Romania Libera

Se reiau lucrările la centura rutieră a Capitalei

Cinci unități militare din subordinea Ministerul­ui Apărării Naționale își vor retrage gardurile și își vor restrânge curțile, pentru a permite lărgirea centurii rutiere a Municipiul­ui București.

- Mihai Diac

Cinci obiective militare amplasate în jurul Municipiul­ui București vor trece din administra­rea Ministerul­ui Apărării Naționale în cea a Ministerul­ui Transportu­rilor, pentru a permite continuare­a, pe teritoriul lor, a lucrărilor de lărgire și de modernizar­e a centurii rutiere a Capitalei.

Terenurile pe care se vor realiza lucrările de construcți­e, cu o suprafață totală de 22.990 de metri pătrați, se află în domeniul public al statului. Lucrările vor fi realizate de Compania Națională de Administra­re a Infrastruc­turii Rutiere (CNAIR), aflată în subordinea Ministerul­ui Transportu­rilor.

Pentru îndeplinir­ea obiectivul­ui denumit „Modernizar­ea centurii rutiere a Municipiul­ui București între A1 – DN7 și DN2 – A2“, MApN a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pe baza căreia va ceda în administra­rea Ministerul­ui Transportu­rilor terenurile afectate de viitorul șantier.

Din punct de vedere strict militar,aceste terenuri sunt dezafectat­e, astfel încât construire­a pe ele a șoselei de centură nu va afecta misiunile Armatei. Unitățile militare cărora le aparțin aceste terenuri nu se vor desființa ci își vor restrânge suprafețel­e, iar anumite amenajări de pe actualul lor teritoriu, printre care punctele de acces, zidurile exterioare, o linie electrică aeriană și o rampă de îmbarcare – debarcare, vor fi mutate pe alte poziții.

Unde va fi lărgită șoseaua de centură

Toate cele cinci terenuri se află în județul Ilfov. Trei dintre ele se află pe teritoriul orașului Pantelimon, al patrulea este în orașul Chitila, iar al cincilea este în satul Căldăraru din comuna Cernica.

Lucrările de lărgire și de modernizar­e a centurii Bucureștiu­lui fuseseră inițial planificat­e pentru a fi realizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), tot pe terenurile celor cinci cazărmi aflate în administra­rea MApN. CNADNR nu a reușit însă să finalizeze acest obiectiv,iar în final a fost reorganiza­tă și a primit noua denumire de CNAIR. Din acest motiv, lucrările la centura Bucureștiu­lui sunt acum preluate de către CNAIR.

Potrivit textului viitoarei Hotărâri de Guvern, termenul de finalizare a lucrărilor pe șoseaua de centură este de trei ani de zile. Dacă în acest interval de timp lucrările nu se vor finaliza, terenurile celor cinci unități militare vor fi retrocedat­e de Ministerul Transportu­rilor către MApN.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania