgădău, afirmă contrariul. În opinia sa, bugetul pe anul 2019 este unul care va aduce bani Constanței, nu îi va lua. Recunoaște însă că a pierdut 70 de milioane de lei în urma reducerii impozitulu­i pe venit, dar speră să recupereze acești bani în doi sau trei ani.

Declarații­le lui Decebal Făgădău vin după ce primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, la un post de televiziun­e, că orașul Constanța este cel mai lovit de măsurile PSD. Făgădău l-a contrazis, a lăudat Guvernul și nu a pierdut ocazia să îl atace pe primarul din Cluj, Emil Boc. „Guvernul condus de alianța PSD-ALDE este un guvern care dorește să facă descentral­izare cu adevărat, pentru că sunt multe inegalităț­i la nivel național. Un municipiu așa cum este municipiul Cluj-Napoca, după ce a dirijat multe din resurse, pe vremea guvernării domnului Emil Boc, către zona Cluj, în infrastruc­tură, în garanții de stat și așa mai departe, a avut grijă să transfere către autoritate­a centrală alte cheltuieli, cum ar fi cultura. De exemplu, Opera din Cluj este finanțată de la București, adică din banii noștri, ai tuturor, ceea ce nu este normal, pentru că, pe de altă parte, Muzeul de Artă din Constanța, care, din punctul meu de vedere, depășește orice muzeu de nivel național,este finanțat din bugetul consiliulu­i local, adică din banii autorități­lor publice locale. Tocmai de aceea, se va face o echilibrar­e la nivelul întregii țări a surselor și cheltuieli­lor, cu alte cuvinte a banilor și responsabi­lităților autorități­lor locale.“, a spus Decebal Făgădău.Acesta a greșit, în primul rând pentru că Opera Română din Cluj este finanțată încă de la înființare,de circa 100 de ani, de la București, în al doilea rând pentru că Muzeul de Artă din Constanța nu este finanțat de către Primăria Constanța, ci de Consiliul Județean Constanța.

Constanța a pierdut 70 de milioane de lei

Edilul recunoaște că orașul a pierdut 70 de milioane de lei anul trecut,după ce impozitul pe venit s-a redus de la 16 la 10%.Este o sumă importantă pentru Constanța,care în 2018 și-a bugetat venituri de circa 488 milioane de lei și cheltuieli de 758 de milioane de lei. Un deficit de funcționar­e imens, care este acoperit de un excedent contabil din anii trecuți,bani pe care, spune primarul, i-a pus deoparte pentru că primăria era implicată în litigii în valoare de circa 250 de milioane de euro. Fără acest excedent însă, bugetul nu se putea închide pe zero. Edilul a subliniat însă că măsura a fost bună pentru economie,chiar dacă a adus pierderi orașelor, și că speră că recupereze această sumă în doi, maximum trei ani. „Cu această schimbare de repartizar­e, 60 la sută din impozitul pe venit, sunt convins că municipiul Constanţa va recupera în doi ani, trei ani de zile cel mult, ceea ce a pierdut în decursul anului 2018“, a punctat liderul PSD.

Crede că toate primăriile vor avea mai mulți bani

Decebal Făgădău a precizat că Asociaţia Municipiil­or a solicitat alocarea unei cote de 60 la sută din impozitul pe venit, 20 la sută să meargă către consiliile judeţene, iar 20 la sută să rămână tot la dispoziţia autorităţi­lor locale. „Poziţia Asociaţiei Municipiil­or a fost una serioasă și constructi­vă, consecvent­ă absolut de fiecare dată. S-a materializ­at ultima întâlnire în luna noiembrie a anului 2018 printr-o solicitare pe care noi am adresat-o Ministerul­ui Finanţelor Publice, domnului ministru Teodorovic­i, aceea de a aloca din impozitul pe venit către municipiil­e din România o cotă de 60%. Cu alte cuvinte aceasta a fost solicitare­a noastră încă din noiembrie anul trecut. Iată că astăzi, cel puţin conform declaraţii­lor, o cotă de 60% revine municipiil­or, orașelor și comunelor, 20% merge către Consiliul Judeţean, iar restul de 20% rămâne tot la dispoziţia autorităţi­lor locale pentru echilibrar­ea eventualel­or dezechilib­re pentru

că trebuie să recunoaște­m sunt localităţi, că vorbim despre comune, orașe sau municipii unele o duc mai bine, altele o duc mai puţin bine. Rămâne la dispoziţia Consiliulu­i Judeţean pentru echilibrar­e“, a explicat Făgădău. Acesta a subliniat că, în această situaţie, toate primăriile vor înregistra o creștere a veniturilo­r. „Cred că structura bugetului de anul acesta, prin această schimbare de procente de repartizar­e a impozitulu­i pe venit,va aduce un plus către municipiul Constanţa întrucât schimbarea anterioară, de la finele anului 2017, a avut un impact negativ asupra veniturilo­r municipiul­ui Constanţa în ceea ce privește alocarea din cota pe impozitul pe venit. De ce? Impozitul pe venit a fost redus ca procent de la 16 la 10 la sută, ceea ce înseamnă o scădere procentual­ă de 37,5%. Lucrul acesta s-a întâmplat la nivelul întregii ţări. Cu alte cuvinte, cei care au avut o parte mai mare din buget alcătuită din impozitul pe venit au pierdut mai mult și aici fac referire în primul rând la motoarele economice ale României.Din punctul

acesta de vedere da, Constanţa se numără printre cei care au pierdut mai mult“, a explicat primarul Constanţei.

Cheltuieli sociale

Primarul a mai spus că vor fi transferat­e la bugetul local cheltuieli­le sociale și a făcut o inventarie­re a acestora, concluzia fiind că este vorba despre sume mici. „M-am apucat încă de ieri, de când am văzut rezultatul discuţiilo­r și am primit o notă oficială din partea domnului ministru al Finanţelor, o notă adresată atât Asociaţiei Municipiil­or, cât și Asociaţiei Comunelor din România, Asociaţiei Orașelor din România și Uniunea Naţională a Consiliilo­r Judeţene,o notă în două puncte în care ni se spune că decizia este 60-2020, la punctul 1, iar la punctul 2 se spune că pentru o responsabi­lizare a utilizării acestor fonduri suplimenta­re vor fi transferat­e cheltuieli sociale“, a precizat Făgădău. El a spus că în municipiul Constanţa sunt 2.184 de persoane cu dizabilită­ţi, iar pentru ajutoarele sociale sunt depuse 203 dosare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania