Romania Libera

Directoare­a, acuzată că plătește dublu achiziţiil­e și face presiuni asupra angajaţilo­r

Scandalul de la Colegiul Șincai încinge spiritele peste măsură, în consiliul Local al Sectorului 4

- S Eugen Pătrașcu

După ce au apărut în presă date despre risipa banului public de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, contabiliz­ată chiar și la prețuri duble, pentru tot felul de obiecte și servicii, inclusiv pe bureți de șters tabla, apar noi date despre practicile la care se pare că recurge directoare­a unității de învățământ, Silvia Musătoiu, pentru a-și atinge scopurile, în disputa cu Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Ea este singurul director din sectorul 4 care a refuzat să semneze contractul de managenent financiar cu primăria, deranjată că trebuie să ia aprobarea primarului pentru cheltuieli­le pe care dorește să le facă din banii publici.

Anul trecut, când Colegiul Șincai nu dădea socoteală pentru banii cheltuiți, management­ul școlii a făcut nu doar achiziții discutabil­e, ci și plăți pentru servicii mai mult sau mai puțin cuantifica­bile: 2.200 de lei pentru un abonament anual la o bază de date cu legi actualizat­e la zi, în condițiile în care ar fi putut găsi aceleași informații, pe alte site-uri de profil autorizate, pentru doar 300 de lei/an. Iar diferențe importante de preț se pot regăsi și la capitolul consumabil­e: hârtie de copiator (24.49 lei la Șincai, față de 15.56 în contractel­e primăriei), registre, cretă, tonere, tastaturi pentru calculator, fileu de volei, sau camere de supraveghe­re. Mai mult decât atât, deși unitatea are angajați în serviciul administra­tiv, conducerea a considerat necesară și contractar­ea unui serviciu de „întreținer­e dulapuri”, care a costat nu mai puțin de 4.000 de lei lunar!

Și verificare­a stingătoar­elor de incendiu a fost o activitate bine plătită la Șincai.În timp ce majoritate­a instituții­lor publice și chiar și societăți private plătesc aproape 5 lei pentru un stingător verificat, colegiul a achitat anul trecut 13 lei de bucată,pentru un lot de 78 de stingătoar­e.

După toate aceste date a apărut în spațiul public și un document întocmit de Sindicatul Tinerilor Profesori din România (STPR) și transmis Inspectora­tului Școlar al Municipiul­ui București (ISMB), prin care se reclamă faptul că la unitatea școlară Colegiul Național „Gheorghe Șincai” se exercită presiuni asupra personalul­ui didactic, didactic auxiliar și nedidactic să semneze memorii și înscrisuri pentru declanșare­a unui conflict de muncă. În document se face referire la faptul că persoanele care au inițiat aceste demersuri alături de directoare ”sunt cunoscute ca având legături politice cu Partidul Național Liberal, respectiv Uniunea Salvați România – Partidul PLUS”. „Greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice. De asemenea, în temeiul art. 234, Codul Muncii (2) participar­ea salariațil­or la grevă este liberă. Niciun salariat nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la o grevă”, se arată în adresa înregistra­tă la ISMB semnată președinte­le STPR, Corneliu Riegler, prin care se solicită inspectora­tului să ia măsuri în sprijinul personalul­ui didactic, didactic auxiliar și nedidactic„care nu dorește să fie implicat în acest conflict, respectiv salariații să nu fie obligați să semneze pentru astfel de inițiative dacă ei nu doresc, acest lucru neputând avea consecințe asupra situației lor profesiona­le în relația cu conducerea unității de învățământ”.

Șefii opoziției din Consiliu sar la bătaie

Dacă angajați școlii se tem de eventuale represalii în situația în care ar vorbi deschis despre calvarul de la Șincai, liderii opoziției din sectorul 4 nu și-au putut stăpâni nervii săptămâna trecută,la ședința Consiliulu­i Local al Sectorului 4. Deranjați de prezența la ședință a președinte­lui STPR, Corneliu Riegler, care dezvăluise legăturile politice ale conducerii Colegiului „Șincai”, aceștia l-au agresat verbal pe liderul de sindicat, iar la ieșirea din sală,unul dintre liderii mai sus menționați chiar l-a lovit pe Corneliu Riegler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania