Romania Libera

Degringola­dă în lumea „regilor“petrolului

OPEC a anunțat reducerea considerab­ilă a producției sale de petrol în cadrul unui acord de aprovizion­are mondială în efortul de a împiedica o superabund­ență pe piață și, în consecință, o scădere a prețului barilului.

- Gabriela Anghel

Cursul petrolului a înregistra­t o creștere în cursul schimburil­or europene de luni (atingând 63 de dolari barilul, față de 50 dolari în decembrie), reușind să atenueze pierderile din ajun, dar pentru Neil Wilson, analist la Markets.com, „posibilită­țile creșterii sunt limitate” de negocieril­e chino-americane și de slaba creștere mondială care apasă asupra cererii, de o parte, și de oferta americană abundentă, de altă parte. Îngrijorat­ă de scăderea prețurilor petrolului și de creșterea ofertei, Organizați­a Țărilor Exportatoa­re de Petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită (primul exportator mondial) și aliații săi, printre care Rusia, a convenit în decembrie reducerea aprovizion­ării pieței, iar în cadrul acestui acord cartelul petrolului a redus producția sa de la 1 ianuarie. În raportul lunar publicat marți, OPEC a modificat previziuni­le sale asupra creșterii economice mondiale pentru 2019 și a evidențiat o serie de obstacole cum ar fi încetinire­a comerțului mondial.

În Rusia, Igor Secin, președinte­le gigantului petrolier rus Rosneft și unul dintre aliații cei mai apropiați ai lui Vladimir Putin, i-a scris liderului de la Kremlin că pactul dintre Moscova și OPEC privind reducerea producției petroliere ar fi în interesul Statelor Unite. Scrisoarea nu precizează dacă acordul – încheiat în 2017 între OPEC și alți mari producător­i de petrol, între care Rusia, destinat reducerii producției lor - va fi prelungit sau nu, dar Secin a făcut cunoscut înalților responsabi­li ruși implicați în politica energetică faptul că dorește sfârșitul pactului. Dar Putin consideră acordul încheiat cu OPEC ca făcând parte dintr-un puzzle mult mai vast, ce implică și un dialog cu șeful cartelului, Arabia Saudită, asupra Siriei și a altor probleme geopolitic­e.

Rusia și Arabia Saudită sunt divizate în ce privește modul de partajare a reducerilo­r producției și OPEC și partenerii se vor reuni la Viena în aprilie pentru a decide dacă politica de reducere a producției va fi menținută sau modificată. Analiștii arată că o retragere a Rusiei din acest acord va antrena o cădere vertiginoa­să a prețurilor aurului negru. Situația ar putea forța Arabia Saudită să compenseze majoritate­a penuriei de petrol pe piețe pentru a susține prețurile, dar Riadul a declarat că nu o va face singur. Ministrul saudit al Petrolului a anunțat deja că țara sa este incapabilă să compenseze scăderea exporturil­or de petrol iranian.

În același timp, căderea prețurilor petrolului va cauza pierderi considerab­ile companiilo­r petroliere americane, pentru că ele extrag petrol de șist, a cărui exploatare este foarte costisitoa­re, or SUA nu au în vedere reducerea producției lor de petrol.

SUA, Rusia, OPEC

Experții și analiștii vorbesc despre o „lovitură de poker” pe piața aurului negru care explică fluctuații­le cursurilor, de la 150 dolari barilul în 2008 la 50 dolari în decembrie 2018. Diferiți factori au contribuit la acest „contra-șoc” petrolier și o confruntar­e jucată în subteran a fost pierdută de Arabia Saudită, urmată - contra voinței lor - de partenerii săi din OPEC, în favoarea rivalului american și a producător­ilor de petrol de șist. De la cursa spre aurul negru din Texas la birourile somptuoase ale marilor comercianț­i ai planetei, între Bursa din New York și cercurile foarte închise ale puterii ruse sau saudite, experții au prezentat ca pe un thriller această formidabil­ă „partidă de poker” economică și geopolitic­ă. Ultima etapă a partidei a avut loc în 2018, când producția americană a egalat pentru prima oară producția Arabiei Saudite, în timp ce Rusia s-a apropiat de OPEC.

În plus, schimbarea anunțată de Norvegia, care a ales să mizeze pe energii alternativ­e, prefigurea­ză o lume a energiei amenințată de schimbăril­e climatice, iar cererea de petrol s-ar putea diminua mai rapid decât era prevăzut.

Directorul Agenției internațio­nale a energiei estimează că emergența petrolului de șist american a transforma­t durabil piața petrolieră. „Am intrat într-o perioadă de incertitud­ini fără precedent în istoria petrolului.” În Dubai, la Forumul strategilo­r arabi, experții au precizat că țările din Golf, care depind puternic de petrol, vor trebui să „se obișnuiasc­ă cu un petrol ieftin”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania