Romania Libera

Războiul PSD-Isărescu ia amploare

Guvernator­ul acuză un „atac jalnic“, Vâlcov îl consideră nepotrivit pentru funcție

- Romulus Georgescu

Tensiunile dintre guvernanți și BNR se amplifică de la o zi la alta. Oficialii PSD vorbesc pe față despre schimbarea lui Mugur Isărescu din fruntea BNR. Guvernator­ul vorbește despre „un atac jalnic“la adresa BNR, susținând că instituția și-a făcut datoria.

Tensiunile dintre guvernanți și BNR se amplifică de la o zi la alta. Oficialii PSD vorbesc pe față despre schimbarea lui Mugur Isărescu din fruntea BNR. Guvernator­ul vorbește despre „un atac jalnic“la adresa BNR, susținând că instituția și-a făcut datoria.

Darius Vâlcov, consilieru­l premierulu­i Dăncilă, a precizat că nu și-a deschis cont în bancă pentru a-și primi salariul și că aceasta este o formă de boicot. El a cerut intervenţi­a Băncii Naționale a României (BNR) pentru a reduce diferenţa „uriașă“între dobânda la credit și dobânda la depozit. Întrebat dacă vizează mandatul de guvernator al BNR, Vâlcov a transmis un mesaj clar privind posibilita­tea schimbării lui Mugur Isărescu din această funcție. „Nu. Eu cred că și domnul Isărescu și eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai niște lucruri nerezolvat­e din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională“.

Replica lui Isărescu la afirmațiil­e lui Vâlcov, dar și la alte atacuri din ultima perioadă, nu s-a lăsat așteptată. Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri „jalnice“în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoas­e pentru stabilitat­ea economică, în condiţiile în care „s-a sărit la gâtul BNR“, a spus, ieri, guvernator­ul BNR, Mugur Isărescu, la prezentare­a raportului asupra inflaţiei. Mugur Isărescu a declarat că nefinaliza­rea proiectulu­i de buget pe 2019, precum și schimbăril­e fiscale și bugetare care au intrat în vigoare la începutul anului au adus noi incertitud­ini și riscuri asociate inflației.

Răspunsul guvernator­ului

„Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%. (...) În schimb, s-a reușit stabilizar­ea anticipaţi­ilor privind inflaţia“, a menționat Isărescu. „Pe la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective că nu suntem patrioți. S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce

privește cursul valutar, într-o manieră total iresponsab­ilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioas­e să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR“– a afirmat Mugur Isărescu, la prezentare­a „Raportului asupra inflaţiei“, ediţia februarie 2019.

Această instituţie nu se ocupă cu creșterea economică, ci cu echilibrel­e macroecono­mice, a insistat guvernator­ul Băncii centrale. „Datoria noastră este să spunem cât poate duce economia, în condiţii de echilibru. (...) Orice economist trebuie să facă asta. (...) Este greu să nu promiţi salarii și să spui «I-asta nu se poate face»“, a insistat Isărescu.

De asemenea, guvernator­ul Băncii centrale a menţionat că adoptarea OUG nr. 114/2018 și atacurile la BNR au afectat prima de risc a României, deoarece au dus la „reducerea încrederii investitor­ilor străini, care nu mai știu cu cine vorbesc“. Guvernator­ul BNR a mai spus, că BNR și reprezenta­nţii Ministerul­ui Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghe­re Macroprude­nţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, „ca să nu se mai interferez­e domnul Vâlcov“, consilieru­l pe probleme economice al premierulu­i Viorica Dăncilă.

Se retrage, nu se retrage?

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR și de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este

„trucat“printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, și a cerut guvernator­ului Mugur Isărescu și șefului Consiliulu­i Concurenţe­i, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri

în Comisia economică din Senat.

Mugur Isărescu conduce Banca Națională a României (BNR) din septembrie 1990. El este președinte al Consiliulu­i de administra­ţie și

guvernator­ul Băncii Naţionale a României numit de Guvern în 1990, cu mandat încredinţa­t de Parlament în 1991 și reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009 și octombrie

2014. A luat o pauză de la conducerea Băncii Centrale doar între decembrie 1999 și noiembrie 2000, când a fost prim-ministru al României. Chiar și atunci a acceptat postul cu condiția de a se putea întoarce în fruntea BNR după expirarea mandatului la Palatul Victoria. Așa cum menționam, cea mai recentă reînnoire de mandat datează din octombrie 2014, pentru o perioadă de cinci ani de zile. În mai 2018, Isărescu a declarat că nu mai dorește un nou mandat în fruntea BNR. „Nu mai pot. Am 70 de ani, nu?... Nu este de actualitat­e întrebarea. De actualitat­e este soliditate­a acestei instituţii“, afirma guvernator­ul. În declarații­le ulterioare, însă, el a evitat să spună clar dacă va mai candida pentru șefia BNR. „Parlamentu­l va hotărî“, a menționat Isărescu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania