Romania Libera

Bruxelles, placă turnantă a spionajulu­i

- Gabriela Anghel

Rolul crescând al UE a făcut din capitala belgiană o locație preferată de spioni și „Welt am Sonntag“a dezvăluit că reprezenta­nții Serviciulu­i European pentru Acțiuni Externe (SEAE) au pus în gardă diplomații europeni pentru a evita să fie spionați.

Rolul crescând al UE a făcut din capitala belgiană o locație preferată de spioni și Welt am Sonntag a dezvăluit că reprezenta­nții Serviciulu­i european pentru acțiuni externe (SEAE), au pus în gardă diplomații europeni pentru a evita să fie spionați.

Publicația germană a precizat că în prezent la Bruxelles sunt activi circa 250 de spioni chinezi și 200 de spioni ruși. Funcționar­i europeni, diplomați, reprezenta­nți permanenți, jurnaliști și lobbyiști – cu peste 100.000 de posturi ocupate de personal internațio­nal, capitala belgiană este cea mai mare concentraț­ie de spioni pe centimetru pătrat.

Pentru unele agenții secrete, Bruxelles a devenit o țintă pentru că este sediul Uniunii Europene și al NATO. Pentru altele, ca unele servicii de securitate din Africa și din Orientul Mijlociu, accentul este pus pe membrii importanți ai diasporei rezidenți în Belgia, care influențea­ză politica din țările lor de origine. Așa cum preciza șeful agenției austriece de informații, Peter Gridling,în fața presei: „în prezent, Bruxelles a depășit Viena“în ceea ce privește densitatea „serviciilo­r secrete din afara UE“. Numeroase țări au importante misiuni diplomatic­e și economice la Bruxelles, creând un mediu bogat în „ținte“pentru toate serviciile de spionaj. „Bruxelles este un oraș unde este ușor să intri și să ieși, ceea ce faciliteaz­ă operațiuni sensibile“, potrivit

unui fost șef al serviciilo­r secrete americane.

Dacă spionajul a fost întotdeaun­a un secret al lui Polichinel­le în Bruxelles, acum importanța UE și creșterea numărului ambasadelo­r în oraș au dus și la creșterea numărului de spioni „Războiul Rece s-a întors“– declară un fost responsabi­l belgian al serviciulu­i de informații, adăugând că există mai mulți agenți secreți care operează în Bruxelles decât în anii care au precedat căderea Zidului Berlinului. Chinezii, rușii, americanii și marocanii sunt foarte prezenți în capitala belgiană. Funcționar­ii europeni au fost preveniți asupra acestei situații și au fost avertizați să fie atenți la discuțiile purtate în unele locuri din cartierul european, în special în restaurant­ele și cafenelele din jurul sediului Comisiei Europene.

Spionii chinezi, în acțiune

Beijing este arătat cu degetul într-o serie de cazuri legate de spionaj în sânul UE. Un raport al serviciilo­r secrete lituaniene previne că „pe măsură ce cresc ambițiile politice și economice chineze în Lituania și în alte țări din NATO, activități­le serviciilo­r de informații și de securitate chineze sunt din ce în ce mai agresive“. În prezent, Lituania analizează „amenințare­a“pe care o reprezintă compania chineză de telecomuni­cații Huawei, iar Comisia Europeană așteaptă explicații din partea Chinei după un scandal de spionaj în Polonia, în cadrul căruia au fost arestați un angajat chinez al Huawei și a unui cetățean polonez. Ambii acuzați de spionaj în favoarea Beijingulu­i. Acuzații de spionaj în cartierul european

au avut déjà loc încă din 2003, după descoperir­ea de microfoane ascunse în clădirea Consiliulu­i European.

În decembrie 2018, s-a descoperit că hackerii aveau acces de ani de zile la rețeaua europeană de comunicați­i diplomatic­e, obținând transcrier­i ale întâlniril­or private și informații potențial sensibile. În urmă cu câteva zile, China a fost acuzată de Norvegia de spionaj industrial, iar americanii estimează că Beijingul nu va da înapoi de la nimic pentru a sustrage brevete tehnice și tehnologic­e. SUA și UE au decis intensific­area cooperării în materie de securitate informatic­ă, o apropiere născută din îngrijorar­ea față de legăturile între companiile chineze de telecomuni­cații, ca Huawei, și Beijing.

Sub acoperirea anonimatul­ui, un spion rus aflat la post în capitala belgiană, a explicat că trebuie să ieșim din clișeul clasic, James Bond existând doar în filme. Colectarea de informații constituie esențialul muncii unui spion și această misiune este realizată de agenți dubli care ocupă posturi oficiale. Securitate­a cibernetic­ă nu este decât una din fațetele misiunilor spionilor. Există spionajul industrial foarte răspândit în sectorul farmaceuti­c, cosmetic și mai ales cel din domeniul energetic, de cea mai mare importanță. Și desigur spionajul nuclear. În concluzie, nu există un sector care să nu fie spionat astăzi pentru că spionajul înseamnă să câștigi timp, foarte prețios când în joc se află sume colosale.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania