Romania Libera

Filmul audierii lui Mugur Isărescu în Senat

- Romulus Georgescu

Guvernator­ul a mai fost invitat de două ori, până în prezent, în Comisia economică din Senat, dar a refuzat de fiecare dată.

Guvernator­ul BNR, Mugur Isărescu, a susținut că indicele ROBOR nu a fost manipulat – băncile stabilesc dobânda, dar înțelegeri­le nu sunt cartelare. Audierile din Senat au fost dominate de schimburi dure de replici între guvernator­ul Mugur Isărescu și Daniel Zamfir (ALDE).

Mugur Isărescu, guvernator­ul Băncii Naţionale a României (BNR), a fost audiat ieri, alături de întreg Consiliul de Administra­ţie al BNR, în comisiile economică şi buget ale Senatului pentru a discuta despre indicele ROBOR și despre inflație. Preşedinte­le Senatului Călin Popescu Tăriceanu, prezent la audiere, deși nu este membru al comisiilor, a deschis ședința, afirmând că ipoteza manipulări­i ROBOR nu poate fi exclusă din start.

În schimb, senatorul ALDE Daniel Zamfir, președinte­le Comisiei economice, a preferat o cheie ironică. „Astăzi nu vom discuta nici despre bonusul pe are vi l-aţi dat de pensionare, nici despre conflictul de interese. Astăzi discutăm despre ROBOR, inflaţie şi despre raportul pe care l-aţi făcut“, a spus parlamenta­rul ALDE Daniel Zamfir. Drept răspuns, guvernator­ul BNR a afirmat: „În conformita­te cu legea noastră, am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administra­ţie, pentru că am observat că în opinia publică există o confuzie: BNR este condusă de o singură persoană. Acesta este motivul pentru care suntem toţi aici, nu ca să impresionă­m“.

Expunerea lui Isărescu a fost întreruptă, de câteva ori, de Daniel Zamfir, care i-a atras atenția că a fost invitat pentru audieri. „Aici noi punem întrebăril­e şi dvs. răspundeţi. Noi facem regulile. Dvs. sunteţi responsabi­l de politică monetară. Am o rugăminte, nu este conferinţa de presă, este o audiere“, a spus senatorul ALDE. „Mă lăsaţi să vorbesc?“, a întrebat Isărescu. „Vă las. A fost un lung şir de declaraţii contradict­orii ale dvs. despre ROBOR. Când aţi spus adevărul?“, l-a întrebat senatorul ALDE pe guvernator­ul BNR. „În ambele cazuri“, a răspuns, imperturba­bil Isărescu.

Ce spune Isărescu despre ROBOR

Daniel Zamfir l-a întrebat pe Isărescu dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, iar Isărescu a negat. Isărescu a afirmat că există o înţelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBOR-ul nu poate fi manipulat. „Nu se poate să se stabileasc­ă o dobândă pe piaţa interbanca­ră decât între bănci, pentru că ele participă la această finanţare. Deci ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Singura întrebare este următoarea: există riscul ca ROBOR, ca dobândă, să fie de tip cartelar? Şi vă spunem – Nu! Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte, la întrebarea - a fost manipulat ROBOR? Categoric nu!”, a mai spus Isărescu. ”ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% şi 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% faţă de aceasta”, a subliniat guvernator­ul BNR. „Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (...) se opreşte orice tendinţă de cartelizar­e şi se absoarbe tendinţa de lichiditat­e în exces”, a adăugat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernator­ul BNR a declarat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. „Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu senatorulu­i ALDE Daniel Zamfir. În plus, guvernator­ul BNR a susţinut că a declarat că va creşte ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite ştiind că va creşte indicele ROBOR. „A, spun un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu.

Dispută pe bonusurile BNR

De altfel, polemica dintre Isărescu și Zamfir a continuat pe tot parcursul audierilor. Guvernator­ul BNR a spus că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbanca­ră înseamnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. „A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. Ori acestea sunt absolut normale. Intervine şi Banca Naţională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu. Guvernator­ul BNR a reamintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR la trei luni este mai mic decât cel afişat de BNR, dar s-a uitat la tranzacţii­le pe termen scurt şi atunci era exces de lichiditat­e, deoarece Ministerul Finanţelor făcea plăţi. „Când a ieşit Zamfir în public, 81% din operaţiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu.

Daniel Zamfir i-a reproșat lui Isărescu, în timpul audierii, că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri. ”Ar fi putut folosi BNR surplus de bani ca să atingă obiectul ţinta de inflaţie. Că profitul a fost folosit ca să vă daţi bonusuri. Dacă aţi ratat ţinta de inflaţie, nu era bine să folosiţi profitul ca să vă menţineţi ţinta de inflaţie?” i-a spus Daniel Zamfir lui Mugur Isărescu. În replică, guvernator­ul BNR a declarat că 80% din profitul Băncii Naţionale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală

care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania