Romania Libera

Puterile militare se pregătesc pentru viitoare confruntăr­i maritime

- Gabriela Anghel

După 18 luni de negocieri complicate, acordul de parteneria­t strategic între guvernul Australiei și compania franceză Naval Group pentru construire­a de 12 submarine de luptă, a fost semnat luni la Canberra. Un mega-contract de 31 miliarde euro.

Ca reacție la progresele Marinei chineze de război, toate puterile navale se modernizea­ză și se pregătesc pentru eventuale confruntăr­i. Șeful Statului Major francez, amiralul Christophe Prazuck, arată că Marina Chinei dispune de capacități în total de 1,6 milioane tone, ocupând a doua poziție după SUA (3,3 milioane tone) și înaintea Rusiei (1 milion). În Marea Chinei de Sud, regiune unde Beijingul militarize­ază fără pauză insulele contestate, prezervare­a libertății de navigație cere din partea occidental­ilor o prezență mai importantă.

În acest context, Industrial Naval Group și guvernul de la Canberra au parafat parteneria­tul lor strategic pe termen de cinci decenii, în valoare de 31 miliarde de euro. Marina australian­ă achizițion­ează 12 submarine Shortfin Barracuda, concepute în Franța special pentru necesități­le sale și nave de 4.500 tone cu propulsie Diesel. Canberra a prevăzut un buget de 50 miliarde dolari (31 miliarde euro),din care o parte majoră va acoperi sistemul de luptă, pilotat de compania americană Lockheed Martin în cadrul altui acord. Contribuți­a părții franceze în acest contract uriaș a fost estimată la 8 miliarde de euro.

După acordul interguver­namental Australia-Franța din decembrie 2016 „acest angajament de cooperare pe termen de 50 de ani este un semn de încredere și o mare premieră“, a declarat Jean-Michel Billig, director al programulu­i la Naval Group, subliniind că „este cel mai mare contract încheiat vreodată de guvernul australian și este cel mai important în Europa în materie de contracte de apărare“. Construcți­a primului submarin va începe în 2023, pentru o primă livrare „la începutul anilor 2030“, a promis Naval Group, care va construi un submarin la fiecare doi ani.

Acordul marchează intenția Australiei de a obține o capacitate submarină oceanică, mai performant­ă, pentru a proteja interesele sale. Optând pentru Franța dintre alți concurenți – Japonia și Germania – în aprilie 2016, guvernul liberal al lui Malcolm Turnbull a justificat dublarea flotei existente prin „mediul maritim complicat“al regiunii indo-pacifice, unde Australia se așteaptă ca până în 2035 să vadă navigând jumătate din submarinel­e lumii.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania